Rapasaaren rakentaminen alkanee ensi vuonna

Uudisrakentaminen viriää taas Lappeenrannan rannoilla. Skanska aloittaa Rapasaaresta. Viipurin vanerin alueelle taloja nousee vasta vuosien päästä.

LEENA SALLINEN

LAPPEENRANTA. Asuinrakentaminen alkaa ensi vuonna päästä taas vauhtiin Saimaan rannoilla Lappeenrannan keskustan tuntumassa. Rakennusliikkeet ryhtyvät markkinoimaan uusia talohankkeita, kun ovat päässeet tai pääsemässä valmiista asunnoista eroon.

Evälahti on jo pannut ennakkomarkkinointiin pienoiskerrostalojen asunnot Korkkitehtaanrannan ja Huhtiniemen väliltä Marssitieltä, jossa on valmiina kolme korkeaa kerrostaloa. Niiden kupeeseen tulee kaksi pienoiskerrostaloa.

Skanska panee lähikuukausina ennakkomarkkinointiin kerrostaloyhtiön Rapasaaressa Linnoituksen kupeessa. YIT valmistautuu markkinoimaan Pikisaaren eteläkärkeen tulevaa kerrostaloa.

Lisää tontteja Saimaan rannoille Lappeenrannan keskustan lähelle tuo niin sanotun Viipurin vanerin alueen asemakaava, joka on luonnoksena parasta aikaa nähtävillä.

Vanerin alueelle rakentaa Skanska, mutta vasta vuosien päästä.

– Menee ainakin 3-5 vuotta ennen kuin siellä päästään rakentamaan, sanoo hankekehitysjohtaja Panu Sivula Skanska Talonrakennus Oy:stä.

Hänen mukaansa Rapasaari on nyt yhtiön Lappeenrannan rakennuskohteiden marssijärjestyksessä ensimmäisenä.

Rapasaareen on kaavoitettu kuusi kerrostaloa. Niiden rakentamista pohjusti maanvaihto viime kesänä.

Sen jälkeen alueelle aidatuilla tonteilla on ollut hiljaista. Ensi vuonna pitäisi tapahtua, jos Asunto Oy Lappeenrannan Kuunarin 38 asunnon ennakkomarkkinointi menee putkeen.

– Taloyhtiössä on kaksi taloa, jotka rakennetaan niemenkärkeen Rapasaaren aseman puolelle, kertoo Sivula.

Rapasaaren neljä muuta taloa rakennetaan hänen mukaansa ensimmäisten jälkeen, jos kysyntää riittää.

Pikisaaressa Skanska on juuri saanut myydyksi viimeiset asunnot Asunto Oy Samulinrannasta. Yhtiöllä on tontti myös sen vieressä.

– Tontin talo on suunnittelupöydällä, mutta sitä ei lähdetä markkinoimaan yhtä aikaa Rapasaaren kanssa.

Pikisaaren lounaiskolkka on odotellut rakentajia maanvaihdon ja kunnallistekniikan teon jälkeen. Ensimmäisenä uudisrakennuksena sinne nousee näillä näkymin Asunto Oy Lappeenrannan Kiramo.

– Se on nelikerroksinen kerrostalo, jossa on 19 asuntoa. Ensi vuonna on tarkoitus rakentaa, kertoo Saimaan alueen markkinointipäällikkö Jaana Rautakoski YIT Rakennus Oy:stä.

Vanhoja saha- ja teollisuusalueita otetaan asuinkäyttöön muidenkin kaupunkien keskustojen tuntumassa. Ne tiivistävät kaupunkirakennetta, ja Lappeenrannassa Pikisaari, Rapasaari ja Viipurin vanerin alue tarjoavat myös kaivattua Saimaan rantanäkymää, ainakin rannan läheisyyttä.

Teollisuusalueiden uudiskäyttö asumiseen edellyttää yleensä maanvaihtoa. Pikisaaressa ja Rapasaaressa se on jo tehty, Viipurin vanerin alueella revohka on edessä.

Kaavaluonnoksen mukaan vanerin alueelle tulee 550-600 asunnon ja 1 000-1 500 asukkaan kerrostaloalue. Tiiviin rantalähiön maanmerkiksi on tarjolla 12-kerroksinen kerrostalo.

Pikisaarikin piti rakentaa tiiviiksi, mutta sen asemakaavaa on mulkattu moneen otteeseen uusiksi ja osin väljemmäksi.

Jatkuvasti tuntuu remontissa olevan myös Rakuunamäen kaavoitus. Meneillään oleva kaavamuutos muuttaa Adolf Ehrnroothin aukion pohjoislaidan kolmesta toimistotalosta kaksi asuintaloksi.Tonttien omistaja NCC olisi halunnut kolmannestakin asuintalon, mutta kaupunki ei siihen suostunut.

Aluejohtaja Juha Rahkonen NCC Rakennus Oy:stä kertoo, että yhtiö tekee asuintonteille kaksikerroksiset kerrostalot.

– Ne tulevat kaavamuutoksen jälkeen markkinointiin suhdannenäkymistä riippuen.

Rakuunamäelle viimeksi valmistuneen pienoiskerrostalon asunnot NCC sai yhtä vaille myynniksi kesän alennusmyynnissä, johon monet muutkin rakentajat ovat Lappeenrannan uudisasuntojen kaupassa turvautuneet.

KUVATEKSTI

MIKA STRANDÉN

Korkkitehtaanrannan länsipuolella on kolme uutta korkeaa kerrostaloa. Vastarannalle Viipurin vanerin alueelle nousee maamerkiksi vielä korkeampi, 12-kerroksinen talo, jos kaavasuunnitelmat toteutuvat.

Kirjoittaja:
Leena Sallinen