Kirkkoherra Marja-Sisko Aalto palaa töihin Imatran seurakuntaan

Aallon ensimmäinen työtehtävä on liturgia jumalanpalveluksessa Tainionkosken kirkossa ensimmäisenä päivänä marraskuuta. Aalto ja seurakunnan työntekijät sekä luottamushenkilöt neuvottelevat Aallon paluusta parin viikon kuluttua.

TENHO TIILIKAINEN

IMATRA. Imatran seurakunnan kirkkoherra Marja-Sisko Aalto palaa virkavapaaltaan virkaansa marraskuun alussa. Aalto on ollut virka- ja vuorotteluvapaalla viime syksystä alkaen sukupuolenkorjausleikkauksen johdosta.

– Työni Diakonian tutkimuksen seurassa päättyy lokakuun lopussa, jonka jälkeen palaan Imatralle, Aalto sanoo.

PROJEKTITUTKIJANA Diakonian tutkimuksen seurassa työskennellyt Aalto perehtyi puolen vuoden jaksollaan taloudellisen taantuman vaikutusten ja diakonian reagointikyvyn selvittämiseen sekä kysymykseen, miten kirkossa kohdataan erilaista sukupuolisuutta.

– Papin työtä olen kuitenkin jo kovasti kaivannut. Kesällä tekemäni muutamat kirkolliset toimitukset, ristiäiset sekä vihkimiset lämmittivät pitkään mieltäni. Nyt on tullut aika palata virkaan, joka minulla on. Palata tekemään työtä, jota haluan tehdä.

Aalto sanoo tietävänsä, ettei hänen paluunsa Imatran kirkkoherran virkaan sukupuolenkorjausleikkauksen jälkeen ole kaikille ongelmatonta.

– Jonkinlainen konflikti on varmasti odotettavissa, vaikka yrittäisin kuinka puhua enkelien kielellä. En kuitenkaan halua itse provosoida tilannetta enkä provosoitua. Mutta en minä myös miksikään kynnysmatoksi aio ryhtyä, Aalto sanoo.

IMATRALTA asuntoa etsivä Aalto osallistuu yhdessä Mikkelin hiippakunnan piispan Seppo Häkkisen kanssa Imatran seurakunnan suureen työntekijäkokoukseen keskiviikkona 21.päivä lokakuuta. Myöhemmin samana iltana Aalto ja piispa Häkkinen tapaavat seurakunnan kirkkovaltuuston Päivärannassa järjestettävässä keskustelutilaisuudessa.

Ensimmäinen työtehtävä Marja-Sisko Aallolla on heti marraskuun ensimmäisenä päivänä. Hän toimii tuolloin liturgina Tainionkosken kirkossa jumalanpalveluksessa.

Aalto sanoo tietävänsä, että hänen paluunsa virkaan Imatralla kiinnostaa myös tiedotusvälineitä.

– Mitään mediasirkusta en työhön paluuseeni liittyen toivo enkä salli.

MARJA-SISKO AALTO sanoo hakevansa nyt asuntoa Imatralta. Hän aikoo muuttaa Imatralle yksin. Aallon entinen vaimo ja nykyinen elämänkumppani Birgitta Aalto jää ainakin toistaiseksi asumaan Helsinkiin.

– Birgitta on ollut minun vahvin ja paras tukeni viime marraskuusta lähtien. Hänellä on kuitenkin Helsingissä niin mieluisa työpaikka, ettei hän tässä vaiheessa halua muuttaa Imatralle. Olemme nyt ainakin vähän aikaa kahden asunnon ihmisiä, Aalto sanoo.

KUVATEKSTI

ES-ARKISTO/MAURI RATILAINEN

Imatralle virkaansa palaava Marja-Sisko Aalto on varautunut kohtamaan myös vastustusta ja ongelmia. Hän ei aio kuitenkaan asettua kynnysmatoksi, jonka yli voidaan kävellä noin vain.

Kirjoittaja:
Tenho Tiilikainen