Uusi rajavartioasema valmistuu Kolmikannassa sopivasti jouluksi

Henkilöstö pääsi mukaan suunnittelemaan. Rajakoirat odottavat innolla mukavia sisäsuihkuja.

ILKKA POHJALAINEN

PARIKKALA. Uuden rajavartioaseman rakentaminen on harvinaista nykypäivänä. Parikkalan Kolmikannan aseman uusiminen tuli ajankohtaiseksi, kun lakkautetut Rautjärven Kangaskosken ja Parikkalan Pitkäpohjan vartiot yhdistettiin Kolmikantaan vuoden alussa. Tilaa tarvittiin lisää. Henkilöstöä on nyt puolen sataa, mutta uudisrakentamisen ansiosta tilaa olisi vielä parillekymmenelle hengelle lisää.

– Niitä tarvitaan, jos rajanylityspaikka joskus laajenee, kertoi vartiopäällikkö Valto Kettunen.

Uusi päärakennus kohoaa alta puretun entisen paikalla. Sotien jälkeen rakennetusta vanhasta ja sokkeloisesta rakennuksesta ei olisi saanut toimivaa ja nykyajan vaatimukset täyttävää toiminnan keskusta.

Koko henkilökunta on ollut alusta lähtien mukana suunnittelemassa uutta rakennusta. Tarvekartoitus alkoi jo nelisen vuotta sitten. Kettusen mukaan henkilöstön ideaa on esimerkiksi koko aseman sydän eli partioonlähtöhuone.

Lisäksi uudisrakennukseen tulevat asiakaspalvelutilat, toimistoja sekä lämmin talli kolmelle autolle. Autot pitää saada silloin tällöin kunnolla sulamaan.

Asema on viimeistelyä vaille valmis, ja sisään päästään ehkä muuttamaan jo jouluksi. Toimisto on ollut rakentamisen ajan evakossa keittiö- ja huoltorakennuksessa. Huoltorakennus uusittiin pari vuotta sitten.

Kolmikannan rakennus- ja korjaushankkeeseen kuuluu myös muutostöitä 1950-luvulta peräisin olevassa hyväkuntoisessa asuinrakennuksessa. Siihen on remontoitu hienot tilat rajakoirille sekä koirien hoitajille. Toisessa päässä rakennusta on kausivarasto muun muassa suksille ja veneille. Vanha autokatos on laajennettu ja remontoitu.

Koirat hoitajineen ovat tyytyväisiä koirien ulko- ja sisäsuihkuista sekä koirien lämpimistä häkkitiloista. Ulkohäkkialue odottaa vielä uudistamista.

– Innolla odotetaan uusiin tiloihin pääsyä, kertoi vanhempi rajavartija Simo Halko, joka ohjaa kuusivuotiasta saksanpaimenkoiraa Seriä.

Vaikka koirilla on periaatteessa yksi pitkä partiokeikka per päivä, ne odottavat aina yhtä innokkaina maastoon lähtöä. Kuivalla kelillä ei tarvitse suihkuttaa, mutta rapakeleillä koira käy partion jälkeen suihkun kautta.

Vartiopäällikkö Kettusen mukaan tekniikka ja elektroniikka ei ole syrjäyttänyt koiraa tärkeässä valvontatyössä. Ensinnäkään tekniikkaa ei riitä joka paikkaan, ja jälkien seuraaminen sujuu nelijalkaiselta edelleen ylivoimaisesti.

Nuorempi rajavartija Keijo Valta on myös koiramiehiä, hänen ohjattavansa on nimeltään Urho. Valta on pitkämatkalaisia, hän asuu perheineen Joensuussa.

– Koetan rajoittaa vartioasemalla yöpymiset yhteen yöhön, vaikka tilat ovatkin viihtyisät.

Vaimo ja kaksi lasta odottavat runsaan puolentoista tunnin ajomatkan päässä Joensuussa. Aikaisemmin Valta oli töissä Nuijamaalla, josta oli vielä pidempi matka.

Yleensä yöpyjiä on tilapäisissä majoitustiloissa viidestä seitsemään. Kellään ei ole vakiohuonetta, ja useimmiten kaksi rajavartijaa jakaa huoneen. Televisiokanavien katselusta ei kuulemma juurikaan tule kinaa, koska päivän jälkeen on sen verran hyytynyt olo.

Rakennuspakettiin kuuluu pienen kuntosalin varustaminen myöhemmin.

– Sitä varmaan tulee käytettyä, kun se valmistuu, Valta tuumi.

Toiminta Kolmikannassa on pyörinyt koko ajan normaalisti rakennustöistä huolimatta. Kaikki on sujunut yllättävänkin hyvin, Valta arvioi. Ainoastaan ajoneuvoja on toisiaan ruuhkaksi asti, kun talon ajoneuvot, rakentajien autot sekä materiaalien tuojat ovat tuppautuneet samalle alueelle.

Kolmikannan rajavartioaseman kiinteistön omistaa Senaatti-kiinteistöt, jolle kaikki muutkin rajavartiolaitoksen kiinteistöt siirtyivät viime vuonna. Imatran rajavartioalueella on jäljellä kaksi vartioasemaa, Pelkola ja Kolmikanta. Uudisrakennus varmistaa toiminnan säilymisen Kolmikannassa ja Parikkalassa pitkälle eteenpäin.

Kolmikannan rakennus- ja korjaushankkeen kustannusarvio on 900 000 euroa. Pääurakoitsijana on Parikkalan Rakennus Oy.

KUVATEKSTI

ILKKA POHJALAINEN

Vanhempi rajavartija Simo Halko esittelee sisätilojen koirahäkkiä.

Uusiin asiakaspalvelutiloihin johtaa luiska, esittelee vartiopäällikkö Valto Kettunen.

Kirjoittaja:
Ilkka Pohjalainen