Categories
Artikkelit

Voittojuoksu toi Ilona Rannalle ison annoksen itseluottamusta

Mitali jäi kolmiloikassa Antti Inkiselle edelleen haaveeksi.

JARMO HÄMÄLÄINEN

ESPOO. Kauden parhaalla juoksullaan 400 metrin aitajuoksun Suomen mestaruuden sunnuntaina Kalevan kisoissa varmistanut Lappeenrannan Urheilu-Miesten Ilona Ranta sai mestaruudesta tuhdisti itseluottamusta takaisin.

Ranta hallitsi juoksua alusta loppuun ja voitti kultaa kauden kotimaisella kärkiajalla 57,82.

– Pidin tänään itselleni puhuttelun ja sanoin, että nyt on mentävä alle 58 sekuntia. Muuten ei mestaruutta tule.

– Minulla on ollut tällä kaudella paha tapa laiskotella juoksun lopussa, tänään siihen ei ollut enää varaa, Ilona Ranta sanoi.

Nelosradalla juossut Ilona Ranta pääsi hyvin vahtimaan ulommilla radoille juosseita pahimpia kilpailijoitaan. Ranta aloitti vahvasti ja tuli loppusuoralle selvässä johdossa.

– Ajattelin, että turha on jäädä muita odottamaan. Seitsemänneltä aidalta alkaen oli sitten vaikeuksia.

– Jouduin ottamaan yhden ylimääräisen askeleen viimeisillä aitaväleillä. Hyydyin hieman, eikä itseluottamus enää oikein riittänyt 17 askeleella juoksemiseen, Ilona Ranta kertoi.

Kauden kärkiaikaa ennen kilpailua hallussaan pitänyt Toijalan Vauhdin Emma Millard nousi vahvasti loppusuoralla, mutta jäi maalissa muutaman metrin ajalla 58,11.

– Olin selvillä tilanteesta. Kenttäkuuluttaja sanoi, että muut tulevat kovaa takaa. Ajattelin, että ohi eivät kuitenkaan mene, Ilona Ranta kertoi.

Vaikean kauden paras juoksu toi ison palan itseluottamusta takaisin moninkertaiselle Suomen mestarille.

– En minä niitä mestaruuksia ole laskenut. Omat tavoitteet ovat paljon korkeammalla kuin Suomen mestaruuksissa.

– Tämä juoksu oli tärkeä jatkon kannalta. Se palautti uskoa omaan tekemiseen.

– Tämä kausi ja viime kausi ovat olleet jotenkin alavireisiä. Nyt tuntuu siltä, että tästä voisi vielä jotain tullakin, Ranta jutteli tyytyväisen oloisena.

– Ruotsi-ottelussa yritän vielä parempaa aikaa. Katsotaan sitten, mikä on loppusyksyn ohjelma, Ilona Ranta suunnittelee.

Miesten kolmiloikassa mitali jäi Imatran Urheilijoiden Antti Inkiselle edelleen haaveeksi. Inkinen oli neljäs avaushypyllään, joka kantoi 14,93.

– Se oli ainoa onnistunut hyppy minulta. Hyppy lähti kuitenkin lankun takaa. Jos askel olisi osunut kohdalleen, se hyppy olisi riittänyt mitaleille, Inkinen harmitteli.

– En tiedä, mikä ihme tässä oikein on. Olin nyt seitsemättä kertaa Kalevan kisoissa, eikä vieläkään mitalia. Ei sitä kyllä alle 15 metrin hypyllä ansaitsekaan, Inkinen sanoi.

Sunnuntain finaalissa Antti Inkisen hyppyä vaivasi tekniikkaongelma.

– Toinen loikka töksähtää maahan, eikä hyppy jatku loppuun normaalisti. Se ongelma pitää saada korjattua, ennen kuin kannattaa haaveillakaan 16 metrin hypyistä, Inkinen sanoo.

Suomen mestariksi Espoossa hyppäsi Tampereen Aleksi Tammentie omalla ennätyksellään 16,19.

Antti Inkisen kauden paras tulos 15,22 olisi riittänyt reilusti pronssimitaliin.

Viime syksynä Lahdessa armeijan urheilukoulussa varusmiespalveluksensa aloittanut Inkinen on tätä kautta varten harjoitellut normaalia vähemmän.

– Jossain välissä laskeskelin, että hyvä jos kolmasosan ehtii tehdä aiemmista harjoitusmääristä. Kesän tulokset ovat kuitenkin olleet viime kausia vähän parempia, Antti Inkinen ihmettelee.

Kirjoittaja:
Jarmo Hämäläinen