Categories
Artikkelit

Miettinen: Lappeenrannan investoinnit tyrehtyvät jollei veroprosentti nouse

Kiinteistöveroon tulossa lain edellyttämä tarkistus.

LAPPEENRANTA. Lappeenrannan kaupunginjohtaja Seppo Miettinen esittää tuloveroprosentin nostamista nykyisestä 18,75:sta 19,50 prosenttiin. Kaupunki kerää veroprosentin 0,75 prosentin nostolla lisätuloja noin 7,5 miljoonaa euroa ensi vuonna.

Kaupunginjohtaja Miettinen ja rahoitusjohtaja Vesa Matikainen perustelevat tuloveroprosentin nostoa ensi vuoden talousarvion huomattavalla alijäämällä. Katettavaa alijäämää on jopa 12 miljoonaa euroa. Esimerkiksi investointeja ei voitaisi kattaa tulorahoituksella juuri lainkaan.

– Taloustilanteen odotetaan pysyvän kuntasektorilla vaikeana vielä useamman vuoden. Tästä syystä vuoden 2010 talousarviota on jouduttu valmistelemaan veroprosentilla 19,50. Tälläkin verotuksen tasolla talousarvio jää lievästi alijäämäiseksi, Matikainen arvioi.

Kaupungin verotulot laskevat ennusteen mukaan ensi vuonna 2,5 prosenttia kuluvaan vuoteen verrattuna. Verotulojen kehitys on jo tänä vuonna negatiivinen. Verotulot vähenevät yhteensä 6,2 miljoonaa euroa tänä ja ensi vuonna.

Miettisen mukaan ilman veroprosentin korotusta kaupungin verotulot jäisivät alle vuoden 2008 toteutuneen tason.

– Tässä tilanteessa emme pärjää ilman veroprosentin korotusta. Toisaalta ei ole järkevää, että koko korotuspaine siirrettäisiin yhdellä kertaa veroprosenttiin, koska taloudessa uskotaan tapahtuvan käänne parempaan ensi vuoden aikana.

Miettinen laskee, että ensi vuodelle voidaan tehdä lievästi alijäämäinen talousarvio, mutta ilman veroprosentin tarkistamista investointeja olisi leikattava voimakkaasti.

– Haluamme pitää investointitason kohtuullisena, mutta niiden ylläpitämistä emme voi rahoittaa kokonaan velkarahalla. Siksi veroprosenttiin tarvitaan maltillinen korotus.

Investointien tarvetta Miettinen perustelee sillä, että ne helpottavat ensi vuonna yhä huonontuvaa työllisyystilannetta.

– Rakentamalla nyt, voimme hyödyntää myös alhaisia rakentamiskustannuksia.

Kiinteistöveroja Lappeenranta ei aio korottaa lain edellyttämää tasoa enempää.

Se tarkoittaa vakituiseen asumiseen käytettävien rakennusten kiinteistöveron nousua 0,10 prosentilla 0,32 prosenttiin. Myös voimalaitosrakennusten kiinteistövero nousee 2,50:sta 2,85 prosenttiin.

Rahoitusjohtaja Matikainen on arvioinut kiinteistöveron korotuksen tuovan kaupungin kassaan ensi vuonna noin 1,3 miljoonaa euroa.

Lainanoton määrää Miettinen ei osaa vielä arvioida. Se riippuu siitä, millaiseksi luottamusmiehet määrittelevät investointien tason kaupunginhallituksen talousarvion käsittelyssä.

Kaupunginhallitus päättää veroprosentista ensi maanantaina. Kaupunginvaltuusto ottaa kantaa tuloveroprosenttiin seuraavan viikon maanantaina.

TULOVERO

Palkasta maksetaan veroa sekä valtiolle että kunnalle ja halutessa myös kirkolle.

Jos ansaitsee vuodessa 40 000 euroa ja asuu Kauniaisissa (kunnallisveroprosentti tänä vuonna 16,5) eikä kuulu kirkkoon, niin maksaa veroja yhteensä 9 454,82 euroa.

Jos sen sijaan asuu Haapajärvellä (kunnallisveroprosentti tänä vuonna 21), niin maksaa samoista tuloista veroa 11 024,06 euroa.

Lähde: Verohallinnon veroprosenttilaskuri 2009

Kirjoittaja:
Jyrki Nuottimäki