Lappeenrannan Myllysaarta myllätään perhepuistoksi

Kolmivuotissuunnitelmaa toteutetaan keväisin ja syksyisin. Ensi kesäksi on jo iso parkkialue lähes valmiina. Uimakaudeksi valmistuu myös leveä biitsi.

LEENA SALLINEN

LAPPEENRANNAN keskeisellä uimarannalla Myllysaaressa on ollut tämän syksyä melkoinen mylttäys meneillään. Sinne on ajettu rekkakaupalla uutta hiekkaa.

Nyt alkaa näkyä työn tulos: Myllysaaren hiekkaranta levenee lahdenpohjukasta Ainonkadun vartta yhteysvenelaituriin saakka.

– Viimeistelyt jäävät keväälle, mutta uimakauden alkaessa pitäisi olla valmista, sanoo hortonomi Hannu Tolonen Lappeenrannan kaupungin teknisestä toimesta.

Hänen mukaansa Ainonkadun pyörätien ja hiekkarannan väliin rakennetaan vielä muuria ja hiekkarannalle ehkä vanhanaikaisia pukukoppeja.

Myös Myllysaaren tyven itäpuolella Kirkkoherranlahden rannalla hietikkoa on levennetty. Siellä tehdään lisää tilaa rantalentopallokentille.

– Sielläkin on varaus uimarannalle, mutta hiekkarantaa ei tehdä järveen asti. Suunnitelmassa puhutaan urbaanirannasta, johon tulisi muuri, ja siitä portaat järveen, kertoo Tolonen.

Suunnitelma on Myllysaaren perhepuiston yleissuunnitelma, joka julkistettiin viime vuonna. Siinä on alueen kohennus- ja rakennushankkeita Myllysaaren edustalla oleviin Kukkosaariin saakka.

Arkkitehtien laatiman vision mukaan Myllysaaresta tulisi sekä lappeenrantalaisia että matkailijoita palveleva virkistyskeskus.

Suunnitelmaa toteutetaan nyt kolmevuotisena projektina. Työt alkoivat syksyllä uimakauden jälkeen, ja alkajaisiksi Kirkkoherranlahden pohjukan urheilukenttä muuttui pysäköintialueeksi. Se tuo Myllysaaren lähistölle kipeästi kaivattuja parkkipaikkoja.

Tolosen mukaan parkkialuettakin vielä viimeistellään ensi keväänä.

– Siihen vedetään asvaltti, ja sen jälkeen tehdään vihertyöt ja istutukset.

Tämän syksyn töinä on aloitettu myös Myllysaaren niemen kohentaminen.

Niemestä on kaadettu huonokuntoisia puita, ja polkuja on pohjustettu ja levennetty käytäviksi, joille tulee Tolosen mukaan kivituhkapinnoitus.

– Tarkoitus on, että myös liikuntaesteiset pääsisivät kiertämään Myllysaaren rantoja pitkin.

Myllysaaren saunalle johtavalta tieltä on tehty käytävä niemen kärkeen.

Sinne on suunnitelmassa merkitty piknikpaikka puumajoineen ja kalliolle nuotiopaikka.

– Nyt näyttää siltä, että niitä ei uskalleta rakentaa häiriöriskin takia. Saunojillekin pitää antaa oma rauha.

Myllysaaren suunnitelmia tarkistetaan muiltakin osin, kertovat Hannu Tolonen ja Lappeenrannan liikuntatoimenjohtaja Ilkka Oksman.

Nyt pohjapaperina on perhepuiston yleissuunnitelman pohjalta laadittu kolmevuotinen hankesuunnitelma, jolla kaupunki järjesti töiden rahoituksen.

Kolmen vuoden kokonaisbudjetti on runsaat 1,1 miljoonaa euroa, josta EU-tuen osuus on noin 400 000 euroa. Kaupungin osuudeksi jää noin 740 000 euroa.

– Hankesuunnitelma sisältää kokonaisuuksia, joita toteutetaan vaiheittain. Ajatus on, että joka kevät olisi jotain uutta ja kunnostettua, Oksman sanoo.

Ensi kesäksi on luvassa vielä kohennusta lasten uimarannan viereiseen leikkipuistoon ja ulkokuntoilualueelle.Niihin on tarkoitus hankkia ja asentaa uusia välineitä.

Työt jatkuvat syksyllä, ja koko kolmivuotiskauden ne kohdistuvat mannerrantaan.Remonteilla parannetaan rantaelämän sekä muun ulkoilun ja hauskanpidon puitteita alueella.

Suurimpia yksittäisiä projekteja on melonta- ja soutukeskuksen rakentaminen. Sen sijoittuminen suunnitelman mukaan Kirkkoherranlahden pohjukkaan on tosin epävarmaa.

Kukkosaaria ruvetaan varustamaan seikkailusaariksi vasta vuosien 2012-2013 jatkohankkeessa, jonka rahoituksesta ei ole tietoa.

KUVATEKSTI

MIKA STRANDÉN

Myllysaaren uimarantaa parannetaan myös lahden pohjukassa.

Myllysaaren polkuja levennetään raiteiksi, joilla liikuntaesteisetkin pääsevät kulkemaan.

Ainonkadun varteen tulee uutta hiekkarantaa kymmenkunnan metrin leveydeltä yhteisvenelaituriin saakka.

Kirjoittaja:
Leena Sallinen