Viisumivapaus Viipuriin pitää Carelian vauhdissa

Matkaverkko toivottaa kilpailijat tervetulleiksi kanavaan.

MARI PAJARI

LAPPEENRANTA. Kirsti Laineesta piti tulla opettaja. Opinnot Helsingissä saivat vaihtelua matkailualan kesätöistä, jotka veivät lopuksi nuoren lappeenrantalaisnaisen mennessään. Laineen ura matkailun saralla alkoi 1970-luvulla Puistohotelli Karelia Parkista.

– Jotenkin sitä vain ajautui alalle. Nuorena matkailun parissa työskenteleminen oli kivaa, mutta on se sitä vieläkin, vuoden yrittäjä -palkinnolla Lappeenrannassa palkittu Laine nauraa.

Ajautuminen jäi Laineelle päälle. Yrittäminen alkoi Matkakikasta, vuonna 1996 syntyi Matkaverkko. Laine ei koe tietoisesti laajentaneensa toimintaa, vaan tarttuneensa sopiviin tilaisuuksiin. Tytäryhtiö Venäjälle perustettiin aikoinaan Arealta jääneitä matkatoimistoja operoimaan.

Viipurin risteilyjä Matkaverkko ryhtyi järjestämään edellisen yrityksen vetäydyttyä Carelia-laivan kipparoinnista. Etenkin viisumittoman viime kesän jälkeen Matkaverkko tunnetaan juuri Viipurin risteilyistä, mutta Laineen mukaan Carelia on tuonut enemmän mainetta kuin mammonaa.

– Ilman viisumivapautta liikennöinnillä tuskin olisi ollut tulevaisuutta. Viisumien käsittely teetti valtavasti töitä.

Laine uskoo kilpailua kanavaliikenteeseen ilmaantuvan, jos viisumivapaus jatkuu. Hän toivottaa tulijat tervetulleiksi. Hyvää palvelua ei kuitenkaan rakenneta tyhjästä.

– Helppoa se ei ole. On oltava kontaktit ja vastaanottava organisaatio, tunnettava lait ja säädökset. Kaupunki yhteistyökumppanina laivan suhteen on helpottanut vastuuta teknisestä puolesta.

Matkaverkon asiakaskunta on 90-prosenttisesti Etelä-Karjalan ulkopuolelta. Vahva erikoistuminen Venäjään on ollut viisas strategia ja tuonut menestystä.

Lainetta itseä harmittaa opiskeluaikojen väärä kielivalinta. Saksa vaihtuisi nyt venäjään. Laine pärjää itärajan takana, mutta parantamisen varaakin kielessä on. Paikallistuntemusta hän kasvattaa matkaillen ja kirjallisuuden kautta. Parhaillaan kesken on Tauno Tiusasen uusin, Elämä rautaesiripun varjossa.

KUVATEKSTI

SEPPO RAUTIOVAARA

Kirsti Laine pitää Venäjää mielenkiintoisena maana. Kulttuuri on erilaista ja byrokratiasta löytyy, mutta kun sen hyväksyy, alkaa viihtyä.

Saimaan Matkaverkko Oy

Perustettu vuonna 1996

Venäjän matkailuun erikoistunut matkatoimisto Toimipisteet Lappeenrannassa, Pietarissa ja Moskovassa Liikevaihto 2,8 miljoonaa euroa Työntekijöitä 10

Kirjoittaja:
Mari Pajari