Categories
Artikkelit

Axco-Motorsille maakunnan innovaatiopalkinto

Toisen ja kolmannen sijan veivät Matti Järvinen Sport Oy ja Off Piste Finland Oy.

OUTI SALOVAARA

LAPPEENRANTA. Etelä-Karjalan tämänvuotisen Innosuomi-palkinnon on saanut aksiaalivuosähkömoottoreita valmistava Axco-Motors Oy. Technopolis Kareltekissa toimivan yrityksen perustivat Asko Parviainen ja Ari Piispanen vuonna 2004.

Axco Motorsin innovaatioiden takana ovat sekä Lappeenrannan teknillisellä yliopistolla tehty tutkimustyö että keksijä Ari Piispanen. Hänen keksinnöillään on patentteja, joita yritys hyödyntää.

Axco-Motors lanseerasi viime vuonna uusia generaattorituotteita. Tänä vuonna se on keskittynyt pienten tuulivoimageneraattorien ja vesivoimageneraattorien suunnitteluun ja kehittämiseen ympäri maailmaa olevalle asiakaskunnalle.

Jo vuonna 2005 Axco-Motors sai Venture Cup -liikeideakilpailussa kolmannen sijan.

Toisen sijan Innosuomi-kisassa sai lappeenrantalaisen Matti Järvinen Sport Oy:n uusi suksen pohjan pinnoitemateriaali, joka mahdollistaa voitelemattoman suksen valmistamisen eri keliolosuhteille.

Yrittäjä ja keksijä, ikänsä hiihdon kanssa muun muassa hiihdon opettajana tekemisissä ollut Matti Järvinen on kehittänyt uuden pinnoitteen osittain nanoteknologian avulla. Pinnoitteen kemiallinen aineyhdistelmä toimii erityisesti ongelmakeleillä.

Järvisen kehittämät pito- ja luisto-ominaisuudet pinnoitetaan suksen pohjaan valmiiksi Karhun tehtaalla Kiteellä. Alunperin suksi kehitettiin tavallisille kuntohiihtäjille, mutta nyt yhtiö kehittää tuotetta myös kilpahiihtoon sopivaksi.

Kolmas Innosuomi-sija meni lappeenrantalaiselle Off Piste Finland Oy:lle, joka on kehittänyt rakennusteollisuuden akustisten pintojen toteutukseen graafisia sovelluksia.

Ne mahdollistavat rajattomien kuva-aiheiden sijoittamisen seinä- ja kattopinnoille ilman että akustiikkalevyjen akustiset ominaisuudet muuttuvat.

Arkkitehdit ovat innostuneet Off Pisteen patentoidusta innovaatiosta, jota on käytetty lähinnä julkisten rakennusten pinnoilla.

Innosuomi-kilpailu

Edistää luovuutta, osaamista ja yrittäjyyttä Suomessa maan hyvinvoinnin parantamiseksi.

Perustettu 1994, suojelijana on tasavallan presidentti.

Vuosittain jaetaan sekä maakunnalliset että valtakunnalliset palkinnot.

Koordinoijana alueelliset toimikunnat, joiden työtä vetävät TE-keskukset.

Kilpailuun voi osallistua yritys, yhteisö tai henkilö, jonka ideat, keksinnöt tai innovaatiot ovat merkittävästi edistäneet yritystoimintaa, yrittäjyyttä ja keksintöjen markkinoille saattamista.

Kirjoittaja:
Outi Salovaara