Categories
Artikkelit

Veikko Kokkonen jaksaa puhaltaa kipinää Tarnalaan

PARIKKALA Tarnalan kyläläiset eivät luovuta, eikä luovuta kyläyhdistyksen puheenjohtaja Veikko Kokkonen, 71. Hän on ollut yhdistyksen johtotehtävissä 30 vuotta, vaikka välillä jo yritti saada tehtävän toisille.Kokkonen palkittiin Vuoden kylätoimijaksi. Häntä luonnehditaan pitkän linjan kyläaktiiviksi, talkoomieheksi, vastuunkantajaksi ja juhlamieheksi. Hän on kannustanut myös muita lähtemään mukaan yhteisiin toimintoihin.Parikkalassa, entisen Saaren kunnan alueella sijaitsevasta kylästä lähtivät kaupat, pankki, posti ja koulu, mikä ravisutti kyläyhdistyksen toimimaan. Koulurakennuksen osti kymmenen kyläläistä sekä kyläyhdistys pienellä siivulla.– Jos koulutalo olisi menetetty, se olisi ollut kuolinisku kylälle, Kokkonen tuumii.Nyt koulu palvelee kyläläisten kylätupana ja harrastetilana, ja siellä toimii pitopalveluyrittäjä. Pihaan on juuri saatu valmiiksi hakevarasto talon lämmitystä varten, sekä ulkoilmateatteri nousevine penkkiriveineen, kaikki talkootyönä.Näytelmäharrastus oli kylällä voimissaan parikymmentä vuotta sitten, nyt siihen haetaan uutta puhtia, kenties yhdessä naapurikylä Mikkolanniemen kanssa. Kokkonen on itsekin näytellyt.Kyläpäällikkö haluaa näyttää kylän kauneimman paikan, Kuposenmäen, josta avautuu huikeat näkymät Pien-Rautjärvelle ja kaukaisille mäentörmille. Edessä on laatokankarjalaista maisemaa mäkineen, lehtoineen ja peltoineen. Tämä on valittu takavuosina valtakunnalliseksi kulttuurimaisemaksi. Korkeimmalle paikalle kyläläiset ovat puuhanneet hienon kodan, jossa voi retkeillä ja paistaa makkaroita. Retkireitit ja ladut on tehty ja kunnostettu yhteisvoimin.Uutena Leader-rahoitteisena hankkeena on perusteilla vanhusten kerho. Maalle asumaan -projekti on tuonut pari talonrakentajaa. Kylässä on pari sataa asukasta, ja kesäasukkaat päälle.Monivuotisena tavoitteena on ollut saada kylälle uimaranta, mutta hanke kangertelee juridisten kiemuroiden ja valitusprosessien takia. Toivottavasti lopulliset päätökset saataisiin pian, Kokkonen huokaa.

Ilkka Pohjalainen

Kirjoittaja: