Categories
Artikkelit

Entisessä elämässä ehkä etruski

SEIJA HACKMANLAPPEENRANTA. Vaalea, sinisilmäinen nainen istahtaa kahvilan pöytään. Ottaa kupin teetä, maidon kanssa.Ei uskoisi melkein italialaiseksi, naiseksi, joka viettää muinaisen Rooman valtakunnan sydämessä kaiken liikenevän ajan ja vastaa pitkälti siitä, että Italia-harrastus Lappeenrannassa elää.- Ehkä olen etruskien jälkeläinen, nehän olivat vaaleita. Tai käviväthän Sisiliassa viikingitkin, Riitta Penttilä, Etelä-Karjalan kansalaisopiston pitkäaikainen italian opettaja huomauttaa.Italiaan viittaa kuitenkin Penttilän tyyli. Penttilässä kiinnittävät huomiota kauniit vaatteet, sointuvat värit ja tapa kantaa niitä.- En tiedä, mistä italialaisten kauneuden ja tyylin taju tulee, mutta olen aina ihaillut sitä, Penttilä myöntää.Penttilä oli 16-vuotias, kun hän kaipasi lukiokieliin romaanista lisää ja marssi kansalaisopiston italian tunnille. Harrastus jatkui kotiäitinä Kotkassa.Lappeenrannassa Penttilä toimi alkuun ensimmäisessä ammatissaan, sairaanhoitajana. Neljän lapsen kanssa vuorotyö kävi vaikeaksi. Onneksi kansalaisopiston rehtori soitti ja tarjosi töitä.- Harrastuksesta tuli työ, vaikka monta kertaa ihmettelinkin, miksi ihmeessä opiskelen kieltä, josta ei ole mitään hyötyä, Penttilä naurahtaa.Rehtorin soitosta on kulunut 25 vuotta, mutta yhä istuu Penttilän tunneilla alkuaikojenkin oppilaita.- Lappeenrannassa on laaja italian harrastus, liekö alunperin Adrianon vaikutusta, Penttilä spekuloi.Harrastus on usein myös sitkeää. Aloittajista puolet tipahtaa, mutta opintojen edetessä ryhmät hitsautuvat tiiviiksi.- Kansalaisopisto on todella hyvä tapa ystävystyä uusien ihmisten kanssa, Penttilä huomauttaa.Monet Penttilän oppilaista matkustavat Italiassa yhdessä ja joskus myös opettajansa kanssa. Penttilän kursseilla tutustuivat nekin opiskelijat, jotka 20 vuotta sitten perustivat kaupunkiin Dante-seuran. Oman ensireissunsa Italiaan Penttilä teki lukiotyttönä – ja lumoutui Roomasta. Lumoavin oli Caesarin hauta, jolla yhä on joka päivä tuoreita kukkia.Myöhemmin maa on kierretty autolla pitkin poikin. Umbria, Caprin seutu ja Amalfan rannikko kiehtovat juuri nyt.- Ei ole vain yhtä Italiaa, vaan 20 eri maakuntaa. Ja miten kauan kaikkien niiden pienten kaupunkien katuja on talsittukaan!Reissujen jälkeen Suomen luonto ja puhtaus korostuu. Varsinkin syksy maistuu Penttilälle, sillä silloin alkavat työt.- Parasta työssä ovat ihanat opiskelijat.Opiskelijaksi Penttiläkin aikoo vielä joskus palata, tietysti kansalaisopistoon.KUVATEKSTISEPPO RAUTIOVAARARiitta Penttilä on kasvattanut jo monta sukupolvea Italian ystäviä.

Seija Hackman

Kirjoittaja: