Kasukkalalaiset taistelevat uutta louhosaluetta vastaan

Kasukkalan koululla pidettiin torstaina Rudus Oy:n louhostoimintaa käsittelevä asukastilaisuus. Tilaisuus ei viilentänyt tunteita, vaan kyläläiset pitävät edelleen voimakasta vastarintaa.

HANNA KUUSISTO

LAPPEENRANTA. Lappeenrannan Kasukkalan koululla käytiin torstai-iltana kuumaa keskustelua Rudus Oy:n kiven louhintaa ja murskausta koskevista lupahakemuksista.

Yhtiö hakee ympäristölupaa ja maa-aineksen ottolupaa louhosalueelle kymmeneksi vuodeksi. Lemminkäisen louhokset toimivat jo samalla alueella.

– Uskon, että kyläläisten suurin tuska hälvenee, kun asioita käydään yhdessä läpi, luottaa Ruduksen Itä-Suomen kiviainesyksikön päällikkö Marko Vasama.

Kyläläisten huolenaiheena on, että maa-aineksen otto-oikeus tuo kylän teille vilkkaan rekkaliikenteen. Rudus Oy aikoo kuljettaa kiviaineksia kasettirekoilla uudelta Kivikaipian kalliolouhokselta Kasukkalan kylää halkovalle Vainikkalantielle.

Lemminkäinen hoitaa kuljetukset mutkaisen ja mäkisen Järvimäentien kautta Vainikkalantielle.

Koko kylää huolettaa myös lasten koulutien turvallisuus, sillä Kasukkalan koulu sijaitsee kiviaineksen kuljetusreitin varrella.

– Kiviaineksen poiskuljetus olisi erittäin haitallista ja vaarallista muun muassa asutukselle, elinkeinotoiminnalle ja koululle, Merja Tikka tiivistää kyläläisten puolesta.

Kyläläiset ihmettelevät myös sitä, mikseivät yhtiöt voisi käyttää yhteistä tietä.

– Yhtiöt katsovat vain omaa asiaansa, eräs kyläläinen napauttaa.

– Minua on tässä hommassa häirinnyt koko ajan se, että molemmat yhtiöt käyttäisivät omaa tietä. Tässä asiassa pitäisi löytää kompromissi, Tuomas Rantalainen vaatii.

Jos kivirekkaliikenne vilkastuu Kasukkalassa, Jarmo Pullin mielestä koulun kohdalle tarvittaisiin liikennevalot. Hänen mielestään myös nopeusrajoituksia pitäisi laskea.

Pelkona on, että Rudus Oy:n tulo louhosalueelle lisää melua, tärinää ja pölyä. Kivikaipian kalliolouhoksen lähin asumus sijaitsee vain parin sadan metrin päässä suunnitelluista louhosalueesta.

– Me kyläläiset ihmettelemme suuresti, kuinka melututkimuksesta on voitu saada tulos, mikä mahdollistaisi louhostoiminnan näin lähellä asutusta, Merja Tikka hämmästelee.

– Onkohan kellään tietoa siitä, miten räjäytykset vaikuttavat talojen perustuksiin? Räjäytykset ovat nytkin jo niin kovia, että ikkunat helisevät ja sydämessä asti tärähtää, Johanna Kaipia lisää.

Marko Vasama myöntää, että liian suuret räjäytykset voivat rikkoa perustuksia. Hän ei näe sitä kuitenkaan tässä tapauksessa mahdollisena.

– Yleensä tuntemus on paljon suurempi.

Ympäristötarkastaja Sara Piutunen Lappeenrannan seudun ympäristötoimesta kertoo, että melukysymykset on huomioitu tarkasti lupahakemuksissa.

– Poikkeuksellisen paljon olemme antaneet rajoitteita, etteivät meluarvot ylity.

Piutusen luettelemat melumallinnukset ja meluohjearvot eivät kuitenkaan vakuuta kyläläisiä. Melun ehkäisemiseksi on suunniteltu muun muassa maavalleja ja hiljaisia poria.

Räjäytykset tapahtuisivat arkena kello 8-17. Vasaman mukaan räjäytyksiä olisi vain yhdestä kahteen viikossa.

Lisäksi Rudus rajoittaa louhinnan alkuvaiheessa vain talviajalle, jolloin kesäkausi rauhoitetaan kokonaan.

Kyläläiset epäilevät, ettei Ruduksen ja Lemminkäisen aiheuttamaa yhteismelua ja tärinää ole osattu arvioida oikein.

– Ensimmäisen selvityksen myötähän kävi niin, ettei lupia voitu myöntää liian korkeiden meluarvojen takia, Heikki Kaipia muistuttaa.

– Sen vuoksi on etsitty ratkaisuja, kuten meluesteitä ja toiminta-ajan rajoitteita, vastaa Lappeenrannan kaupungin ympäristöjohtaja Ilkka Räsänen.

Rudus haluaa tulla Kasukkalan alueelle Lemminkäisen tavoin, koska sieltä louhittava kiviaines on laadullisesti parasta koko maakunnan alueella.

– Valitettavasti louhostoiminta on kyläkehityksen kannalta erittäin huono asia. Tonttien arvo alenee ja jo nyt tuntuu, että monet karttavat koko kylää, Heikki Heikkonen harmittelee.

Asukkaat ovat tehneet Rudus Oy:n maa-aines- ja ympäristölupahakemuksista useita muistutuksia.

Kirjoittaja:
Hanna Kuusisto