Maakunnan uutisvuosi

Vuoden aikana Etelä-Karjalassa on taisteltu niin kabineteissa, kauppakeskuksissa, kaukaloissa kuin kirkoissa.

Lentokenttä yllätti vilkastumalla spekuloinnin ja halpalentoyhtiöiden ansiosta. Ryanairin laskeutumista vatvottiin niin, että Air Baltic ehti keräämään irtopisteet. Euroopan-lennot menivät kuumille kiville, mutta tahmea Helsingin-reitti vaatii taas uuden operaattorin. Kaupungin pöydän alta ojentamalla tuella pääkaupungin koneisiin nousi keskimäärin seitsemän matkustajaa.

Bajamajat korjattiin pois Venäjälle vieviltä teiltä, eivätkä jonot palanneet. Rajaa uhkaavat väen vähennykset, mutta työtehosta kertovat läpivalaistu rekkamiehen vaimo ja sanomalehtikääreessä loikkausta yrittäneet kiinni jääneet kyyhkyset.

Tuhansien eteläkarjalaisten tilin tulo katkesi tai loppui. Stora Enso lopetti innovaatiokeskuksensa, yt-neuvotteli ja riiteli ulkoistamansa kunnossapidon kanssa. Kartonkikone sai jatkoaikaa. UPM lomautti satoja, ja vaneritehtaan väki pelkäsi syksyllä tullutta sulkemis- uutista. Maamerkkirakennus Mutteri kävi tarpeettomaksi, mutta mieltä lämmittää tehdasalueelta tuleva kaukolämpö. Luumäellä pysähtyi pellettituotanto ja Raipossa autojen varastointi. Vähennyksiä ja lomautuksia tekivät isojen perässä pienet. Valopilkkuja ovat Lappeenrannan tulevat väylävirastotyöpaikat, tuulimyllyntekijät sekä puhelinmyyjät. Viimeksi mainituista Lappeenrantaan saapunut Barona sai mainetta pihinä palkanmaksajana ja tukikeinottelijana.

Konnunsuon vankila hävisi eloonjäämiskamppailunsa. Työntekijöille puhuttiin paikkoja työvoimapulasta kärsivälle rajalle, mutta puheet osoittautuivat yhtä perättömiksi kuin työvoimapula. Ostajaehdokkaita ja liikeideoita on tiettävästi useita, mutta kukaan ei ole kaivannut julkisuutta.

Imatralaisesta eripurasta vastaa kirkkoväki. Helmikuussa seurakuntaa uhattiin aseella, heinäkuussa piispa sai hämärän kirjeen ja syksyllä palasi sukupuolensa korjannut kirkkoherra. Marja-Sisko Aallon työrauhavetoomusta seurasi mediamylläkkä.

Lappeenrannan teatterin sijainti nousi keskustelunaiheeksi esityksiä paremmin. Muhiva kestoriita pyrkii jopa Tali-Ihantala-keskuksen rinnalle. Adolf Eichman ei saanut viisumia Petroskoihin, mutta Votkaturistit palasivat Linnoitukseen. Teatteriin oli pitkästä aikaa jonoa, mistä osakiitos kuuluu maukkaalle Vedylle.

Saimaa kukki levää alkuvuoden. Ryhtiä päivittelyyn tuli, kun lomalaiset alkoivat perua mökkivarauksiaan. Lappeenrannassa pinnan alta paljastui kummia viemärikytkentöjä ja omista putkista pulpahtelevaa moskaa. Tasapuolisuuden vuoksi Imatrankin viemäreiden havaittiin vuotavan. Imatra ilmoitti kieltävänsä mattopyykin Vuoksessa, eikä ilahtunut Lappeenrannan tyrkyttäessä jätevesiään samaiseen jokeen. Pien-Saimaasta saavat vastuuta insinöörit, jotka ideoivat virtauksia veden vaihtamiseksi. Loppuvuodeksi levät painuivat piiloon.

Ylämaa suostui järkiavioliittoon. Yllättäen Lappeenrannan herrat vaativat naitavalta paperin, jossa tämä pitäisi suunsa pienemmällä. Muualla soitetaan suuta ennen naimakauppoja. Luumäki ja Savitaipale huutelevat Miehikkälään ja Puumala joka suuntaan, mutta ministeri vaatii yksiavioisuutta. Mietinsaarelaiset vaihtavat Lappeenrannan pikasuhteen Ruokolahteen. Lemi pönkittää sinkkuimagoaan suunnittelemalla uutta virastotaloa.

