Sote-piiri hyväksyi kuntien palvelusopimusmallit

Piirille siirtyvien toimitilojen vuokrakustannukset ovat yli 20 miljoonaa euroa vuodessa.

JYRKI NUOTTIMÄKI

ETELÄ-KARJALAN sosiaali- ja terveyspiirin hallitus hyväksyi kuntien palvelusopimus- ja kuntalaskutusmallit. Perjantaina hallitus merkitsi tiedokseen kuntien omistamien kiinteistöjen vuokrasopimukset, joiden kustannukset ovat vuosittain yhteensä yli 20 miljoonaa euroa.

Sote-piirin kuntakohtaiset palvelusopimukset tehdään vuosittain. Palvelukorteissa määritellään kuntakohtaisesti lähi-, alue- ja keskitetyt palvelut sekä niiden kuntakohtainen maksuosuus talousarviovuodelle ja kahdelle sitä seuraavalle vuodelle.

Kuntalaskutusmallin valmistelutyötä on hankaloittanut se, että piirin palvelujen järjestämistapaan liittyvää kuntalaskutusta ei ole järjestetty tässä laajuudessa muualla Suomessa.

Valmistelua vetäneen hallintojohtaja Virpi Kölhin mukaan kustannusjakoperusteesta on haluttu yksinkertainen, oikeudenmukainen, läpinäkyvä ja turhaa laskutushallintoa välttävä malli. Kunnat ovat halunneet myös menojensa olevan nykyistä paremmin ennakoitavissa.

Piiri tilasi valmistelun aikana Terveyden- ja hyvinvoinnin laitokselta selvityksen kapitaatioperusteisesta kuntalaskutusmallista. Tavoitteena oli asukaslukuun pohjautuva malli, joka huomioisi kunkin kunnan väestön palvelutarpeen. Palvelutarvetta määrittäviä tekijöitä olisivat muun muassa ikärakenne ja sairastavuus.

Selvityksen tehneen osastonjohtaja Markku Pekurisen mukaan tämä malli muuttaisi muutamien kuntien maksuosuuksia lyhyellä aikavälillä, kun toisissa kunnissa muutokset jäisivät vähäisiksi.

Pekurisen mielestä piirissä on ensin sopeutettava palvelutarjonta tasapuoliseksi koko alueen väestölle, minkä jälkeen voidaan toteuttaa tarveperusteinen kapitaatiomalli.

Piiri päätyi tässä vaiheessa malliin, jonka laskutus perustuu jokaiselle kunnalle määriteltyyn maksuosuusprosenttiin.

Ensi vuoden maksuosuusprosentti lasketaan piirille siirtyvien tehtävien tämän vuoden talousarvion sekä kahden edellisen vuoden tilinpäätösten perusteella. Siinä huomioidaan myös kunnissa tapahtuneet rakenteelliset muutokset sekä palvelujen erilaiset ostot piiriltä siten, että talousarviot ja tilinpäätökset ovat vertailukelpoisia kuntien välillä.

Jokaisen kunnan maksuosuus on sitova, eikä piirillä ole oikeutta muuttaa maksuosuutta kesken toimintavuoden ellei kunnan kanssa muuta sovita.

Jos kunnan palvelujen käyttö poikkeaa kunnalle määritetystä vuosimaksusta, maksuun tuleva korotus tai alennus huomioidaan piirin tilinpäätöksen vahvistamisvuotta seuraavan vuoden alussa.

Investoinneista, peruskorjauksista ja toimitilojen muutoksista piiri ja kunta sopivat vuosittaisissa palvelusopimuksissa.

Sote-piirille siirtyvien kiinteistöjen vuokrat hyväksytään lopullisesti kuntakohtaisten palvelusopimusten käsittelyn yhteydessä.

Piirin kunnille maksamien vuokrien yhteissumma on noin 12,4 miljoonaa euroa vuodessa ja kuukaudessa runsaat miljoonaa euroa. Neliöhinta kuukaudessa on 10,78 euroa.

Kirjoittaja:
Jyrki Nuottimäki