Luumäki parantaa palvelujaan uusien investointien kautta

Palveluasumisyksikön rakentaminen on kunnan ensi vuoden suurin investointi. Kirjastoa suunnitellaan virastotaloon. Taloussuunnitelman perusteella rakentaminen alkaisi vuonna 2012.

MATTI RIIHELÄ

LUUMÄKI. Kunnan investoinnit ovat Luumäellä ensi vuonna noin 2,8 miljoonaa euroa. Yksi kohde nielaisee siitä summasta yli puolet.

Kunnanjohtaja Terttu Heimala sanoi maanantaina investointeja esitellessään, että palvelujen parantaminen on Luumäellä kiertynyt usein investointien kautta. Niin tapahtuu ensi vuonnakin.

Ohjelman suurin hanke on palveluasumisyksikön rakentaminen Patteritielle. Kunta saneeraa vanhan rivitalon ja rakentaa siihen lisäosan. Asuntoja tulee kaikkiaan 18. Ne ovat yksiöitä ja kaksioita.

Kunnan tekninen johtaja Harri Liikanen arvioi, että rakentaminen käynnistyy ensi vuoden alkupuolella. Talousarviossa urakoihin varataan 1,6 miljoonaa euroa.

Hanke toteutetaan lähes kokonaan investointivarauksilla.

Kunta rakentaa ja vuokraa sen jälkeen talon yksikön toimintaa hoitavalle Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirille.

KUNNAN muut investoinnit ovat korkeintaan parinsadan tuhannen euron suuruusluokkaa. Eniten rahaa palveluasumisyksikön lisäksi hupenee kunnallisteknisiin töihin.

Kunnallistekniikkaan kunta käyttää rahaa erityisesti Risulahden kupeeseen valmistuvalla Laukuslahden asuntoalueella.

– Laukuslahteen tulee nelisenkymmentä tonttia. Pääsemme myymään niitä ensi kesänä, Terttu Heimala kertoi.

SUUREMPIEN kohteiden ohella investointiohjelmassa on koko joukko pienempiä. Uutena rahana on 8 000 euroa taajamien viihtyisyyden parantamiseen.

Investointiohjelman jatkona olevan kaksivuotisen taloussuunnitelman mielenkiintoisin maininta koskee kirjastoa.

Taloussuunnitelmassa kirjaston kohdalle on vuodelle 2011 kirjattu 20 000 euroa ja vuoden 2012 kohdalle tasan miljoona euroa.

Kunta ryhtyy tutkimaan Marttilantien ja Linnalantien kulmauksessa sijaitsevan virastotalon saneeraamista kirjastokäyttöön.

Terttu Heimalan ja Harri Liikasen mielestä kirjaston soveltumista ja sijoittamista virastotaloon kannattaa tutkia tarkasti.

KUVATEKSTI

SEPPO RAUTIOVAARA

Luumäki ei tykitä taajamien viihtyisyyden parantamiseen suuria summia vuodessa, mutta aloittaa ensi vuonna pienellä rahalla.

Luumäen suurimpia investointeja ensi vuonna Patteritie 10 saneeraus ja uudisrakennus 1,6 miljoonaa euroa.

Taavetin verkoston saneeraus 200 000 euroa.

Jäähallin pukuhuonerakennus 150 000 euroa.

Laukuslahden vesiverkosto 130 000 euroa.

Linnoitushanke 120 000 euroa.

Laukuslahden kaava-alueen kadut 75 000 euroa.

Laukuslahden kaava-alueen valaistus 35 000 euroa.

Jalkosalmen venelaituri 30 000 euroa.

Kirjoittaja:
Matti Riihelä