Lastenneurologian poliklinikka toimii jälleen keskussairaalassa

Nyt lapsipotilaita ei tarvitse lähettää Etelä-Karjalan keskussairaalasta Helsinkiin esimerkiksi epilepsiarekisteröintiä varten.

LAPPEENRANTA. Lastenneurologian poliklinikan toiminta on tauon jälkeen käynnistynyt Etelä-Karjalan keskussairaalassa. Loppuvuodesta käynnistyy myös päiväyksikkötyyppinen toiminta, joka parantaa lastenneurologisia palveluja Etelä-Karjalan alueella.

Tällä hetkellä keskussairaalassa toimii kaksi lastenneurologia: ylilääkäri Eila Herrgård ja apulaisylilääkäri Anneli Beilmann.

Lastenneurologian vastaanotot ehtivät olla puolitoista vuotta tauolla ennen kuin Herrgård otti viran vastaan tammikuussa.

– Lastenneurologia oli kerran tai kahdesti kuukaudessa tapahtuvien konsultaatiopalvelujen varassa. Tämän vuoden aikana olemme purkaneet jonoja ja kehittäneet lastenneurologista toimintaa, Herrgård aloittaa.

Päiväyksikössä tutkitaan vaativammat, moniammatillisen tiimin työpanosta tarvitsevat lapset. Tällaisia lapsia ovat esimerkiksi alle kouluikäiset kehitysvammaiset tai monivammaiset lapset, autistiset lapset sekä lievistä monimuotoisista kehityshäiriöistä kärsivät tai vaikeasti tutkittavat lapset.

Herrgårdin mukaan samankaltaista toimintaa on lastenneurologisissa yksiköissä ympäri maata. Etelä-Karjalassa lastenneurologista päiväyksikkötoimintaa ei ole ollut aikaisemmin. Vuoden 2008 aikana lastenneurologisten palvelujen ostoon HUS:sta meni runsaat 200 000 euroa. Lisäksi palveluja jouduttiin ostamaan Kuopion yliopistollisesta sairaalasta ja Kymenlaakson keskussairaalasta.

– Nyt tavoitteena on säästää ulkokuntaostoista runsaat puolet ja kuitenkin tarjota laadukkaita lastenneurologisia palveluja.

Uutena toimintana lastenneurologian poliklinikalla on aloitettu lasten videoEEG-rekisteröinnit. Toukokuusta lähtien keskussairaalalla on suoritettu yhteensä 12 videoEEG-rekisteröintiä.

Aikaisemmin lapsipotilaat on jouduttu lähettämään Helsinkiin vastaavantyyppisten epilepsiarekisteröintien vuoksi. Nyt vain hoidollisesti vaativat, lähinnä epilepsiakirurgiset arviot on tehtävä Helsingissä.

– Voimme selvittää täällä Lappeenrannassa kohtaustilannetta, joten palvelut ovat lähempänä potilaita.

EEG-laite rekisteröi aivosähkökäyrää lapsen päässä olevan EEGmyssyn välityksellä. Samanaikaisesti lapsesta tallentuu videokuvaa.

Yksikössä aloitetaan kuluvan syksyn aikana myös Botox-hoidot, botuliinitoksiini-pistokset. Pistoksia käytetään esimerkiksi CP-lasten spastisuuden, eli tietyntyyppisten lihaskireyksien hoidossa.

Tähän saakka lapsipotilaille ei ole annettu Botox-hoitoja Etelä-Karjalan keskussairaalassa. Herrgårdin mukaan ensi keväänä Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirissä on käynnistymässä myös alueellinen lastenneurologinen koulutus.

KUVATEKSTI

PEKKA HÖLKKI

Ylilääkäri Eila Herrgård esittelee uutta EEG-videolaitteistoa, joka rekisteröi lapsen aivosähkökäyrää samanaikaisesti videokuvan kanssa.

LASTENNEUROLOGIAN ERIKOISALA TUTKII JA HOITAA:

Epilepsia

CP

Älyllinen kehitysvammaisuus

Autismi

Monivammaisuus

Meningomyelocele (selkäydinkanavan sulkeutumishäiriö) Neuromuskulaaritaudit (mm. lihassairaudet) Harvinaiset oireyhtymät Kehitysneurologiset ongelmat Kielelliset erityisvaikeudet Visuospatiaaliset (moniulotteisen hahmottamisen) erityisvaikeudet Oppimisvaikeudet ADHD ja muut neuropsykiatriset häiriöt Alle 33-viikkoisten keskosten kehitysseuranta

Kirjoittaja:
Hanna Kuusisto