Kirkkoihin tulossa lisää kameravalvontaa

Vakuutusyhtiön mukaan tallentava järjestelmä ei riitä. Lappeenrannan seurakuntayhtymä suunnittelee kameravalvontaa yhdeksään uuteen kohteeseen.

ANSSI KEMPPINEN

Parikkalan kirkkoon ollaan hankkimassa kameravalvontaa. Ensi vuonna seurakunta aikoo laajentaa kameravalvontaa myös Saaren ja Uukuniemen kirkkoihin.

– Meidän intresseissä on turvan hakeminen. Myös vakuutusyhtiö on parisen vuotta antanut velvoitteita kameravalvonnan hankkimiseksi, sanoo Patikkalan seurakunnan talouspäällikkö Ritva Laine.

Laineen mukaan kirkon kameravalvonnan olemassaolo vaikuttaa vakuutuskorvausten suuruuteen, jos jotain sattuisi.

Lappeenrannan seurakuntayhtymän käytössä on kolme tallentavaa kamerajärjestelmää. Kameravalvonta on Lappeen ja Nuijamaan kirkossa sekä Lepoharjun kappelissa.

– Tallentava järjestelmä on tulossa ensi vuonna seurakuntayhtymän yhdeksään muuhunkin arvokkaaseen ns. sakraalirakennukseen kuten kirkkoon tai kappeliin, sanoo yhtymän tekninen isännöitsijä Teijo Kankkunen.

– Suunnitelmissa on myös, että pystyisimme tulevaisuudessa valvomaan kameroita keskitetysti omasta valvomosta. Ihmisen tekemää 24 tunnin seuraamista ei ole kuitenkaan tarkoitus järjestää.

Kankkusen mukaan olisi älytöntä, että kamerat olisivat jatkuvan valvonnan perässä esimerkiksi jollakin turvayhtiöllä. Hänen mielestään kamera kyllä tunnistaa kävijän ja lisäksi on muita hälytysjärjestelmiä.

Lappeenrannan seurakuntayhtymä on kilpailuttanut vakuutusyhtiöt, koska jotkut tarjoavat kohtalaisen alennuksen kameravalvonnan käytöstä. Kankkusen mukaan yhtiöillä on tulkintaeroja valvonnan ja korvauksien suhteen.

– Esimerkiksi joissakin vakuutusehdoissa sanotaan, että jos ei ole kameravalvontaa, omavastuu nousee 20 prosenttia. Tai jos on ympärivuorokautinen valvonta, niin vasta sitten vakuutusehdot täyttyvät. Vakuutusyhtiön sanelulta se kameravalvonta tuntuu, sanoo Kankkunen.

Seurakuntayhtymä kilpailuttaa myös valvontakamerajärjestelmän myyjät yhdeksän järjestelmän ostossa. Kamerajärjestelmien hinnat pyörivät 10-15 000 euron tietämissä.

Riskipäällikkö Anne Pentti If-vahinkovakuutusyhtiöstä sanoo, ettei yhtiö pakota seurakuntia kameravalvontaan. Kameravalvonta on kyllä kirjattu yhtiön vakuutusehtoihin.

Riskin mukaan on edesvastuutonta, jos seurakunta ei hanki muutamien tuhansien arvoisia valvontajärjestelmiä.

– Vakuutusmaksut ja kamerajärjestelmät ovat pieniä rahoja, kun mietitään miljoonien eurojen ja erityisesti historiallisesti arvokkaiden kirkkojen menetystä. Kirkot ovat meidän kansallisomaisuuttamme, eikä vastaavia saa uudestaan rakennettua.

Porkkanana if tarjoaa omavastuun poistoa, jos kameravalvonta on kunnossa.

If-vahinkovakuutusyhtiö suosittelee kirkkojen turvaksi reagoivaa kamerajärjestelmää, joka käynnistyy kirkon lähellä tapahtuvaan liikkeeseen. Lisäksi järjestelmän käynnistymisestä pitäisi lähteä viesti valvontaan tai saada puheyhteys liikkujaan.

– Tällainen reagoiva järjestelmä estää suurimman osan tuhoyrityksistä, sanoo Pentti.

Riskin mukaan pelkästään tallentavissa laitteissa ei ole riittävää ennaltaehkäisevää tehoa.

KUVATEKSTI

ES-ARKISTO/ANNE KOKKONEN

mika strandén

Lappeen Marian kirkossa Lappeenrannassa on jo tallentava kameravalvonta.

Suomenniemen kirkko yritettiin polttaa jouluun alussa.

Kirjoittaja:
Anssi Kemppinen