Categories
Artikkelit

Selin uskoo yhä pudotuspeleihin

SaiPa aloitti maaottelu-tauon SM-liigan jumbona. Pudotuspelipaikkaan yltäminen vaatii SaiPalta reipasta ravia voitosta toiseen.

LAPPEENRANTA. SaiPan liigajoukkueen päävalmentaja Ari-Pekka Selin seurasi sunnuntaina poikansa joukkueen peliä Kisapuiston rättihallissa.

Kymmenvuotiaille koltiaisille pelaamisen riemu on viime kädessä tuloksia tärkeämpää, mutta sarjajumbona maajoukkuetauolle lähteneestä SaiPan liigajoukkueesta riemu on kaukana.

Pyhäinpäivän 2-6-kotitappio HIFK:lle yli 4 000 katsojan edessä pitkitti SaiPan pisteettömien otteluiden putken jo seitsemään.

Joukkueella on 14 pistettä, kun liki kolmasosa kaudesta on takana.

– Tulos on heikko. Enemmän ongelmia on ollut lopputuloksessa kuin siinä, että olisimme olleet pelillisesti pihalla, Selin sanoo.

– Yleensä meillä on ollut otteluissa enemmän maalipaikkoja kuin vastustajalla. Silloin häviät pelejä, kun et tee avopaikoistakaan maaleja. Ei se sen kummoisempaa faktaa taakseen tarvitse.

SaiPan ensisijainen tavoite on SM-liigan sarjapaikan säilyttäminen. Heti kannassa tulee pääsy kymmenen parhaan joukkoon, eli pudotuspeleihin.

Ennen pisteetöntä putkeaan SaiPa porskutti 1,27 pisteen ottelukeskiarvolla, jolla on päässyt kymmenen joukkoon kolmesti viimeisten viiden kauden aikana.

Päästäkseen takaisin samaan tahtiin SaiPan tulisi pelata koko loppukausi 1,5 pisteen keskiarvolla, jolla joukkue pelasi edellisellä menestyskaudellaan 2005-06.

Onko pudotuspelipaikka vielä SaiPalle realismia, Ari-Pekka Selin?

– On se realistista, jos päästään voittoihin kiinni.

– Olemme olleet voittojen kanssa niin lähellä, mutta sieltä on puuttunut se onnistuminen, jolla saataisiin juna kiinni. Laadukas perustyö tuottaa tulosta ennemmin tai myöhemmin.

SaiPa joutuu tekemään täyden työn kurssinmuutokseen, sillä tauon jälkeen Kisapuistoon saapuvat hallitseva mestari JYP ja sarjakakkonen KalPa.

– Paineita on aina, eivätkä ne minua pelota. Olen valmentanut seitsemäntoista vuotta kolmella eri sarjatasolla ja kokenut myös potkut. Paineet tulevat kynää pitkin jo sopimusta allekirjoitettaessa, Selin sanoo.

– Tulosta pitää tänä päivänä tehdä kaikissa ammateissa. Meidän ammatissa on se ero, että tämä on julkista ja valmentajia arvotetaan jatkuvasti. Kuuden voiton jälkeen olet valmentajavelho ja seitsemän tappion jälkeen pelle.

SaiPa aloittaa maaottelutauon kahden päivän täydellisellä vapaalla. Yksi loppuviikkoa kohden koventuvien harjoitusten teemoista on viisikoiden merkkauspeli, jonka virheistä vastustajat ovat rankaisseet SaiPaa tasaiseen tahtiin.

– Tämä viikko antaa hyvän mahdollisuuden nykiä pelaajia hihasta juttutuokioille yksin tai pienemmissä ryhmissä. Porkkanoita ja kovaakin raippaa pitää käyttää tarpeen mukaan, Selin sanoo.

SaiPa on elänyt tappiokierteen aikana ykkösviisikon tehoilla. Joukkue kaipaa voittaakseen kipeästi maaleja myös muilta.

– Viisikkopelin pettymykset ovat hyökkäyksessä.

– Maalivahtipeli on mennyt alkuhaparointien jälkeen parempaan suuntaan, mutta viime kausien tasolla se ei vielä ole. Pitää muistaa, että Hostikka on ensimmäistä kauttaan näin suuressa vastuussa.

Selin ei mainitse pettymyksiä nimeltä. Tilastot puhuvat valmentajan puolesta.

Tehomiehiksi hankitut Petr Pohl, Tomas Jasko, Jarmo Jokila ja Tyler Redenbach ovat tehneet 18 ottelussa yhteensä neljä maalia.

Vielä kolmen ottelun ajan SaiPan testissä oleva Scott Barney on tehnyt kaksi maalia, mutta ei ehdi auttamaan ketjukavereitaan kaukalossa.

– Periaatteessa verkon pitäisi heilua koko ajan, jos ei pysty tekemään muita hommia jäällä.

– Ei joukkue tässä välttämättä ole, Selin toteaa pelaajamuutoksista.

KUVATEKSTI

PÄIVÄ HEISKANEN

Ari-Pekka Selin (kesk.) antaa kiitosta videovalmentajalle Janne Mälkiälle ja apuvalmentaja Ari Santaselle (vas.), joiden avulla SaiPan erikoistilannepelaaminen on ollut liigan keskitasoa.

Paineita on aina, eivätkä ne minua pelota.

Ari-Pekka Selin

Kirjoittaja:
Anssi Silvennoinen