Käräjäoikeus mielii uutta rakennusta kaupungintalon viereen

Etelä-Karjalan käräjäoikeus tarvitsee tilat 55 ihmiselle. Rakuunamäen peruskorjaus on todennäköinen vaihtoehto.

OUTI SALOVAARA

LAPPEENRANTA. Käräjäoikeus haluaisi itselleen uudisrakennuksen Lappeenrannan kaupungintalon viereen.

Lappeenrannan ja Imatran yhdistyneistä käräjäoikeuksista tulee ensi vuoden alussa Etelä-Karjalan käräjäoikeus, jonka pääpaikka on Lappeenranta. Uudelta käräjäoikeudelta puuttuvat vielä yhteiset tilat.

Lappeenrannan kaupunki luopui suunnitellusta kaupungintalon toisesta rakennusvaiheesta ja tarjoaa nyt paikkaa käräjäoikeudelle.

– Kaupunginjohtaja on meiltä tiedustellut olemmeko siitä kiinnostuneita. Minä olen ilmoittanut, että olemme erittäin kiinnostuneita, sanoo Lappeenrannan käräjäoikeuden laamanni Ilkka Ryynänen.

Suunnitelma on jo tiedossa oikeusministeriössä, jonka pitäisi rahoittaa rakentaminen. Toistaiseksi ministeriö ei ole ottanut asiaan kantaa.

Ajatuksena on, että uudisrakennuksen rakentaisi valtion kiinteistöliikelaitos Senaatti-kiinteistöt. Käräjäoikeus tulisi tiloihin vuokralaiseksi.

Lappeenrannan kaupunki, käräjäoikeus ja Senaatti-kiinteistöt neuvottelevat uudesta tilavaihtoehdosta perjantaina.

Ryynäsen mukaan uudisrakennus olisi monin tavoin käräjäoikeuden kannalta hyvä. Uusiin yhteensä noin 6 000 neliön tiloihin tulisi oikeuden käyttöön neliöitä noin 3 800. Kaupunki saisi itselleen loput reilut 2 000 neliötä.

Lappeenrannassa käräjäoikeudella on työntekijöitä 38 ja Imatralla noin 20. Vuodenvaihteen jälkeen viisi ihmistä siirtyy maanmittauslaitoksen leipiin, joten tilaa tarvitaan noin 55 työntekijälle.

Lappeenrannan käräjäoikeus joutui evakkoon Rakuunamäen oikeustalolta sisäilmaongelmien takia ja on nyt sijoitettuna Senaatti-kiinteistöjen omistamaan niin sanottuun Teletaloon keskustassa.

Käräjäoikeus muutti 1996 Rakuunamäelle, minne Senaatti-kiinteistöt remontoi sille tilat vuonna 1890 rakennettuun taloon.

Vuonna 2002 henkilöstö alkoi kärsiä sisäilmaongelmista, ja viime vuonna ihmiset muuttivat talosta pois. Muutama ihminen oli joutunut hankalien oireiden vuoksi muuttamaan jo aiemmin.

Vihonviimeiset istunnot käytiin pitämässä Rakuunamäellä tämän vuoden lokakuussa.

Projektipäällikkö Jarmo Liimatainen Senaatti-kiinteistöistä arvioi, että päätös peruskorjauksesta tehdään ensi keväänä.

– Pitäisin peruskorjausta todennäköisenä, hän sanoo.

Rakuunamäellä on Liimataisen mukaan tänä vuonna tehty ja tehdään edelleen tutkimuksia. Istuntojen loputtua kokonaan rakennuksessa on voitu avata suurempia pintoja ongelmat aiheuttaneen eristeaine kreosiitin kartoittamiseksi.

Ryynäsen mukaan oikeustalon 2 700 neliön tiloihin yhdistyneen käräjäoikeuden väki mahtuisi vain ahtamalla.

– Rakuunamäellä ei myöskään pystytä toteuttamaan moderneja turvasysteemejä kuten turvasaleja, hän sanoo.

Liimatainen ei ota kantaa Rakuunamäen jatkokäyttöön tai käräjäoikeuden suunnitelmiin uudesta toimitalosta.

Ryynänen sanoo, että PAH-yhdisteitä sisältävää myrkyllistä eristeainetta kreosiittia on vaihtelevasti ympäri taloa pohjakerroksessa ja kahdessa muussakin kerroksessa.

Eristeaine kapseloitiin remontin yhteydessä, mutta erilaiset atk- ja muut läpiviennit alkoivat hiljalleen fuskata, jolloin myrkkyjä pääsi sisäilmaan. Asiaa edisti koneellinen ilmanvaihto.

– Venäjän vallan sotaväen rakennuksissa käytettiin lattian pintalaatan alla pikisivelyä. Sieltä se pikkuhiljaa kaasujen muodossa karkaa ja tekee tilaan naftaliinin tuoksun, selvittää Senaatti-kiinteistöjen kiinteistöpäällikkö Pekka Lindqvist.

Hänen mukaansa pitoisuudet olivat ”äärettömän alhaisia” ja oireet osin liioiteltuja.

– Jos jotain oireita ilmenee, niin helposti tulee ei ihan hysteria, mutta siihen lähdetään mukaan täysin rinnoin, toteaa Lindqvist.

Kirjoittaja:
Outi Salovaara