Categories
Artikkelit

Keittiöremontit pitävät kivikaupan käynnissä

Työtasoja pistetään uusiksi kotitalousvähennyksen turvin.

YLÄMAA. Ylämaan Graniitti Oy:ssä usko kiveen on lujassa. Toimitusjohtaja Jukka Tielinen ennustaa taantuman tekevän kymmenen prosentin notkahduksen liikevaihtoon, mutta vertailukohtana onkin huippuvuosi.

– Vuosi 2008 oli meille todella hyvä. Vaikka taloustilanne on laskenut, kivitasojen markkinaosuus on puolestaan noussut. Kivi löytää tiensä yhä useampaan kotiin, Tielinen kertoo.

Tielinen välittää kiitokset valtiovarainministeri Jyrki Kataiselle. Hallituksen kotitalousvähennys on kannustanut keittiöremontteihin, joihin laitetaan nyt reilusti rahaa. Tielinen puhuu kakkoskeittiöistä.

– Remonttikohteet ovat usein keittiöitä, joita sisustetaan uudelleen. Varustus halutaan viimeisen päälle sekä tasojen että laitteistojen osalta.

Mittatilaustuotteena kivitasoja tekevä Ylämaan Graniitti työllistää 24 henkilöä. Tuotantoa ajetaan kahdessa vuorossa, kahdessa hallissa. Vuositasolla yritys tuottaa markkinoille 14 000 tasoa.

Kotimaisen kiven lisäksi yritys työstää tuontitavaraa. Suomalaisten suosioon on noussut kvartsikomposiitti Silestone.

Kalliosta sahattavaa graniittia taipuisampi materiaali on myös värivalikoimaltaan monipuolisempi. Skandinaavisen vaalea sävy on komposiitin kestohitti.

Tielinen kertoo yrityksensä olevan pohjoismaiden suurin Silestonen välittäjä. Vientiin menee tällä hetkellä viiden prosentin siivu yrityksen koko tuotannosta, mutta Tielinen toivoo osuuden kasvavan. Tähtäin on Ruotsissa.

– Viennissä Tukholma näyttelee suurempaa roolia kuin Pietari. Ruotsissa meillä on hyvät yhteistyökumppanit, Tielinen kuvailee.

Kivibisneksessä materiaali painaa paljon, mikä nostaa kuljetusten hintoja. Tielisen mielestä Ylämaalla on logistisesti sijainti kohdallaan.

– Vaalimaan terminaali ja toisaalta Lappeenrannan läheisyys tekevät Ylämaasta sopivan paikan.

Mittatilaustuotteiden lisäksi Ylämaan Graniitti tuottaa kalusteita isoihin rakennuskohteisiin. Tielinen jännittää paraikaa tarjouksen läpimenoa Tukholman Victoria Towerin kylpyhuonetasoista. Huippuhotelliin rakennetaan 300 kylppäriä.

– Se olisi meille ihan normaali määrä, toteaa Tielinen.

KUVATEKSTI

MIKA STRANDÉN

Viimeistelijä Toni Karell nostaa raskasta graniittilevyä. Ylämaan Graniitti on pysynyt viime vuodet työtapaturmien osalta nollatasolla.

Viennissä Tukholma näyttelee suurempaa roolia kuin Pietari.

Jukka Tielinen

Kirjoittaja:
Mari Pajari