Categories
Artikkelit

Ehdotus Kansalaistorille nousevasta teatterista saa varovaista kannatusta

Aukio sankarihautausmaan vieressä on asiantuntijoiden mukaan rakennuspaikkana vaikea ja herkkä, mutta hyvällä suunnittelulla siitä voisi tulla toimiva.

RIINA NOKSO-KOIVISTO

LAPPEENRANTA. Teatteritoimikunta ehdotti maanantaina, että Lappeenrannan kaupungintalon eteen Kansalaistorille rakennetaan uusi teatterirakennus. Ehdotus oli monen kaupunkilaisen mielestä yllättävä, mutta ei huono.

Erkki Jouhki

Lappeenrannan

asemakaava-arkkitehti

– Jos hyväksytään, että sankarihautausmaata vastapäätä voidaan rakentaa ja aukiota voidaan pienentää, silloinhan rakentaminen on täysin mahdollista.

– Haaste on siinä, miten tällainen suurehko rakennusmassa saadaan sovitettua kyseiselle alueelle. Siinä vaaditaan taitoa. Myös alueen pysäköintijärjestelyt joudutaan laittamaan toiseen uskoon, koska siinä alla sijaitsevat kaupungintalon ja virastotalon pysäköintipaikat.

– Uskon kuitenkin, että ongelmat ovat ratkaistavissa. Aukio pienenee, mutta siitä jäisi vielä puolet jäljelle.

Ilkka Svärd

arkkitehti

– Toiminnallisesti paikka voisi olla herkullinen. Jos ajattelee Lappeenrannan keskustaa, ei kai sille oikein oivallisempaa paikkaa voisi löytyä. Paikka on niin keskeinen.

– Toisaalta aukio siinä hautausmaan kupeessa on tietenkin paikkana vaikea ja herkkä. Onkin hyvä, jos siitä järjestetään arkkitehtikilpailu. Kilpailua voi hyödyntää myös sen tutkimisessa, mihin rakennus kannattaisi tarkasti sijoittaa noin arassa ja tärkeässä paikassa.

Aimo Vuorinen

kirjailija, kaupunkikuvan

puolustaja

– Ehdotus teatterin rakentamisesta kansalaistorille on mielenkiintoinen. Riippuu tietenkin aivan ratkaisevasti siitä, millainen se rakennus olisi.

– Alue ei voi mielestäni muuttua nykyistä huonommaksi. Se on eloton ja tyhjä, eivätkä ihmiset viihdy ja oleile siellä. Miksei sitä tosiaan voi nähdä potentiaalisena tonttimaana.

– Koko se kaksikerrosratkaisu on nykyisellään hirveän raskas ja vanhanaikainen. Olisi hyvä, jos niitä maanalaisia osia voitaisiin käyttää toiminnallisesti hyödyksi muuhunkin kuin pysäköintiin.

Klaus Pelkonen

arkkitehti, Lappeenrannan

entinen rakennuslupapäällikkö

– Aivan varmaa on, että onnistuakseen suunnitelman jokaisessa vaiheessa tarvittaisiin suurta taitoa ja osaamista. Ihmetyttää, ettei toimikunnassa ole ollut alan ammattilaisia.

– On myönnettävä, että aukio on nykyisellään aika höntti. Saattaa olla, että jokin julkinen rakennus siihen olisi paikallaan. Eri asia on, riittääkö pinta-ala teatteria varten. Rakennuksen pitäisi olla aika pieni niin, että aukion tuntua jäisi jäljelle. Tämä on vakava kysymys ja pitää ensin selvittää. Jos rakennus suurin piirtein täyttää koko aukion, silloin mennään varmasti pieleen.

Anu Talka

historioitsija

– Ei uusi teatterirakennus pysty ainakaan Kansalaistoria entisestään rumentamaan. Se on mielestäni positiivista, että järjestetään arkkitehtuurikilpailu.

– Soisin, että tuli teatteri mihin tahansa, siitä järjestettäisiin joka tapauksessa kilpailu. Se antaa positiivisia mahdollisuuksia.

Kirjoittaja:
Riina Nokso-Koivisto