Norppa ja valtakunnallinen lobbaus eivät saaneet nestoreille suojelulakia. Kuutteja syntyi liian vähän ja ne yllättivät verkkokalastajat – tai toisin päin. Verkoista riideltiin Kuolimollakin, missä ui liian vähän nieriöitä. Vedeneläviä onnekkaampi on suojeluhankkeen saanut kuukkeli. Ykköskiistaeläin vaihtui sudesta karhuksi. Pedon fanit tukkivat Lappeenrannan Kanavansuun, kun poliisi varoitti otuksen ehkä liikkuvan siellä. Varma kohtaaminen tapahtui Kasukkalassa. Karhuperheen ja juoksijan kohtaamisesta seurasi kolme eläinruumista ja hiljalleen toipuva lenkkeilijä. Kesän muut kohueläimet ovat nelisiipinen sorsa Taipalsaarella, Huhtiniemen city-minkki, Lamposaaren sammaleläimet sekä Saimaan kanavasta noussut jättirapu.

Vaikea suhde ulkomaalaisiin kukki sinilevää rehevämpänä. Osa Parikkalan uuden vastaanottokeskuksen nuorista lienee aikuisia, ja parikkalalaiset levittivät turvapaikanhakijoista perättömiä huhuja. Lappeenrantaan saapui puolalaisia sairaanhoitajiksi. Riitaa tuli koulutuksesta, palkasta ja työehdoista. Väittelyssä vilahti Puolan mafia. Joutsenon vastaanottokeskus pullistelee, vaikka Suomi on käännyttänyt afgaaneja rajalla ennätystahtia. Luvattomia menijöitä on toiseenkin suuntaan. Venäjälle eksyivät Ylämaan apteekkivarkaat ja ryppyjä rakkaudessa kokenut nainen. Venäläiset nousivat otsikoihin, kun päiväkoti kielsi pikkupoikia puhumasta venäjää Imatralla. Venäläiset omistavat alle 0,1 prosenttia maakunnasta.

Keskustelupalstoja vauhdittivat ulkomaalaisten epäillyt rikokset. Jenkkifutisseuran kaksi ulkomaalaispelaajaa tuomittiin pitkän sellissä istumisen jälkeen raiskauksesta. Skinnarilassa epäillään seksuaalirikosta, jossa on osallisena ulkomaalaisia. Harapaisten henkirikoksessa menehtyi pakistanilainen nainen. Etelä-Karjalan poliisin rikostenselvitysprosentti laski, ja Lappeenrannan ydinkeskustastakin saatiin vietyä 50 000 eurolla vaatteita. Virkavalta kyyditsee Imatran juoppoja Lappeenrannan putkaan.

Lappeenrannan liike-elämää riepotteli muukin kuin lama. Kauppakeskus Family Center aukesi ilman Anttilaa. Joulukaupan aikaan useampi liike teki paluuta keskustaan. Keskustan kehittäjillä meni syksyllä jälleen kahvi väärään kurkkuun, kun rakennusyhtiö esitteli Leiriin aikomaansa kauppamammuttia. Osa poliitikoista sanoi nopeasti kiitos ei. Osuuskauppa porskutti jälleen, ja S-marketteja tulee sinne tänne, paitsi Saimaanharjulle. Myös Oka on rakentanut Imatran ja Lappeenrannan keskustassa, jossa kaupunki kannustaa auttamalla tontin tyhjentämiskuluissa, ymmärtämällä kaavatoiveita ja luovuttamalla anteliaasti rakennusoikeutta.

Lappeenranta menetti jälleen vanhoja rakennuksia. Alkuvuodesta jyrän alle tuomittiin Hinkkasen talo, loppuvuodesta Kimpisen röttelö. Tuhkimot teki Keisarinasema, joka kiitti Hinkkasen talon hyväkuntoisesta materiaalista.

Kansalaisaktivismi nosti päätään, kun mielenosoittajat marssivat Lappeenrannassa Gazan tapahtumien vuoksi. Haloo syntyi Palestiinan sijaan siitä, miten pääsy sankarihautausmaalle jatkossa estetään. Porkkanamafian rantautuminen sujui paremmin, ja ympäristöliike tuplasi kampanjapäivänä lappeenrantalaiskahvilan asiakasmäärän. Joutsenon Suvantokodin vanhusten puolesta järjestetty mielenosoitus ei liikuttanut Imatran päättäjiä.

