Lappeenrannan Kaupunkiyhtiöt tekee lähes 600 000 euron tappion

Miljoonatuki Fly Lappeenrannalle vie konsernin tämän vuoden tuloksen selvästi miinukselle. Ensi vuodesta odotetaan jo voitollista.

HEIKKI SOPANEN

LAPPEENRANTA. Kalliiksi käynyt lentoliikenteen harjoittaminen ja muunkin bisneksen hiipuminen vie Lappeenrannan Kaupunkiyhtiöt-konsernin tämän vuoden tuloksen lähes 600 000 euroa miinukselle.

Konsernin liiketulos nousee lievästi voitolle, mutta rahoituserien jälkeen tulos kääntyy selvästi tappiolliseksi.

Kaupunkiyhtiöiden 77 prosenttisesti omistama Fly Lappeenranta tekee tänä vuonna tappiota noin 700 000 euroa, vaikka sen kaupungilta ja Kaupunkiyhtiöiltä saama tuki nousee vuoden loppuun mennessä noin miljoonaan euroon.

Fly Lappeenrannan liiketulos jää lähes 47 prosenttia miinukselle. Tappio selittyy pääosin sillä, että matkustajamäärät ovat jääneet vähäisiksi yhtiön operoimalla reitillä Lappeenrannan ja Helsingin välillä, mutta reittiä lentäneelle skottiyhtiölle on pitänyt maksaa matkustajamääristä riippumatta sovitut korvaukset koneesta ja miehistöstä.

KAUPUNKIYHTIÖIDEN toimitusjohtaja Tom Hultin sanoo, että lentoyhtiön toiminta pyritään kääntämään ensi vuonna voitolliseksi. Fly Lappeenranta keskittyy jatkossa lentokenttätoimintojen kehittämiseen, ja Lappeenrannan ja Helsingin välistä reittiliikennettä hoitamaan etsitään ulkopuolista operaattoria.

– Se voi olla nykyinen operaattori tai joku muu. Neuvotteluja käydään koko ajan lentoreitin turvaamiseksi.

Hultinin mukaan nykyinen lentoyhtiön kulukierre pitää saada katkaistua.

– Kaupungin riski Fly Lappeenrannan toiminnan rahoituksessa rajataan kaupunginhallituksen 2010 talousarvioehdotuksessa määrittelemään 350 000 euroon. Etsimme myös muita mahdollisia rahoittajia lentotoiminnalle.

Hultin kertoo, että tänä vuonna kaupungin ja kaupunkiyhtiöiden tuki lentoyhtiölle nousee runsaaseen miljoonaan euroon.

– Tämän vuoden lennot päättyvät 18. joulukuuta, ja sen jälkeen jatketaan uudella konseptilla. Nykymallilla ei voida jatkaa.

LENTOYHTIÖN lisäksi kaupunkikonsernin neljän muunkin yhtiön tulokset menevät miinukselle. Free Zone tekee 112 000 euron, Yritystila 94 000 euron, Innovation 66 000 euron ja kiinteistöyhtiö Huhtiniemi 23 000 euron tappion.

Yhtiöiden yhteenlaskettu tulos jää marraskuun alussa tehdyn arvion mukaan miljoona euroa miinukselle. Tuloksessa on huomioitu rahoituserät.

Hultin sanoo, että yhtiöiden tuloksissa näkyy nykyinen talouden tila. Toimitiloja rakentavan ja vuokraavan Yritystilan osalta tappiot voivat vielä kasvaa, jos yksi sen asiakasyritys ei selviä omista talousvaikeuksistaan.

– Tilannetta seurataan. Kyseisen yrityksen päävelkojat suhtautuvat myönteisesti sen velkasaneeraushakemukseen. Toivottavasti löytyy ratkaisu, joka ei tapa yrityksen toimintaa.

Ensi vuodesta odotetaan Kaupunkiyhtiöissä jo parempaa. Hultin sanoo, että toimitiloista on kysyntää, ja muutenkin ilmassa on merkkejä talouden viriämisestä.

Kaupunkiyhtiöt-konsernin ensi vuoden tulosi onkin budjetoitu 600 000 euroa voitolliseksi.

Kirjoittaja:
Heikki Sopanen