Syyskuun ukkonen sai Rilli-kissan ymmälleen

Rilli-kissa ja Markku Hulkkonen jättivät ukkosen huomiotta talven sääennusteessaan. Ennusteen mukaan talvi alkaa marraskuun lopulla.

ILPO LESKINEN

TAIPALSAARI. Ristiriidat ovat viime päivinä raastaneet Rilli-kissaa ja Markku Hulkkosta. Talven sääennustetta pähkäillyt Taipalsaaren sääkissa Rilli on ymmällään, miten suhtautua vastakohtaisiin luonnonmerkkeihin.

Talven sääennusteen tykötarpeet olivat viime viikkoon saakka yksimielisiä siitä, että pysyvä talvi tulee marraskuun lopulla.

VIIME VIIKON lopulla esiintyi ukkosta, mikä sekoitti valmiit systeemit pahemman kerran.

Syyskuun ukkonen viittaa Hulkkosen mukaan aivan päinvastaiseen kuin muut luonnonmerkit: pitkään lämpimään syksyyn ja myöhäiseen talventuloon.

Rilli ja Hulkkonen jättivät lopulta ukkosen huomiotta ja luottivat ennusteessaan muihin merkkeihin. He ennustavat, että pysyvä lumipeite saadaan 28. marraskuuta.

– Jos olisimme ottaneet ukkosen huomioon, ennustaisimme, että talvi ja pysyvä lumipeite tulevat vasta joulujen jälkeen, Hulkkonen sanoo.

RILLI-KISSA täyttää marraskuussa 13 vuotta. Ikä ei tunnu pahemmin painavan. Sään ennustaminen sujuu kuten ennenkin. Rilli on ennustanut säitä koko 2000-luvun.

– Rilli ennustaa säätä vielä monta vuotta.

Hulkkonen ja Rilli ovat tutkailleet myös ensi kesän säähän viittaavia merkkejä. Viime kesä paljasti yhtä ja toista tulevan kesän säästä.

– Työt ovat vieneet paljon aikaa, joten ensi kesän säähän ei ole ehtinyt vielä kunnolla paneutua.

Rilli-kissa on syntynyt Taipalsaaren Konstussa ja elänyt siellä koko ikänsä.

Markku Hulkkonen Vapon turvetuotannon yhteyspäällikkö Kaakkois-Suomessa. Hän on työnsä takia ollut pitkään kiinnostunut tulevista säistä ja sään ennustamisesta.

Kirjoittaja:
Ilpo Leskinen