Categories
Artikkelit

Poliisi valmistautuu hajottamaan Imatralle kaavaillun mopomiitin

MopoBomber keräsi syyskuussa useiden kymmenien mopoilijoiden joukon Imatralle. Poliisi otti vastaan useita ilmoituksia häiritsevästä ajelusta. Komisario Ari Järveläinen vetoaa huoltajiin, jotta he kieltäisivät tapahtumaan osallistumisen.

HANNU OJALA

IMATRA. Poliisi valmistautuu hajottamaan Imatralle suunnitellun mopomiitin. Nettiseurannan perusteella miitti on tarkoitus järjestää tulevana lauantaina.

Edellinen mopomiitti järjestettiin Imatralla kolme viikkoa sitten. Useiden kymmenien mopojen kokoontuminen ja ajelu kaupunkialueella tuotti poliisille lukuisia ilmoituksia häiritsevästä käyttäytymisestä.

Komisario Ari Järveläinen sanoo kaupunkialueilla järjestettävien mopomiittien häiritsevän melullaan yleistä järjestystä ja turvallisuutta. Temppuilu mopoilla rikkoo myös useita tieliikennelain pykäliä.

– Poliisin tiedon mukaan mopomiitin ideana on plagioida mopoilla moottoripyörätemppuihin liittyvien Bombereiden järjestämiä tilaisuuksia. Tilaisuuksien huipentumia ovat mopoilla ajaminen etupyörä ilmassa sekä kumin polttaminen paikoitusalueilla ja parkkihalleissa.

Syyskuun mopomiitistä on julkaistu laaja kuvagalleria netissä. Kuvat on otettu useista paikoista illalla kello viiden ja yhdentoista välillä. Kuviin on dokumentoitu näytösluonteista ajamista etupyörä ilmassa. Ajajat eivät ole kuvista tunnistettavissa ja ainoa kuvissa näkyvä rekisteritunnus on tuntematon Autorekisterikeskukselle.

Järveläisen mukaan poliisi ei voi hyväksyä nykyisessä muodossaan toteutettavia mopomiittejä.

– Poliisilain perusteella poliisimiehellä on oikeus määrätä väkijoukko hajaantumaan, jos kokoontuminen vaarantaa yleistä järjestystä ja turvallisuutta tai on esteenä liikenteelle, Järveläinen perustelee poliisin näkemystä.

Poliisi vetoaa myös huoltajien vastuuntuntoon, koska enemmistö osallistujista on alaikäisiä. Huoltajat voisivat yksinkertaisesti kieltää lastensa osallistumisen tapahtumaan.

– Jos puuhahenkilöt katsovat tarpeelliseksi järjestää tällaisia mopoilijoiden kokoontumisia, niin paikasta ja ajasta pitää sopia ennakolta paikallisen poliisin kanssa, Järveläinen painottaa.

Mopomiitit ovat mopoilijoiden epävirallisia kokoontumisajoja.

Suurimmat miitit ovat koonneet tänä kesänä pääkaupunkiseudulle jopa 500 mopoilijaa.

KUVATEKSTI

HANNU OJALA

Yksinäinen harjoittelija syyskuun mopomiitin tapahtumapaikalla Kurkvuoressa Leipäkiventiellä.

Miittien sisäiset säännöt

Ei ohitella.

Ajetaan ryhmissä: nopeimmat, hitaat ja vähän piristetyt.

Ei kiirettä mihinkään.

Jos poliisit kiinnostuvat liikaa, niin vaihdetaan paikkaa.

Ei ajeta punaisia päin.

Ajetaan teitä pitkin, ei pyöräteitä tai vastaavia.

Tehdään kaikille selväksi mihin ollaan menossa.

Ajetaan lomittain.

Ajetaan nopeusrajoitusten mukaan.

Käytetään vilkkua tai käsimerkkiä

Kirjoittaja:
Hannu Ojala