Huhtiniemestä etsittiin Krimin sodan uhreja. Keväällä paljastui jatkoa hautausmaalle, jonne on haudattu venäläissotilaita 1800-luvulla.

Vuoden suurin rakennustyömaa kuhisi etenkin Saimaan kanavan kohdalla, mistä katosi Kuutostien vanha silta uuden alta. Lama halvensi tieremonttia, mikä nosti toivoa Luumäellä parannuksen saamisesta Taavettiin asti.

Luumäkeläiset kävivät etsimässä ystäviä eduskunnassa. Lähetystö vei adressin ja vaati matkustajajunien pysähtymistä asemalla. Junat ovatkin pysähdelleet Luumäellä jatkuvasti, mutta seisokit osuvat aseman sijaan korpeen milloin ratatöiden ja milloin muun sählingin takia.

Saimaan ammattikorkeakoulu ja Lappeenrannan teknillinen yliopisto päättivät ryhtyä rinnakkaiseloon vältelläkseen lakkautuspaineita. Kampusspekulointi johti poliittiseen peliin ja Lappeenrannan koulujen ja virastojen tilasekamelskaan. Rakennuksissa riittää ongelmia muutenkin. Esimerkiksi 13 vuotta korjattu Alakylän koulu joutui muuttamaan parakkeihin.

Kyläkoulujen alamäki jatkuu. Esimerkiksi Taipalsaari sulkee kaksi koulua, mutta säästää kirjastot. Uukuniemen vanhemmat uhkasivat laittaa lapset kouluun Kesälahdelle. Paremmin ei mene kyläkaupoilla ja -pankeilla, ovia sulkeutui muun muassa Rautjärvellä ja Taipalsaarella. Maakunnan viimeinen kauppa-auto teki jäähyväiskierroksensa. Valoa perävaloihin toi kesällä mansikkakauppa-auto.

Hiljentynyt rakennusala teki avauksia ylöspäin. Lappeenrannassa tornitaloja esitettiin Huhtiniemeen ja Puukeskuksen tontille.

Kunnat pyrkivät kulujahtiin. Suomenniemen poliitikot päättivät luopua kokouspalkkioistaan. Imatra järjesti valtuustoseminaarin viikonloppumajoituksen Imatran kylpylässä. Samat päättäjät takasivat kylpylän miljoonavelat.

Pelastuslaitos riiteli turvallisuuden vaarantumiseen saakka Joutsenon ja Imatran paloasemilla. Imatralla kiisteltiin, paljonko pelastajia pitää olla töissä ja kuka kantaa vastuun, jos heitä on vähemmän. Joutsenon korvausriidassa vakinaisia miehiä puolusti vpk:n väki, joka lopetti työt tilapäisesti.

Seurapiiritapauksen järjesti Lappeenrannan teknillinen yliopisto 40-vuotiskokkareillaan jäähallissa. Paikalla oli tuhansia uteliaita, opiskelijoita, yliopistoväkeä ja silmäätekeviä. Tarjolla oli kanasalaattia, olutta ja siideriä, mikä ei riittänyt Lappeenrannan kaupungin edustajille, jotka tilasivat aitioonsa parempaa ruokaa ja juomaa.

Matkailuyhtiö osoitti luovuuttaan tappioiden ja arvostelun keräämisessä. Toimitusjohtajan lähtöpölyn hälvettyä paljastui yllättäviä laskuja. Aiottu seuraaja teki bisnestä itsensä kanssa. Sähellyksestä uhkasi joukkopako yhtiöstä, mutta pelastusoperaatio onnistui. Vuoden matkailuideasta vastasi yliopisto elämyskeskuksellaan. Energiamaahan löytyisi sisältöä, mutta paikka ja kaupungin raha ovat hakusessa. Matkailutakaisku tuli, kun Kuutostien rampit Saimaan kanavalle vaarantuivat Lappeenrannan oman kaavoituksen vuoksi.

Saipa tai Namika eivät tehneet urheiluvuodesta juhlaa. Plussia keräsivät Ketterä, NST:n naiset, Riikka Sarasoja ja Aku Partanen. Kiekkoväki odotteli maakunnan keskinäisiä Mestis-kamppailuja, mutta joukkueet säilyivät entisissä sarjoissaan. Saipa ylsi syksyllä ennätystappioputkeen, ja fanien kannustus oli samaa tasoa. Kunnian kierteen katkaisemisesta sai koripallokentän laidalta lainattu kuuluttaja. Valmentajaerot tapahtuivat Kultsussa ja Cazissa, missä Tommi Koskinen kyllästyi yrityksiin puuttua valmennukseen. Catzilla oli jopa varaa luopua pisteistä pelilupamokallaan.

