Jos talvi tulee jouluksi, tulevat Jos talvi tulee jouluksi, tulevat

Majoitusvarauksia on jo nyt kohtuullisesti sää ja taloustilanne huomioiden. Venäläinen varaa matkan useimmiten varsin viime tinkaan.

HEIKKI SOPANEN

MATKAILUYRITTÄJÄT toivovat Etelä-Karjalaan kunnon talvea ja mahdollisimman pian. He uskovat, että lumi ja jää saavat venäläiset matkailijat joukolla liikkeelle Etelä-Karjalaan uuden vuoden ja loppiaisen viettoon.

Sään lisäksi myös nykyinen taloustilanne aiheuttaa epävarmuutta ennustuksiin vuodenvaihteen venäläisturistien määrästä. Ennustamista vaikeuttaa sekin, että venäläisturisti tekee majoitusvarauksensa hyvin viime tinkaan.

Lappeenrantalainen matkatoimisto Matkaverkko myy Suomea venäläisille Moskovassa ja Pietarissa. Toimitusjohtaja Kirsti Laine kertoo, että Suomen matkojen myynti on edellisvuosia hiljaisempaa.

Laineen havaintoa vahvistaa VR:n Venäjältä joulun seutuna Suomeen tulevien lisäjunien määrän lasku.

– Tilanne elää vielä, mutta lisäjunien tilaukset ovat viime vuoteen verrattuna vähentyneet 25 prosenttia, VR:n kansainvälisen markkinoinnin päällikkö Maarit Haavisto-Koskinen sanoo.

LISÄJUNIEN määrä ei sinällään kerro Etelä-Karjalaan tulevien turistien määrästä, sillä lisäjunat vievät venäläisiä matkailijoita pohjoisen lomakeskuksiin.

– Etelä-Karjalaan väki tulee vakiojunilla, Haavisto-Koskinen kertoo.

Kirsti Laine arvelee, että Etelä-Karjalaan tulee venäläisiä etenkin päivämatkoille.

– Ostosmatkailijoistakin kannattaa olla tyytyväisiä.

Venäläisille Suomeen myönnettyjen viisumien määrän perusteella Suomi vetää edelleen hyvin. Konsuli Pauli Kivinen Pietarin pääkonsulaatista kertoo, että viisumeja on myönnetty jopa viime vuotista enemmän.

– Viimeiset pari viikkoa ovat olleet huippuaikaa. Valtaosa myönnetyistä viisumeista on monikertaviisumeja.

Kivisen mukaan myönnettyjen viisumien määrä nousee tänä vuonna noin 550 000 viisumiin.

ETELÄ-KARJALAN majoitusliikkeissä on epävarmuustekijöistä huolimatta majoitusvarauksia vuodenvaihteelle kohtuullisen hyvin.

Hotelli Cumuluksessa Imatralla varaustilanne on hotellivirkailija Kaisa Korhosen mukaan kohtuullinen, ja uusia varauksia tippuu koko ajan.

– Viime vuodenvaihteessa venäläisiä oli asiakkaistamme nelisenkymmentä prosenttia.

Imatran valtionhotellin myyntipäällikkö Niina Kenttämaa sanoo, että venäläisiä alkaa näkyä asiakkaissa enemmän joulun jälkeen.

– Joulu on perinteinen suomalaisten juhla.

Johtaja Tomi Saarelainen hotelli Scandic Patriasta Lappeenrannasta sanoo, että venäläisten huonevaraukset eivät näy sillä määrällä kuin on odotettu.

– Kaikkiaan odotan joulukuusta kuitenkin viime vuotta parempaa, koska viime joulun alla aloitettu hotellimme remontti on nyt valmis.

Lappeenrantalaisen hotelli Lappeen varauskirjassa ei myöskään näy venäläisten ryntäystä uuden vuoden seutuun. Myyntipäällikkö Markku Mäkelä sanoo kuitenkin, että taantuma näkyy nyt vähemmän kuin vuosi sitten.

– Lumen puuttuminen on suuri kysymysmerkki joulun seudun matkailua ajatellen. Etenkin, kun venäläinen turisti matkustaa spontaanisti, Mäkelä pohtii.

HOTELLIT markkinoivat yhteistyössä majoituspaketteja Rauhan Saimaa Gardensissa tammikuun alussa pidettävään talvitapahtumaan. Salpasafarien järjestämä Winter Action Park on tarkoitettu perheille, ja luvassa on kaikenlaista talvitouhua eri ikäisille.

– Lumi ja jää olisi tervetullutta tapahtuman onnistumiseksi, Salpasafarien Petri Parkko sanoo.

Parkko odottaa, että Pietarin seudun venäläiset suunnistavat tiukemman taloustilanteen vuoksi lomailemaan Lapin sijaan lähemmäksi eli Etelä-Karjalaan.

– Tapahtuman tietyt päivät on suunnattu venäläisille.

Kirjoittaja:
Heikki Sopanen