Categories
Artikkelit

Viimeisen johtajan läksiäiset olivat haikeat mutta valoisat

MAIJA VEHVILÄINENYlämaan pitkäaikainen kunnanjohtaja Esko Hämäläinen jää tänään eläkkeelle. Seuraajaa ei Hämäläiselle tule, sillä Ylämaa yhdistyy vuodenvaihteessa Lappeenrantaan. Hämäläisen läksiäiskahveilla tunnelma oli hieman haikea, mutta ennen kaikkea toiveikas.Hämäläisen paljon puhuttu aloite on pyramidimonumentin rakentaminen Ylämaan symboliksi. Pyramidisuunnitelmia ei kunnanjohtajan mukaan missään nimessä haudata idean isän jäädessä eläkkeelle.SEPPO RAUTIOVAARAKunnanjohtaja Esko Hämäläinen ehti johtaa Ylämaata 30 vuotta ennen eläkkeelle jäämistään. Tänään alkavat Hämäläisen eläkepäivät.- Tunnelmat ovat haikeat, mutta valoisat, toteaa Hämäläinen.Haikeus johtuu Hämäläisen mukaan vuosikymmenten mittaisen kunnanjohtajuuden ja Ylämaan itsenäisyyden päättymisestä. Toiveikkuutta päivään kuitenkin mahtuu. Hämäläinen uskoo, että Ylämaata odottaa valoisa tulevaisuus osana Lappeenrantaa.Läksiäistarjoilut varattiin 200 vieraalle. Tarjoilija Raija Aution mukaan onnittelijoita kävi tasaisena virtana.Juhlapaikkana oli Ylämaan kunnantalo. Esko Hämäläisen mukaan kuntaliitoksen jälkeen kunnantalolle jää asiakaspalvelupiste, josta saa esimerkiksi Kelan ja työvoimatoimiston palveluita.- Helpompihan ne on täältä hakea kuin lähteä Lappeenrantaan, sanoo Hämäläinen.Hämäläinen sai Briitta Timperiltä (vas.) lämpimän läksiäishalauksen.Tarmokas, optimistinen ja sisukas, luonnehti Timperi eläkkeelle jäävää kunnanjohtajaa.- Ennen kaikkea tarmokas, Timperi lisää.Heikki Timperin (takana) mielestä Esko Hämäläisen suurin saavutus on kivimessut. Niiden kautta Ylämaa on saanut myönteistä julkisuutta. Timperin mielestä se, että Ylämaa tunnetaan kivestä, on ennen kaikkea kunnanjohtajan ansiota.Ylämaan sotaveteraanien puolesta onnittelemassa käyneen Onni Vanhapellon mukaan Hämäläinen myös jakoi mielipiteitä. Paljasjalkainen ylämaalainen Vanhapelto uskoo, että liittyminen Lappeenrantaan on Ylämaalle välttämätöntä.Tiina Korpelan (keskellä) mielestä Ylämaan viimeisen kunnanjohtajan tärkeimpiin ansioihin lukeutuu se, että Ylämaa on pysynyt pitkään itsenäisenä kuntana.

Maija Vehviläinen

Kirjoittaja: