Lappeenrannassa on perustettu tänä syksynä useita lapsikuoroja

Lähes 300 lappeenrantalaislasta konsertoi helmikuussa yhdessä Laulaen lomalle -konsertissa.

Riina Nokso-Koivisto

Lappeenranta. Lasten kuorolaulu on saanut tänä syksynä merkittävän piristysruiskeen Lappeenrannassa. Eri puolilla kaupunkia on viime kuukausina perustettu kymmenen uutta kuoroa. Osa ansiosta kuuluu Etelä-Karjalan lastenkulttuurikeskus Metkulle ja sen Kuorojuttu-hankkeelle.

– Lasten kuorotoiminta pääsi Lappeenrannassa jossain vaiheessa kuihtumaan. Ilmeisesti täältä puuttui voimakkaita ja innostavia vetäjiä, kuten Kari Pettinen ja Pauli Helkiö olivat aikanaan. Tilanteeseen vaikutti varmasti myös koulujen kerhotoiminnan näivettyminen 90-luvulla, Metkun toiminnanjohtaja Minna Pirilä-Martti kertoo.

Aika on nyt monella tavoin otollinen kuorolaulun elvyttämiselle. Kaupungista löytyy innostavia lauluammattilaisia kuten kuoronjohtaja Satu Simola ja muusikko Sari Kaasinen. Lisäksi kouluihin on mahdollista perustaa kuoroja Opetushallituksen rahoittamina iltapäiväkerhoina. Rahoitusta voi saada myös lastenkulttuurikeskus Metkun kautta.

Sari Kaasinen on kiertänyt Metkun palkkaamana kouluissa vierailuilla. Satu Simola on perustanut musiikkiopiston alaiset lapsikuorot Lappeenrantaan ja Joutsenoon sekä nuorten kamarikuoron.

Lappeenrannassa on toki jo ennestään toiminut iso ja tasokas musiikkiluokkien kuoro.

– Musiikkiluokat eivät kuitenkaan ole ainoa paikka, josta löytyy musiikillisesti lahjakkaita ja innostuneita lapsia, Simola sanoo.

– Perustamani lapsikuorot ovat kaikille avoimia. En järjestä koelauluja, koska uskon, että lapset oppivat tekemällä.

Simolan mielestä on tärkeää, että lapsi pääsee harrastamaan musiikkia mahdollisimman vaivattomasti lähellä kotia. Sen takia koulu on kuorotoiminnalle luonnollinen paikka. Lappeenrannasta on löytynyt viitseliäitä opettajia.

Kuusimäen koulussa yli 20 lasta kokoontuu tiistai-iltapäivisin laulamaan yhdessä. Luokanopettajat Susanna Soikkeli ja Tommi Palmroos vetävät kuorokerhoa yhdessä.

Tänään treenataan joululaulua Kuului laulu enkelten, jonka kuorokerho esittää koulun omassa juhlassa. Palmroos säestää ja harjoituttaa ensimmäisen äänen laulajia. Osa kerholaisista vetäytyy Soikkelin kanssa toiseen luokkaan harjoittelemaan toista ääntä.

– Ensisijaisesti haluamme lisätä lasten uskallusta laulaa. Että antaa äänen tulla rennosti, vaikka aluksi kuulostaisi kuinka karulta. Eikä tarvitse välittää siitä, mitä vierustoveri ajattelee, Soikkeli sanoo.

Soikkeli ja Palmroos ovat aiemmin vetäneet musiikkikerhoa. Suuri houkutin kuoron perustamiseen oli lastenkulttuurikeskus Metkun järjestämä yhteiskonsertti Laulaen lomalle, joka järjestetään ennen hiihtolomaa helmikuussa. Esiintyjinä on näillä näkymin noin 300 laulavaa lappeenrantalaista lasta.

Konserttia varten kuorot eri puolilla kaupunkia treenaavat yhteistä ohjelmistoa, jossa on muun muassa Sari Kaasisen omaa tuotantoa. Kuusimäen koulun kuorokerholta sujuu jo tasokkaasti Kaasisen laulu Pöllö Pöö, vaikka harjoitusaikaa on jäljellä kuukausia.

– Pöllö Pöö on paras, koska se on nopea ja siinä lauletaan kovalla äänellä, ekaluokkalainen Kristiina Nurkka analysoi.

Minna Pirilä-Martin mukaan tarkoitus ei suinkaan ole, että toiminta huipentuu suurkonserttiin ja lopahtaa sen jälkeen.

– Konsertti järjestetään, että lapsikuorot voivat asettaa tavoitteita, päästä esiintymään ja saada tavallaan palkinnon tehdystä työstä. Sulasolin kanssa on ollut alustavia suunnitelmia järjestää yhteislaulutapahtumia myös heidän kanssaan.

KUVATEKSTI

RIINA NOKSO-KOIVISTO

Lappeenrantalaisen Kuusimäen koulun ekaluokkalaiset Nitta Palmroos, Kristiina Nurkka ja Matilda Alekseeva pärjäävät hyvin kuorokerhossa, johon kuuluu oppilaita 1.–6. luokilta.

Kirjoittaja:
Riina Nokso-Koivisto