Uimakauden päätös aloittaa kunnostustyöt Myllysaaressa

Tämän syksyn aikana tehtäviin Myllysaaren alueen kunnostus- ja rakennustöihin käytetään yhteensä 411 500 euroa. Työt aloitetaan pysäköintialueen rakentamisella.

LAPPEENRANTA. Lappeenrannan Myllysaaren uimarannan uudistaminen aloitetaan heti uimarantakauden päätyttyä. Uimarannasta kehitetään tulevien kolmen vuoden aikana EU-tuella Myllysaaren perhepuisto.

– Kolmivuotinen hanke on suunniteltu niin, ettei rakentaminen häiritse uimareita. Sen vuoksi rakentaminen tapahtuu uimakauden ulkopuolella, eli keväisin ennen kesäkuun alkua ja syksyisin syyskuusta eteenpäin, kertoo Lappeenrannan kaupungin liikuntatoimenjohtaja ja hankkeen projektipäällikkö Ilkka Oksman.

Oksmanin mukaan työt alkavat pysäköintialueen rakentamisella Kirkkoherranlahden pohjukan luo, nykyisen kyykkäkenttäaukion paikalle. Pysäköintialueen rakentamiselle on varattu 120 000 euroa.

– Nyt on tarjouskilpailu aloitettu, eli pyydämme tarjouksia pysäköintialueen rakentamisen osalta. Pysäköintialueen rakentaminen alkaa syyskuussa, ja sen pitäisi olla valmiina lokakuun loppuun mennessä, Oksman lupailee.

Syksyllä tehtäviin kunnostustöihin kuuluu myös Kirkkoherranlahden puoleisen järvenpohjan ruoppaus, jolle on varattu 50 000 euroa.

– Näiden lisäksi kehitämme huvirantaa, eli liukumäen takana olevaa pientä hiekkaranta-aluetta. Huvirannan yhteyteen tulee myös ulkokuntoiluvälineitä ja lasten leikkipaikka, jonka rakentamisen aloitamme nyt syksyllä, Oksman selventää.

Oksman kertoo, että syksyn aikana olisi tarkoitus kunnostaa ja laajentaa Ainonkadun varrella olevaa uimarantaa 70 000 eurolla.

Myllysaaren kärkeen nousee myös piknikpaikka. Lisäksi beach volley -kenttäalueen kunnostus aloitetaan.

– Esimerkiksi uimaranta-alueiden kunnostuksissa ja kulkuväylissä huomioimme liikuntaesteettömyyden. Rakennamme muun muassa kunnolliset kulkuväylät hiekkarannoilta veteen niin, että myös liikuntaesteisillä on mahdollisuus kulkea niitä pitkin uimaan.

Oksman ei osaa kuitenkaan sanoa varmaksi sitä, ehtiikö tekninen toimi toteuttaa kaikki tälle syksylle aiotut kunnostus- ja rakennustyöt.

– Vasta ensi viikolla laadimme tarkan aikataulun tehtäville asioille.

Lappeenrannan kaupunki saa EU:n ja Kaakkois-Suomen ympäristökeskuksen rahoitusta, 400 000 euroa hankkeeseen, jonka kokonaiskustannusarvio on reilut 1,1 miljoonaa euroa vuosina 2009–2011. Kaupungin osuudeksi jää reilut 740 000 euroa.

Myllysaaren ja Kukkosaarten kehittämisen on tarkoitus jatkua myös vuosina 2012–2013. Jatkosta päätetään Oksmanin mukaan erikseen vuoden 2011 aikana eikä siltä osin vielä ole olemassa rahoitus- tai avustuspäätöksiä.

Vuoden 2011 jälkeen Lappeenrannan kaupungin suunnitelmissa on muun muassa kehittää Kukkosaaria seikkailusaariksi, parantaa edelleen autopysäköintiä Ainonkadun varrella, rakentaa Myllysaaren uimalan luo kelluva esiintymislava ja rakentaa uimalan rinteeseen osin katettu katsomo.

Lisäksi Lappeenrannan kaupunki kaavailee nykyisten avantouimareiden tilojen uudistamista ja alueen valaistuksen kehittämistä sekä maalla olevan matonpesupaikan rakentamista Kirkkoherranlahden pohjukkaan melonta- ja souturakennuksen viereen.

KUVATEKSTI

SEPPO RAUTIOVAARA

Myllysaaren beach volley -kenttiä kunnostetaan jo tänä syksynä.

Lasten leikkipaikkaa kohennetaan Myllysaaren kehittämisen yhteydessä. Myllysaareen nousee myös uusi leikkipaikka lapsille.

Myllysaaressa vuoden 2010 aikana:

Melonta- ja souturakennuksen rakentamisen aloittamiseen 100 000 euroa (Kirkkoherranlahden pohjukkaan yhdistysvetoisena hankkeen osana).

Beach volley -kenttäalueen kunnostukseen 30 000 euroa.

Ulkokuntoiluvälinehankintoihin 20 000 euroa.

Lasten leikkipaikan jatkorakentamiseen 30 000 euroa.

Ns. urbaanin rannan (rantalentopallokenttien luona oleva uimarannan osa) jatkorakentamiseen 50 000 euroa.

Melonta- ja soutukeskuksen laitureiden hankintaan 50 000 euroa.

Raittien ja polkujen kunnostukseen ja rakentamiseen 10 000 euroa.

Vuonna 2009 aloitetun P-alueen viimeistelyyn (muun muassa asvaltointi) 30 000 euroa.

Alueen valaistuksen uusimiseen 50 000 euroa.

Hyönteispuistoalueen toteuttamiseen Myllysaaren kärjen itäosalle 1 500 euroa.

Muihin ympäristötöihin 5 000 euroa.

Vuoden 2010 kustannukset ovat yhteensä 376 500 euroa.

Lähde: Lappeenrannan kaupunki

Myllysaaressa vuoden 2011 aikana:

Melonta- ja soutukeskusrakennuksen rakentamiseen 100 000 euroa (yhdistysvetoinen hanke: Lappeenrannan Soutajat ry:n ja Saimaan Latu ry:n vetämänä toteutettava hanke).

Ns. urbaanin rannan jatkorakentamiseen 50 000 euroa.

Melonta- ja soutukeskuksen laitureiden hankintaan 50 000 euroa.

Uuden huoltotien rakentamiseen uimaranta-alueen läpi 50 000.

Raittien ja polkujen rakentamiseen 10 000 euroa.

P-alueen viimeistelytöihin10 000 euroa.

Alueen valaistuksen uusimiseen 20 000 euroa.

Vesihuollon järjestelyihin 50 000 euroa.

Muihin ympäristötöihin sekä puumajan rakentamiseen 15 000 euroa.

Vuoden 2011 kustannukset ovat yhteensä 355 000 euroa.

Lähde: Lappeenrannan kaupunki

Kirjoittaja:
Hanna Kuusisto