Ultraääni paljastaa lahon

Arboristi Teppo Suoranta tutkii ultraäänilaitteella Lappeenrannan sankarihautausmaan puut. Tietokone näyttää niiden kunnon ja laskee lahoprosentit.

LEENA SALLINEN

LAPPEENRANTA. Noin 80-vuotias koivu Lappeenrannan sankarihautausmaan kulmalla alkaa olla määränsä päässä.

– Se pitää poistaa viiden vuoden sisällä, sanoo Teppo Suoranta.

Hän arvioi puun huonokuntoiseksi jo ulkonäöstä. Koivun oksisto on harsuuntunut, ja sen rungon tyvessä on pintaruhjeita ja pahkoja. Ylempänä rungossa pullottaa pakurikääpä. Se on lahottajasieni, joka on edennyt rungon sisällä ties minne asti.

Täsmätieto koivun kunnosta tulee ultraäänikuvasta: puun rungosta 43 prosenttia on vaurioitunutta eli lahoa.

– Tämä on d-luokkaa eli huono, Suoranta ilmoittaa.

Jos koivu olisi E-luokkaa eli vaarallinen, se pitäisi kaataa pikapuoliin.

Suoranta jäljittää sankarihautausmaalla näitä ongelma- ja riskipuita Lappeenrannan seurakuntayhtymän tilaustyönä. Hän on koulutukseltaan hortonomi ja ammatiltaan arboristi eli puunhoitaja. Hänellä on Korppoossa yritys nimeltä Puiden Hoito TS-ympäristöpalvelu Ky.

Yritys otti ultraäänilaitteen käyttöön puiden tutkimuksessa viitisen vuotta sitten.

– Se on tällä hetkellä maailman paras instrumentti saada selville, mitä puun sisältä löytyy, Suoranta sanoo ja näyttää apulaisensa Siv Wickströmin kanssa, miten instrumentti toimii.

Tutkittava koivu on vanhalla hautausmaalla, joka on sankarihautausmaan muurin sisällä. Sen rungon ympärillä on kymmenen sensoria.

Suoranta ottaa aluksi calliper-nimisen laitteen, jolla hän mittaa koivun tyveä. Calliper välittää langattomasti tietoa tietokoneeseen.

– Nyt on runko mitattu, tiedämme sen muodon ja koon, sanoo Suoranta ja ottaa sitten pienen metallivasaran, jossa on voimakas magneetti.

– Tällä lähetetään ultraääni kolme kertaa jokaisen sensorin kautta.

Suoranta naputtelee vasaralla koivun runkoa ja Wickström seuraa tietokoneen englanninkielistä ohjeistusta.

– Naputa vielä, hän huutelee.

Naputtelun jälkeen tulos on nähtävillä tietokoneen näytöllä. Koivun rungon poikkileikkaus piirtyy sille erivärisinä vyöhykkeinä, jotka kertovat puuaineksen tilasta. Tietokone ilmoittaa myös terveen ja lahopuun prosenttiosuudet.

Suoranta ja Wickström näyttävät myös kopion toisen puun ultraäänikuvasta, jonka vieressä on valokuva puun poikkileikatusta rungosta: samankaltaisilta näyttävät.

Suoranta käy ultraäänilaitteella läpi muutkin sankarihautausmaan puut. Keskiviikkona alkanut tutkimus vie kolme päivää. Sen pohjaksi Suoranta arvioi puut silmämääräisesti.

– Tämä on ihana paikka, mutta puuongelmia on. Muutamia kaatoja tulee, ja hoitotoimenpiteitä täytyy vahvistaa, hän sanoo ja näyttää lisää esimerkkejä.

Vanhassa kaksihaaraisessa vaahterassa on perinnöllisenä ongelmana heikko haaraliitos. Haarassa on sisäänkasvanutta kuorta.

– Puu painaa viisi tonnia, ja jos se jätetään, latvusta pitää tukea lisää. Nyt tässä on vain yksi latvatuki.

Noin 25-vuotias tammi on saanut kolhuja pinnassa näkyviin juuriinsa. Suoranta pitää syynä ruohonleikkuria, jolla telotaan hänen mukaansa paljon myös puiden rungon tyviä.

– Puita pitää kunnioittaa ja suojella enemmän, hän sanoo ja antaa perusvinkin sekä puistonhoitajille että kotipuutarhureille:

– Nurmikko pois puiden juurelta ja haketta tilalle.

KUVATEKSTI

SEPPO RAUTIOVAARA

Arboristi Teppo Suoranta mittaa calliper-laitteella koivun runkoa, jonka ympärillä on sensorit. Avustaja Siv Wickström seuraa tietokoneella.

Kirjoittaja:
Leena Sallinen