Vaippakansalle humppaa

Lappeenrantalainen opettajaporukka teki lastenlevyn, joka tulee kauppoihin tällä viikolla.

Riina Nokso-Koivisto

LAPPEENRANTA. Humpan pääkaupungissa Lappeenrannassa on ilmestynyt humppalevy lapsille. Vaippakuningas-levyn taustalta löytyy entisiä ja nykyisiä opettajia. Laulut on säveltänyt, sanoittanut ja laulanut Voisalmessa työskentelevä opettaja Timo Torkkeli.

– Meillä oli vuosia sitten Ope-bändi, joka teki satunnaisesti keikkaa. Yksi keikkapalkkio laitettiin kerran sivuun siltä varalta, jos vielä joskus levytetään, levyn tuottaja Timo Härkönen kertoo.

– Ensin Timo kirjoitti humppasanoitukset aikuisille, mutta hiljalleen tuli sellainen olo, että lastenmusiikki kaipaa muutakin kuin rokkia ja heviä. Sanoitukset vaihtuivat Tiinasta Kiinaan, Hullun humpasta Hulluun pullaan.

– Lasten mukaan humppa on pomppumusiikkia. Sen vahvistaa töminä, mikä alkaa kuulua lastenhuoneesta, kun levy laitetaan soimaan.

Härkönen kehuu vuolaasti Timo Torkkelin sanoituksia, joissa on sanomaa, mutta jotka ovatsilti hauskoja. Sanoittaja selvästi ymmärtää, ettei lapsiin uppoa vakavamielinen saarnaaminen. Härkönen ottaa esimerkiksi perunasta kertovan humpan. Laulun sanoma on paitsi perunan terveellisyys, etenkin se, miten tärkeää on jakaminen.

Perunahumpassa lauletaan: Perunassa on viisaus. Se on mukulan opetus: Mitä kannattaa turhaan monistaa, jos ei toisille myös jaa. Kun vain mahtailee ja kerää itselleen, ne vain maahan mätänee.

Timo Härkösen mukaan isot kauppaketjut ympäri Suomea ovat ottaneet levyä myyntiin. Prismaan ja Anttilaan levyt saapuvat tällä viikolla, muualle todennäköisesti ensi viikon aikana.

– Toisaalta lama näkyy siinä, että kukin kauppa ottaa myyntiin vain pari levyä. Jos ne eivät nopeasti lähde hyllyistä liikkeelle, lisätilauksia ei tule, ja levyn elinkaari saattaa olla lyhyt. Toivotaan, ettei niin käy.

Levyn kannen on piirtänyt Harri Kotonen.

Kirjoittaja:
Riina Nokso-Koivisto