Syöpäpiikki siirtää potilaiden seurantaa terveyskeskuksiin

Hoitojen kirjo ja lääkkeiden käyttö on lisääntynyt. Yhä useampi syöpä on hoidettavissa.

ETTI KANTOLA

Tänä kesänä Etelä-Kajalan keskussairaalan syöpähoitoyksikössä ei tullut tavanomaista hiljaista kautta. Esimerkiksi elokuussa tuli 90 lähetettä.

– Yleensä ensikäyntejä on 25–30 kuukaudessa, minkä mukaan osasto on mitoitettu, kertoo syöpätautien ylilääkäri Kari Möykkynen.

Uusissa potilaissa on poikkeuksellisen paljon rintasyöpäpotilaita, vaikka rintasyöpä onkin yleisimpiä syöpätauteja. Tasaisen paljon on eturauhaspotilaita, ja suolistosyöpäpotilaita jopa yllättävän paljon. Joukossa on myös harvinaisia kasvaimia, jollaisia ei tule vastaan edes joka vuosikymmenellä.

– Tavallista enemmän on löytynyt myös pitkälle edenneitä tapauksia.

Uusien potilaiden tulotahti on niin tiivis, ettei vanhoja potilaita voida vähentää samaa tahtia, eivätkä hoitoajat ja lääkärit riitä. Möykkynen muistuttaa, että kasvaintautia ei hoideta yhdellä tai kahdella käyntikerralla. Potilas on asiakkaana pitkään – viisi vuotta kestävät kontrollit ovat tavallisia.

– Jos haluamme säilyttää työmäärän samana, 90 uutta potilasta kohden pitäisi laittaa pois 120–150 vanhaa. Siihen ei pystytä.

Uusien potilaiden ensikäyntejä ja hoitoja ei voi karsia. Siksi osaston on pakko vähentää vanhoja potilaita. Heidän kontrollikäyntiensä väliä pidennetään ja heitä siirretään yhä enemmän terveyskeskuksiin.

– Nyt parhaiden ennusteiden potilaita on pakko laittaa omalääkärille.

Tilanne pahenee edelleen marraskuussa. Osaston kolmesta syöpälääkäristä yksi lähtee erikoistumaan Helsinkiin, eikä tilalle tule todennäköisesti ketään, sillä syöpälääkäreistä on pula muuallakin. Myös sairaalalääkäri kouluttautuu ja joutuu jatkossa olemaan pois.

Möykkysellä on maanantaina työlistallaan 18 potilasta hallinnoinnin, konsultoinnin ja muiden töiden ohella. Se on erityisen paljon, kun huomioidaan, että kyseessä ovat syöpäpotilaat, joiden mukana voi tulla myös omaisia, joilla on paljon kysyttävää ja puhuttavaa.

Uusien potilaiden lisääntyminen on vain yksi osastoa ylityöllistävä asia. Myös vanhoja potilaita on enemmän, sillä hoidot ja lääkkeet ovat kehittyneet.

Möykkynen sanoo, että syöpähoitoyksikkö antaa 1990-lukuun verrattuna yli kuusinkertaisen määrän sytostaattihoitoja. Henkilökunnan määrä on lähes samalla tasolla. Nykyään osataan hoitaa sellaisiakin syöpätyyppejä, joille ei aiemmin ollut hoitokeinoa tai oli pelkkä leikkaus.

– Uudet lääkkeet tekevät taudista kroonisen.

Suuntaus jatkuu voimakkaana.

– Uusien kalliiden lääkkeiden käyttö lisääntyy hirveästi viiden vuoden sisällä, Möykkynen arvioi.

Lääkeyhtiöt ovat erittäin kiinnostuneita syöpätautien hoidosta ja kehittävät uusia tuotteita, joita on kohta kaikenlaisiin kasvaimiin.

Syöpätaudit ovat potilasmäärältään yksi eniten kasvavista aloista ja hoitomenetelmiltään yksi eniten kehittyvistä.

– Se kysyy resursseja. Toivottavasti niitä saadaan.

KUVATEKSTI

PÄIVÄ HEISKANEN

Kari Möykkynen korostaa seulontamammografian tärkeyttä. Alkuvaiheen kasvaimilla on hyvä ennuste. Möykkynen arvelee Etelä-Karjalan pääkaupunkiseutua paremman rintasyöpäennusteen selittyvän seulontoihin osallistumisella sekä toimivalla hoitoketjulla.

Kirjoittaja:
Etti Kantola