Lappeenranta rukkaa teknistä toimialaansa

Poliitikot eivät innostu kunnallistekniikan rakentamisen yhtiöittämisestä. Eläkkeelle jäävälle toimialajohtaja Ensio Koikkalaiselle valitaan seuraaja kaupungin sisältä.

HEIKKI SOPANEN

LAPPEENRANTA. Teknistä toimialaa myllätään Lappeenrannassa uuteen malliin. Kaupunginjohtaja Seppo Miettisen asettama työryhmä pohtii vaihtoehtoja kaupunkikonsernin kunnallisteknisen rakentamisen ja rakennuttamisen kehittämiseksi.

Apulaiskaupunginjohtaja Kari Korkiakosken vetämän työryhmän työstä ei ole paljon tietoa tihkunut. Yhtenä vaihtoehtona on kuitenkin mainittu osakeyhtiömalli, jossa Lappeenrannan Energia Oy:n, Lappeenrannan Vesi Oy:n ja teknisen toimen kunnallistekniikan rakentamista varten muodostettaisiin oma osakeyhtiönsä.

Energia- ja vesiyhtiöiden toimitusjohtajat ovat jäseninä työryhmässä, samoin teknisen toimen palvelutuotannon johtaja Pasi Leimi.

Käytäväpuheissa mahdollinen uusi yhtiö kulkee nimellä Infra Oy.

Kaupunginjohtaja Miettinen painottaa, että toimeksiannossa ei mainita mitään yhtiöstä.

– Työryhmälle on annettu tehtäväksi miettiä toiminnan kehittämistä nykyorganisaation pohjalla sekä muiden organisaatiovaihtoehtojen arviointi ja esityksen tekeminen, Miettinen kertoo.

TAVOITTEENA on löytää synergiaetuja energia- ja vesiyhtiön sekä kaupungin budjetista rahoitettavan kunnallistekniikan rakentamiseen.

Yhdyskuntatekniikan rakentamiseen on kaupungin tämän vuoden budjetissa varattu noin kymmenen miljoonaa euroa.

Energiayhtiö investoi tänä vuonna sähköverkostoon 6,4 miljoonaa, kaukolämpöverkostoon kolme miljoonaa ja tuotantoon 0,7 miljoonaa euroa.

Vesiyhtiön kokonaisinvestoinnit tänä vuonna ovat 8,9 miljoonaa euroa.

Yksinkertaistaen pyritään siihen, että selvittäisiin yhdellä kuopan kaivamisella ja peittämisellä, kun maan sisään laitetaan vesijohtoa, viemäriputkea, sähkökaapelia, lämpöputkea ja muuta modernin ihmiselon kannalta tarpeellista.

TYÖRYHMÄN esitys valmistuu lokakuun puolivälissä. Jo nyt on selvää, että poliitikot torjuvat yhtiömallin.

Kaupunginhallituksen puheenjohtajan Ari Torniaisen (kesk.) mielestä yhtiöittämisiä on tehty jo tarpeeksi.

– Yhteistyö kunnallisteknisessä rakentamisessa on tarpeen, mutta se saadaan toimimaan ilman yhtiötä.

Hallituksen ensimmäisen varapuheenjohtajan Eeva Arvelan (sd.) mukaan demarit torjuvat myös yhtiömallin.

Kokoomuksen Ilpo Hakula, joka on hallituksen toinen varapuheenjohtaja, sanoo, että aika ei ole oikea osakeyhtiölle.

– Synergiaedut on löydettävä muilla toimin. Sen sijaan energia- ja vesiyhtiön yhdistäminen on pohdinnan arvoinen asia.

Vihreät eivät myöskään lämpene yhtiömallille.

– Näkemyksemme on, että synergiaedut löytyvät muutenkin. Yhtiö veisi päätäntävaltaa kaupunginvaltuustolta, kaupunginhallituksessa istuva vihreiden Hanna Holopainen sanoo.

TEKNISEN toimen toimialajohtajan Ensio Koikkalaisen eläkkeellelähtö aiheuttaa myös vipinää toimialan organisaatiossa. Koikkalaisen virkaa ei ole laitettu julkiseen hakuun vaan se täytetään kaupungin sisältä.

Kaupunginjohtaja Miettinen tuo esityksensä virkajärjestelystä kaupunginhallitukseen viikon kuluttua maanantaina. Miettinen ei halua vielä kertoa esitystään, mahdollisista nimistä puhumattakaan.

– Toimimme, kuten yleensäkin eläköitymistapauksissa. Uutta, ulkopuolista henkilöä ei haeta vaan etsimme ratkaisun ensisijaisesti sisäisin järjestelyin, kaupunginjohtaja sanoo.

Ensio Koikkalainen on johtanut teknistä toimialaa vuodesta 1982. Hän jää eläkkeelle tämän vuoden lopulla, käytännössä kuitenkin aikaisemmin pitämättömien lomien ja vapaiden vuoksi.

KUVATEKSTI

MIKA STRANDÉN

Synergiat eivät ole oikein pelanneet Lappeenrannan Valtakadun kunnostamisessa. Katua on rakennettu kävelypainotteiseksi jo melkoisen kauan.

Kirjoittaja:
Heikki Sopanen