Poliitikot ovat jo lämmenneet tuloveroprosentin korotukselle

Lainamäärän lisääminen puistattaa monia, samoin henkilöstön pakkolomat. Palvelurakenteeseen etsitään myös radikaaleja ratkaisuja.

IMATRA. Kunnallisveron veroprosentti nousee ensi vuonna Imatralla. Avoinna on enää, kuinka paljon.

Imatran kaupungin ensi vuoden budjetin tasapainottaminen vaatii tulojen lisäämistä. Päättäjät pitävät tuloveroprosentin korottamista parempana vaihtoehtona kuin lainataakan kasvattamista entisestään.

Toimialojen budjettiesitykset olivat kaikkiaan 7,2 miljoonaa euroa alijäämäiset. Kaupunginjohtaja Pertti Lintunen pyysi viime viikolla toimialoja karsimaan budjeteistaan yhteensä kaksi miljoonaa euroa.

Sosiaali- ja terveyslautakunta käsittelee tänään toimialoilta viimeisenä miljoonan euron karsintavelvoitettaan. Kaupunginhallitus aloittaa ensi vuoden talousarvion käsittelyn ensi viikon maanantaina.

Valtuustoryhmistä ainakin demarit ja kokoomus pitävät omat budjettikokouksensa ennen kaupunginhallituksen budjettikäsittelyä. Demarit istuvat kokoukseensa jo tänään, kokoomuslaiset ensi sunnuntaina.

DEMARIEN ryhmäjohtaja Paavo Sihvonen ei halua ennakoida ryhmän kantaa tuloveroprosenttiin tai lainan oton lisäämiseen.

Omana henkilökohtaisena kantanaan Sihvonen pitää kuitenkin tuloveroprosentin nostamista parempana ja asukkaiden kannalta tasapuolisempana vaihtoehtona kuin esimerkiksi taksojen korottamista.

– Yksi prosenttiyksikkö nostaa verokertymää Imatralla noin 3,9 miljoonaa euroa. Yksi prosenttiyksikkö saattaa olla määrä, jota ei ole syytä ainakaan lähteä ylittämään, Sihvonen sanoo.

Lisälainan ottamisesta keskustellaan ryhmässä tiistaina, mutta varmaan sekin (lainamäärän kasvattaminen) lienee keinovalikoimissa mukana.

Sihvosen mukaan myös investointeja joudutaan vielä tarkastelemaan. Hän ei usko, että säästöjä haetaan lomautuksilla.

KOKOOMUKSEN ryhmäjohtaja Pia Rantanen ei ota ryhmän nimissä yksityiskohtaista kantaa talousasioihin.

– Se lienee kuitenkin selvää, että ilman merkittävää tulorahoituksen kasvattamista, emme budjettia saa tasapainoon, Rantanen sanoo.

Vasemmistoliiton Anssi Piirainen on hänkin suostuvainen tuloveroprosentin nostolle korkeitaan yhdellä prosenttiyksiköllä. Lainanottoa hän ei halua lisätä.

– Jos taloutta ei saada tasapainoon, niin jäähallin investointi on katsottava uudelleen.

Piirainen on valmis jättämään kaupungille myös lomauttamisen mahdollisuuden, jos eläköitymisen kautta ei saada riittäviä henkilöstösäästöjä.

VIHREIDEN Laura Blomqvist näkee veroprosentin nostamisen hyvänä vaihtoehtona.

– Nostaminen antaa hieman lisäaikaa säästöjen hakemiseen. Korotuksen tulisi todennäköisesti olla vähintään yhden prosenttiyksikön verran.

Lainamäärän kasvattamista Blomqvist ei näe järkeväksi. Säästöjä hän hakisi isoimmista kokonaisuuksista. Lomautukset ovat hänen mielestään vasta pakon edessä toteutettava säästötoimenpide.

– Tarvitaan myös uusia, kenties radikaalejakin ehdotuksia ja esityksiä säästökohteista.

PERUSSUOMALAISTEN ryhmäjohtaja Erkki Saarimäki tunnustaa, että häntä henkilökohtaisesti ainakin hirvittää lainamäärän kasvattaminen. Tuloveroprosentin nostamisen kirpaisulta ei voitane välttyä.

– Emme ole vielä ryhmänä asiasta erikseen keskustelleet. Meidän pitää vääntää ja kääntää kertaalleen vielä jokainen kivi. Tässä tilanteessa on pakko miettiä mitä palveluja on pakko pitää ja mistä palveluista luovutaan.

Keskustan ryhmyrin Ismo Harjun mielestä veroprosentin nosto lienee lähes välttämätön toimenpide.

– Verojen korotus, lainanotto tai henkilöstön lomautukset eivät kuitenkaan ratkaise Imatran kuntatalouden perusongelmaa, joka on asukasmäärään nähden liian suuri palvelu- ja hallinto-organisaatio.

Harjun mukaan kaupungin henkilöstön eläköityminen on hyödynnettävä täysimääräisesti ja lainanotto täytyy rajoittaa investointeihin, syömävelkaa ei saa ottaa.

Etelä-Saimaa ei tavoittanut kristillisdemokraattien Antti Jarvaa.

KUVATEKSTI

ES-ARKISTO

Paavo Sihvonen.

Pia Rantanen.

Anssi Piirainen.

Laura Blomqvist.

Erkki Saarimäki.

Ismo Harju.

Verojen korotus, lainanotto tai henkilöstön lomautukset eivät kuitenkaan ratkaise Imatran kuntatalouden perusongelmaa, joka on asukasmäärään nähden liian suuri palvelu- ja hallinto-organisaatio.

Ismo Harju

Kirjoittaja:
Tenho Tiilikainen