Kaukaan vaneritehtaan lomautukset jatkuvat ainakin vuoden loppuun

Tehtaan tuotteilla ei edelleenkään ole riittävästi kysyntää. Ensi vuodesta odotetaan jo parempaa.

HEIKKI SOPANEN

LAPPEENRANTA. Työntekijöiden lomautukset jatkuvat ainakin vuoden loppuun UPM:n Kaukaan vaneritehtaalla Lappeenrannassa. Tehtaan yli 300 työntekijää ovat olleet lomautettuina toukokuusta lähtien, jolloin tehtaan tuotannollinen toiminta keskeytettiin.

Tehdas seisoo ja työntekijät ovat lomautettuina, koska tehtaan tuotteille ei ole riittävästi kysyntää. Tehdas tekee koivuvaneria kuljetusteollisuudelle, lähinnä kaasulaivavanereita ja viirapintaisia rekkojen trailereiden lattiavanereita.

Kaasulaivavaneri menee pääasiassa Etelä-Koreaan Daewoolle, ja trailerivaneri Saksaan.

– Tämän hetken tilauskanta on sen verran pieni, että tehtaamme seisoo. Vähäisen kysynnän toimittavat muut tehtaat, ja niilläkin on tiedossa lomautuksia, Kaukaan vaneritehtaan varapääluottamusmies Risto Erkkilä kertoo.

Erkkilä ei usko parempiin aikoihin ainakaan tämän vuoden puolella.

– Tilanne voi muuttua ensi vuonna, jos saamme uusia tilauksia.

VARAPÄÄLUOTTAMUSMIES Erkkilän mukaan Kaukaan tehtaan toiminnan lopettamisesta ei ole puhuttu.

Tehdaspäällikkö Tero Hannonen UPM-Kymmene Woodista vahvistaa saman. Hannonen sanoo, että lomautukset jatkuvat toistaiseksi, koska vielä ei ole tarvetta käynnistää tehdasta.

– Töissä on lomautusten aikanakin kymmenkunta ihmistä ylläpidossa ja eri projekteissa. Pidämme koneet ja kiinteistöt kunnossa, jotta tuotanto on käynnistettävissä nopeasti, kun tilauskanta sitä edellyttää.

Hannonen uskoo, että käänne parempaan tapahtuu jossain vaiheessa, vaikka tällä hetkellä näkymät ovat hiljaiset.

Osa lomautetuista työntekijöistä on työvoimapoliittisessa koulutuksessa, joka on räätälöity alueellisen TE-keskuksen ja tehtaan yhteistyönä.

– Siellä on ATK-koulutusta ja muuta mieltä virkistävää. Koulutusta on työntekijälle maksimissaan kolme viikkoa, varapääluottamismies Erkkilä kertoo.

Kirjoittaja:
Heikki Sopanen