Ruokolahti säästää, tukee lapsiperheitä ja investoi liikuntaan

Valtuutetut loivat tulevan budjetin isoja linjoja seminaarissa.

JYRKI NUOTTIMÄKI

RUOKOLAHTI. Ruokolahti lopettaa kyläkoulun, maksaa lapsiperheille kuntalisää ja varautuu liikuntahallin investointiin. Niin käy, jos valtuuston sopimat budjettilinjaukset toteutuvat.

Valtaosa valtuutetuista kannatti maanantain seminaarissa linjausta, jonka mukaan Kuutostien itäpuolella olisi jatkossa yksi koulu. Se tarkoittaa Huhtasenkylän tai Puntalan koulun lakkauttamista.

Kunnanjohtaja Vesa Jäppinen tulkitsee valtuutettujen tuntoja.

– Huhtasenkylän koulu olisi säilytettävä, koska sen fyysinen ympäristö on Puntalaa parempi.

Yhden koulun lakkautus toisi arviolta 144 000 euron vuosittaiset säästöt. Toinen kouluista lakkautetaan ensi lukuvuoden alussa.

Valtuutetut olivat yksimielisiä kotihoidon kuntalisästä. Sitä maksetaan jatkossa yli kymmenen kuukauden ja alle kahden vuoden ikäisten lasten vanhemmille. Suunniteltu kuntalisä olisi 150 euroa lasta kohti.

Jäppisen mukaan vuositasolla kustannus olisi noin 55 000 euroa.

Kuntatalouden näkökulmasta Jäppinen ei pidä valtuustoseminaarin linjauksia erityisen hankalina.

– Käyttötalouden kustannukset olisi pidettävä ainakin entisellä tasolla seuraavat pari vuotta, koska vaikeita aikoja on vielä edessä.

Koulun lakkautukselle häneltä tulee tukea. Sitä kautta syntyy pysyviä rakenneratkaisuja.

– Niitä meidän pitää löytää, eikä käyttää pelkkää juustohöylää.

Liikuntahallin rakentamisesta valtuutetut olivat lähes yksimielisiä.

Hallin rakennuskustannukset ovat 4,5 miljoonaa euroa. Jos valtio tukee rakentamista runsaalla puolella miljoonalla eurolla, kunta varautuu hallin rakentamiseen niin, että se valmistuisi syksyllä vuonna 2011.

– Hallista tulee merkittäviä käyttökustannuksia ja pysyvä kuluerä myös tulevien vuosien talousarvioihin.

Jäppisen mukaan kunnan tämän vuoden budjetti toteutuu ennakoidusti isoista yhteisverotulojen menetyksistä huolimatta. Kunta korotti veroprosenttia yhdellä yksiköllä tälle vuodelle.

– Veronkorotuksen tuotoilla oli tarkoitus rahoittaa tulevaa liikuntahallia. Osa sen tuomasta vuosikatteesta sulaa nyt pois, koska yhteisöverojen kertymä on ennakoitua pienempi.

Kunnan tulot jäävät tänä vuonna noin 300 000 ennakoitua pienemmiksi.

Kirjoittaja:
Jyrki Nuottimäki