Categories
Artikkelit

Tullipalvelut päättymässä Parikkalassa ja Mustolassa

HEIKKI SAIRANENTulli aikoo saneerata toimipaikkaverkostoaan. Etelä-Karjalassa tullipalveluita esitetään lakkautettavaksi Parikkalassa ja Lappeenrannan Mustolan tullauskeskuksessa. Muut paikkakunnat ovat Lahti, Hämeenlinna, Loviisa, Rauma, Kaskinen, Pietarsaari, Kokkola, Jyväskylä, Kemi, Rovaniemi ja Polmaki.Parikkalassa ja Mustolan tullauskeskuksessa on yhteensä noin 20 työntekijää.- Toimipaikkaverkoston ankaran supistamisen lisäksi tullissa tullaan vähentämään henkilöstöä huomattavasti valtion tuottavuusohjelmaa rajummin. Tuottavuusohjelman mukaan tullilla tulisi ensi vuonna olla 2 460 henkilötyövuoden edestä henkilöstöä tehtävistä suoriutumiseen, sanoo Tullivirkamiesliiton puheenjohtaja Mikko Grönberg.Tullin toimipaikkoja ja resursseja tarkastellut työryhmä esittää supistuksia siten, että vuoden 2010 arvioitu henkilötyövuosimäärä olisi 2 378, mutta Grönbergin mukaan näillä näkymin rahoitus riittää ainoastaan 2 360 henkilötyövuoden palkkakustannuksiin.- Määrärahat tulisi mitoittaa vähintään tuottavuusohjelmassa määritellyn henkilöstömäärän mukaisesti. Grönbergin mukaan näköpiirissä on palvelussuhteiden päättämisiä ja lomautuksia, ellei eduskunta puutu syöksykierteeseen ja osoita tullille sen tarvitsemia määrärahoja. Jos toimipaikkaverkoston saneeraus toteutuu, Mustolan tullauskeskus lopettaa toimintansa vuoden 2010 lopussa.- Parikkalassa aikataulu on vielä auki, mutta toiminta on loppumassa siellä samoihin aikoihin.Mikko Grönbergin mielestä toimipaikkaverkoston saneeraus on jyrkässä ristiriidassa kansalaisten ja yritysten palvelutarpeen sekä valtion alueellistamistoimien ja työttömyyden torjunnan kanssa.- Valtio pakottaa virastot harjoittamaan kestämätöntä henkilöstöpolitiikkaa ja tuottavuudesta tai toimintojen suunnitelmallisesta kehittämisestä ei enää kannata puhua lainkaan.

Heikki Sairanen

Kirjoittaja: