Categories
Artikkelit

Lappeenrantalainen asuu kalliisti

Kiinteistöverot ja kunnalliset maksut ovat jo yli 60 prosenttia kerrostalohuoneiston hoitovastikkeesta. Lappeenrannassa ja Imatralla kaukolämpö on huippukallista.

MATTI SAARELA

Lappeenranta on Suomen Kiinteistöliiton laskelmien mukaan Suomen neljänneksi kallein paikkakunta.

Jokainen lappeenrantalainen asuntoyhtiön asukas maksaa huoneistonsa hoitovastikkeessa kiinteistöveroja ja kunnallisia maksuja yli kaksi euroa kuukaudessa neliöltä. Se tarkoittaa sitä, että 50 neliön kaksiossa asuva maksaa näitä veroja ja maksuja yli sata euroa kuukaudessa ja 1 253 euroa vuodessa.

Suurista kaupungeista Oulussa vastaavan normikaksion asukkaan hoitovastikkeessa maksamat kiinteistöverot ja kunnallisen maksut ovat 954 euroa vuodessa. Hintatasojen ero on huikeat 31 prosenttia.

Lappeenrantalaiset maksavat kiinteistöveroja ja kunnallisia maksuja yhteensä jopa enemmän kuin helsinkiläiset, vaikka huippukalliiden kiinteistöjen Helsingissä perittävät kiinteistöverot ovat keskimäärin lähes kolme kertaa korkeampia kuin Lappeenrannassa.

Kiinteistöliiton tilastoissa Helsinki on vasta kuudenneksi kallein paikkakunta. Väliin kiilaa Kotka, jossa kiinteistöverot ja kunnalliset maksut ovat yhteensä 2,071 euroa neliöltä kuukaudessa. Lappeenrannassa vastaava luku oli vuoden 2009 aineistosta laskettuna 2,089 ja Helsingissä 2,063 euroa neliöltä.

Imatra on kiinteistöliiton listalla 16. kallein kunta Suomessa. Imatralla kerrostalon normikaksiossa asuva asukas maksoi kiinteistöveroja ja kunnallisia maksuja 1,98 euroa neliömetriltä kuukaudessa eli 1 188 euroa vuodessa.

Kiinteistöveroja Lappeenranta perii maltillisesti. Suomen Omakotiliiton keräämän tilaston mukaan omakotitalon keskimääräinen kiinteistövero oli Lappeenrannassa vuoden alussa 282 euroa, mikä on selvästi alle koko maan keskiarvon. Lappeenranta perii vakituisena asuntona käytettävästä kiinteistöstä veroa 0,22 prosenttia, kun koko maan keskiarvo on 0,29 prosenttia.

Kiinteistövero ei siten selitä asumisen kalleutta. Asukkaan kannalta Suomen kolme kalleinta kuntaa Loviisa, Hämeenlinna ja Heinola ovat myös matalan kiinteistöveron kuntia.

Vesi- ja jätevesimaksut, sähkö ja jätehuolto ovat Lappeenrannassa selvästi kalliimpia kuin koko maassa keskimäärin. Erityisen kallista Lappeenrannassa on kaukolämpö.

Kiinteistöliiton mukaan Lappeenrannassa kaukolämmöstä maksettava 1,034 euroa neliöltä on koko maan kuudenneksi korkein noteeraus. Kalliimpaa kaukolämpö on vain Loviisassa, Hämeenlinnassa, Heinolassa, Nokialla ja Imatralla.

Maan kalleinta kaukolämpöä on tarjolla Hämeenlinnassa ja Heinolassa, joissa sen toimittaa kaupungin kaukolämpöverkkoon Vattenfall Kaukolämpö. Loviisassa toimii Porvoon kaupungin omistama Porvoon Energia. Nokialla kaukolämmön myyntiä hoitaa Fortum, Imatralla Imatran Energia, jonka osake-enemmistön omistaa Imatran Seudun Sähkö ja Lappeenrannassa kaupungin omistama Lappeenrannan Energia.

Kiinteistöliiton tutkimusjohtajan Mauri Marttilan mukaan selvityksen laskelmissa ovat mukana myös ne kaukolämpöä ja sähkö kunnan asukkaille toimittavat energiayhtiöt, jotka on 2000-luvulla yksityistetty.

KUVATEKSTI

MIKA STRANDÉN

Kiinteistöliiton mukaan kalliin kaukolämmön kuntiin kuuluvassa Loviisassa kaukolämmön hintaa laskettiin 30 prosenttia, kun uudessa voimalaitoksessa siirryttiin öljystä puupolttoaineisiin. Lappeenrannassa Kaukaan ja Lappeenrannan Energian yhteinen biovoimalaitos ei ole vielä tuottanut yhtä hyviä uutisia.

Kirjoittaja:
Matti Saarela