Liikkujille vuosi oli mukava. Retkiluistelubuumi toi lisää ratoja, avantouimarit sm-kisasivat Imatralla ja kunnon talvi auttoi hiihtäjiä saamaan tonnin täyteen. Golfkausikin jatkui joulukuulle, mutta otsikoissa oli seurojen ja yhtiöiden taloussotkut. Helle ja yleisöpaljous tekivät Kuninkuusraveista kesän ykkösfestarin. Juhlan aihetta saivat myös rahastajat, hotellihinnat nousivat raviviikonloppuna pilviin.

Urheiluhalleja oli vireillä läjäpäin. Imatran jäähalli ja Lappeenrannan harjoitusjäähalli kuuluvat toteutettaviin. Rauhan halli, Lappeenrannan urheilutalon laajennus ja juniorijalkapallohalli jäivät ehkä-sarakkeeseen. Huhtiniemen salibandyhallin valtion tuki vaatii työn aloittamista ennen vuodenvaihdetta. Jouluviikolla poliitikot ottivat päätöksentekoon lisäaikaa tinkiäkseen kaupungin harjoitusaikoja tunnilla.

Taipalsaaren loma-asuntoalueella odotettiin heinäkuussa messupäätöstä, mutta asuntomessuyhtiö kertoi salaisesta kilpailijasta. Tontit tulivat myyntiin, ja valtuustokin hyväksyi Sarviniemen messut. Sen jälkeen heräsi luonnonsuojelupiiri, jota huolettaa luontoarvot. Messut on edelleen saamatta, ja luontovaikutusten selvittämättömyys saattaa kostautua. Imatran Ukonniemessä 150 vapaa-ajanasunnon valmistelu etenee ilman julkista jahkailua.

Nuoriso huolestutti etenkin Saimaanharjun aikuisia. Teinit kärähtivät pommin räjäyttämisestä. Samaan aikaan Taipalsaaren kunta kunnostautui opettajien lomautuksissa. Nuoret keräsivät adressia kevätjuhlansa puolesta ja hakivat joulutodistukset ilman kuusijuhlaa. Lappeenrantalaisnuoret järjestivät perinteikästä kaupunginosien välistä nujakkaa, mutta tapahtuma peruuntui poliisin tullessa kuokkimaan.

Sikainfluenssaa pelättiin, ja Etelä-Karjalan ensimmäinen tartunta varmistui juhannuksen alla. Rokotusten alkaessa ja keskeytyessä todettiin kaikki mulle heti -asenteen omaavien ikähaitari laajaksi. Joulukuussa tuli ilmi maakunnan ensimmäinen sikainfluenssakuolema. Toisenlainen epidemia havaittiin syksyllä Lauritsalan koulukeskuksessa. Puolet oppilaista lähti koulusta syötyään ohrapuuroa.

Vaatimattomassa festarikesässä piti meteliä Rauhan messut Leningrad Cowboysillaan. Yleisömäärä vaikutti pettymykseltä, ja luotettavia silminnäkijähavaintoja oli vähän. Imatran BB-festaritkaan eivät tainneet mennä putkeen, sillä toiminnanjohtaja lähti kävelemään. Onnistujiin kuuluu Joutsenon Kontufolk.

Maakunnan tuulivoimasuunnitelmat etenivät 20 jopa 200 metriä korkeaan turbiiniin. Myllyjen aiottuja paikkoja ei ole rohjettu esitellä.

Lemiläiset nokittelivat kunnanvaltuutettu Juha Junnosen kyseenalaistaessa kunnanjohtaja Simo Luukkasen aseman. Tilanne laantui ainakin kulissien etupuolella.

Imatra profiloitui kulttuurisäästäjänä. Uhanalaisiksi joutuivat konserttihovi ja Irti-teatteri, eikä edes rakastamiseen kehottanut liikennemerkki kelvannut katukuvaan. Pahimmat kulttuurisäästöt torjuttiin.

