Vastaanottokeskuksen remonttirahoitus alusta asti epätodennäköistä

Kaupungin johto tiesi rahan saamisen olevan epävarmaa. Kaupungin tilakeskukselle ja Joutsenon vastaanottokeskukselle tieto tuli yllätyksenä.

MAIJA VEHVILÄINEN

LAPPEENRANTA. Etelä-Karjalan liiton kehittämisjohtajan Susanna Kaskisen mukaan Lappeenrannan kaupunki tiesi jo etukäteen, että Joutsenon vastaanottokeskuksen laajennus ei saa liitolta rahoitusta.

– Kerroimme jo ennen hakemuksen jättämistä, että se ei sovi ohjelmaan. He jättivät hakemuksen silti.

Syitä kieltävään päätökseen on useita. Kaupunki haki Joutsenon vastaanottokeskuksen 1 000 neliön laajennukseen Euroopan unionin EAKR-ohjelman rahoitusta. Hanke ei sopinut ohjelman tavoitteisiin.

EAKR-ohjelman tarkoitus on tukea muun muassa yritystoimintaa, innovaatioita ja osaamista. Myös alueiden saavutettavuus on yksi ohjelman tavoitteista, mutta siihenkään vastaanottokeskuksen laajennus ei sopinut.

Apulaiskaupunginjohtaja Kari Korkiakoski kertoo, että kaupunki halusi jättää hakemuksensa joka tapauksessa. Kielteinen päätös oli kuitenkin oletettu.

– Tässä taloustilanteessa pitää ainakin yrittää, Korkiakoski toteaa.

Nyt vastaanottokeskuksen remontista osa tehdään ilman ulkopuolista rahoitusta.

Tilakeskuksen päällikön Ilpo Koposen mukaan kieltävä rahoituspäätös tuli yllätyksenä. Vastaanottokeskuksen johtava ohjaaja Olli Vesivalo kertoo myös uskoneensa, että rahoituksen saaminen oli mahdollista.

Koposen mukaan keskuksen laajennusta harkitaan mahdollisesti uudestaan ensi vuonna. Keskukseen oli tarkoitus rakentaa kesän aikana 50 uutta asiakaspaikkaa. Nyt remontissa rakennetaan viisi uutta työhuonetta.

EAKR-rahoitus on elinkeinopoliittista tukea, joten valtionhallinnon alaisuuteen kuuluva vastaanottokeskus ei sopinut ohjelmaan senkään vuoksi.

Liitolla ei myöskään olisi ollut rahaa myönnettäväksi hankkeeseen. Kaskisen mukaan rahaa on jäljellä 300 000 euroa. Potista rahoitusta menee vielä Rauha-Tiuru-alueen kunnallistekniikkaan.

Kaupunki haki 200 000 euroa, joka olisi kattanut puolet Joutsenon vastaanottokeskuksen remontin kustannuksista.

Kirjoittaja:
Maija Vehviläinen