Kansanedustaja Kimmo Tiilikainen harkitsee tosimielellä ehdokkuutta

Kimmo Tiilikaisen mukaan Matti Vanhasen eroilmoitus ei tullut yllätyksenä. Tiilikaisen mielestä keskustan uudesta puheenjohtajasta pitää tehdä myös pääministeri.

MATTI SAARELA

RUOKOLAHTI. Kansanedustaja Kimmo Tiilikainen lupaa ilmoittaa tammikuussa, lähteekö hän mukaan kilpaan keskustan puheenjohtajuudesta kesän puoluekokouksessa.

– Sanoin syksyllä, että ensin pitää saada eduskunnan syksyn työt pakettiin. Nyt jouluna on mahdollista vähän hengähtää ja kirkastaa omia ajatuksia tulevaisuuden suhteen. Eiköhän se päätös ehdokkaaksi asettumisesta kypsy tammikuun puoliväliin mennessä, Tiilikainen vastaa kysymykseen, aikooko hän asettua puheenjohtajaehdokkaaksi kesän puoluekokouksessa.

– Tässä pohdiskelussa on tietenkin mukana vielä molemmat vaihtoehdot, hän täsmentää.

Tiilikainen toivoo itse, että keskustan puheenjohtajuudesta tulee tasainen ja jännittävä kisa, johon ilmoittautuu neljästä kuuteen erityyppistä ehdokasta.

Yhdessä asiassa Tiilikainen vaikuttaa kuitenkin hyvin ehdottomalta. Hänen mielestään kesäkuun puoluekokouksessa valittavasta keskustan uudesta puheenjohtajasta tulee tehdä myös maan pääministeri.

– Periaatteessa Vanhanen voi jatkaa pääministerinä vaaleihin asti. Minun mielestäni uuden puheenjohtajan pitää kuitenkin olla valmis ottamaan pääministerin tehtävä vastaan jo ensi kesänä, Tiilikainen sanoo.

Hän perustelee kantaansa sillä, että nykyisen hallituksen pitää valmistella vielä valtion vuoden 2011 budjetti. Uudella puheenjohtajalla on hänen mukaansa pääministerinä tilaisuus näyttää äänestäjille kykynsä.

– Puolueen uusi puheenjohtaja valitaan sääntömääräisessä puoluekokouksessa ihan normaalin aikataulun puitteissa. Kysymys ei ole mistään kriisistä puolueessa, Tiilikainen perustelee.

– Minusta pitää olla myös itsestään selvää, että tässä tilanteessa on keskustan sisäinen asia päättää, onko uusi puheenjohtaja myös uusi pääministeri.

– Hallituksen muille puolueille pitää sopia, että keskusta tässä tilanteessa vaihtaa pääministeriä. Se on keskustan asia niin kauan kuin me olemme johtava hallituspuolue, hän jatkaa.

Tiilikaisen mukaan Vanhasen ilmoitus puheenjohtajuudesta luopumisesta ei tullut yllätyksenä.

– Ei se mikään suuren luokan yllätys ollut. Yllättävintä siinä oli ehkä Vanhasen ilmoituksen ajankohta. Itse arvelin, että tähän ratkaisuun päädyttyään Vanhanen olisi ilmoittanut asiasta vasta myöhemmin, Tiilikainen sanoo.

Viime puoluekokouksessa Tiilikainen haastoi puoluesihteeri Jarmo Korhosen, mutta hävisi äänestyksen puoluesihteerin paikasta. Hän ei lähde spekuloimaan edes puolella sanalla, mikä Korhosen asema on puolueessa Vanhasen lähdön jälkeen.

– On puoluekokouksen asia katsoa sitä kokonaisuutta, joka puheenjohtajasta, varapuheenjohtajista ja puoluesihteeristä yhdessä kaiken kaikkiaan muodostuu, hän vastaa kysymykseen.

KUVATEKSTI

ES-Arkisto/PEKKA HÖLKKI

Kansanedustaja Kimmo Tiilikainen ilmoittaa tammikuussa ehdokkuudestaan keskustan uudeksi puheenjohtajaksi.

Kirjoittaja:
Matti Saarela