Lappeenrannan kesäkiusa, Valtakadun remontti, valmistui joulukaupan alla. Katu avattiin heti uudestaan, sillä viereiseltä työmaalta oli valahtanut kadun alla kulkeville tietoliikennekaapeleille vahingollista ainetta. Kesällä autoilijoiden tunteita kuumensi parkkifirma, joka peri kyseenalaisia maksuja.

Lähihoitaja nousi toiveammatiksi, ja koulutuksiin riitti tunkua. Moni entinen työmies taipui rakennemuutokseen, ja toive äijien saamisesta alalle näyttää toteutuvan.

Lappeenrannan kaupungintalo on noussut vetovoimatekijäksi. Teatterin ja Ison-Kristiinan lisäksi käräjätalokin on kiinnostunut naapuruudesta.

Lappeenrannan elvyttäjän maine koki kolauksen. Kaupungin työmaiden virolaiset työntekijät syrjäyttävät paikalliset.

Huomionkipeä pyromaanikokelas liikkui joulukuisena viikonloppuyönä Suomenniemen kirkolla. Taito tai yritys ei riittänyt, sillä tulokseksi jäi savuinen seinä ja muutama hiiltynyt lankku.

Joulun alla tuli muistutus, ettei Etelä-Karjala ole lähimmäisenrakkauden lintukoto. Lappeenrannassa löytyi asuntoonsa kuollut muumioitunut mies.

PÄIVI VIRTA-SALO

Vuoden plussat

Lappeenrannan Myllysaari säästyy vasta-

ja kiuasmakkarakiellolta.

Mediahuomio pelastanee Viipurin vandalisoidun

suomalaistalon.

Imatralainen Yrjö Jääskeläinen tunnustettiin viimein

sotaveteraaniksi.

Viipurin-risteilyt saivat viisumivapauden.

Lappeenrannasta Suomen paras ylioppilas,

Magdalena Kobierska.

Imatralle tuli sushiravintola ja höyrymakkarabaari.

Seitsemän oikein toi yli miljoonan Taavettiin.

Lappeenranta pääsi eroon lääkäripulasta.

Vuoden mokat

Maakunnan kylpylät kilpailevat toisiaan vastaan.

Lappeenrannan valot eivät meinanneet sammua

Earth hourina.

Vanki livisti lukitsemattomasta autosta Lappeenrannassa.

Imatralaisyrittäjä lahjoi viisumivirkailijoita.

Reim Groupin hallituksen jäsen salasi johtajan

oikeudenkäynnin.

Jukka Korkeila tyrkytti omaa kylpyläänsä hankelistalle.

Joutsenrannan kiinteistö on jäänyt heitteille.

Tekes perii rahaa takaisin Innosuomi-palkitulta yritykseltä.

Etelä-Saimaan luetuimmat online-uutiset

Ryanair aloittaa lennot Lappeenrannasta Saksaan 8.12.

Kuluttajat eivät ole huomanneet ruoan hinnan laskeneen 13.11.

Teemu Aholla suurimmat tulot – katso kaikki Etelä-Karjalan suurituloisimmat 2.11.

Stora Enso aloittaa yt-neuvottelut tutkimuskeskuksessa 9.12.

Rapasaaren rakentaminen alkanee ensi vuonna 29.9.

Nuori polkupyöräilijä loukkaantui vakavasti Skinnarilan suojatiekolarissa 23.11.

Auto kahtia ulosajossa Valtakadulla 17.11.

Nainen surmattiin Lappeenrannassa 20.11.

Halkosaaressa paljastunut vedenalainen ylimenoputken pää 21.9.

Poliisi etsii Skinnarilan raiskauksen tekijöitä 12.10.

Mäntylästä löytyi muumioitunut ruumis 16.12.

28-vuotias luumäkeläinen katosi Lappeenrannassa 15.10.

Hermanni Vanhalakan jäljet loppuivat Coffee Housen edustalle 17.10.

Säätiö hävittää veneilijöiden luvattoman saunan Ilkonsaaresta 25.9.

Poliisi epäilee henkirikosta Lappeenrannan Hakalissa 30.9.

Sikainfluenssarokotukset aloitetaan Lappeenrannassa viikolla 44 22.10.

Nainen menehtyi sikainfluenssaan 15.12.

UPM sulkee Kaukaan vaneritehtaan 3.11.

Yksi henkilö menehtyi kolarissa Kuutostiellä 11.12.

Leiriin kaavaillaan megaluokan liikekeskusta 22.10.

Kirjoittaja:
Etti Kantola