Categories
Artikkelit

Lappeenrannan juniorinyrkkeily nousi kanveesista SM-tasolle

K.O. Clubin Joonas Salo on ainoa eteläkarjalainen osallistuja nyrkkeilyn A- ja B-juniorien SM-kisoissa Oulussa.

LAPPEENRANTA. Lappeenrannan juniorinyrkkeilyn uusi nousu konkretisoituu valmentaja Jani Nousiaisen ja 18-vuotiaan Joonas Salon pitkään viikonloppureissuun nuorten SM-kisoihin Ouluun.

Tarina sai alkunsa viime syksynä, jolloin lappeenrantalaisen nyrkkeilyseuran K.O. Clubin junioritoiminta pomppasi liki tyhjästä täyteen vauhtiin.

Nousiaisen ja Antti Kultasen aloittamaan kilpanyrkkeilyn alkeisryhmään putkahti kerralla parikymmentä nuorta.

– Kaikkiaan viitisenkymmentä on käynyt vuoden aikana kokeilemassa enemmän tai vähemmän, mutta joka treenissä on se parikymmentä, Nousiainen kertoo.

– Suosio on ollut kieltämättä pieni yllätys. Ilmeisesti täällä on muhinutkin, että kilpanyrkkeilyyn pitäisi saada junnutoimintaa. Varmasti oma vaikutus on ollut silläkin, että nyrkkeily on ollut viime vuosina näkyvästi esillä muun muassa Amin Asikaisen ja Eva Wahlströmin kautta.

Lappeenrantalaiset yllättivät muun Suomen nyrkkeilypiirit ensimmäisen kerran huhtikuussa, jolloin Mikkelin juniorikisoihin ilmoitettiin peräti yksitoista ensikertalaista K.O. Clubista.

Tänä syksynä juniorit ovat kartuttaneet kokemusta Järvenpäässä pidetyissä Eteläisen alueen mestaruuskilpailuissa ja Lahden Kultahanska-turnauksessa.

– Enemmänkin olisi voinut porukkaa tänne SM-kisoihin saada. Toinen ihan varma mitalisti perui reissun vasta tällä viikolla, Nousiainen sanoo.

Kimpisen lukiosta ylioppilaaksi keväällä kirjoittava Joonas Salo aloitti kilpanyrkkeilyn heti ensimmäisellä mahdollisella hetkellä viime syksynä.

Sitä ennen Salo oli ottanut tuntumaa lajiin kuntonyrkkeilyn puolella.

Nyrkkeilyn rinnalla Salo on saanut huippuluokan valmennusta myös potkunyrkkeilyssä, jossa nuorukaista on ohjannut Jani Nousiaisen työkaveri ja moninkertainen SM-mitalisti Teppo Laine.

Laine on kirjaimellisesti täysimittainen vastus, sillä 91-kiloisissa normaalisti ottelevan Salon pää heiluu noin 187 senttimetrin korkeudella.

Samankokoisia vastustajia on vaikea löytää paitsi kotisalin harjoituksiin myös kilpaotteluihin.

– Näin valmentajan mielestä SM-mitali on Joonakselle ihan saletti, mutta katsotaan nyt minkä verran osallistujia tulee ja kuinka sarjat muodostuvat, Nousiainen toteaa.

Nousiaisen mukaan seuran seuraava tavoite on kasvattaa kilpailevien ottelijoiden määrää entisestään.

– Olen ihan varma, että vuoden päästä syksyllä junnujen SM:ssä saadaan kyllä isompi porukka mukaan. Tämä talvi ja kevät haetaan lisää matsikokemusta ja kovaa harjoitusta kesällä.

– Ihan älyttömiä menestyksen suhteen ei voi kuitenkaan odottaa, sillä tässä porukassa ei ole ketään, kuka olisi aloittanut nyrkkeilyn jo kymmenvuotiaana.

KUVATEKSTI

MIKA STRANDÉN

Jani Nousiainen (vas.) ja Joonas Salo harjoittelivat vielä kevyesti urheilutalon nyrkkeilysalissa perjantaiaamuna ennen pitkän ajomatkan alkua Oulun SM-kisoihin.

Ilmeisesti täällä on muhinutkin, että kilpanyrkkeilyyn pitäisi saada junnutoimintaa.

Jani Nousiainen

Kirjoittaja:
Anssi Silvennoinen