Siikalahdelle nousi ristiriitainen lintutorni

Metsähallituksen puustoraivaukset herättävät myös närää lintuharrastajissa.

ANSSI KEMPPINEN

PARIKKALA. Siikalahden lintuparatiisiin on noussut uusi lintutorni. Maanantaina valmistunut lintutorni seisoo Kasinniemessä aivan lähellä lintukosteikon opastuskeskusta.

– Kasinniemeen päädyttiin kompromissina pitkän pohdinnan jälkeen. Suunnittelussa oli mukana myös paikallisia lintuharrastajia, sanoo puistonjohtaja Anne Pyykönen Metsähallituksen Savonlinnan toimipisteestä.

Pyykösen mukaan uusi lintutorni tavoittaa nyt paremmin esimerkiksi lapsiperheet ja purkaa lintutorneilla toukokuun ruuhkaista sesonkia.

Jari Kontiokorpi Etelä-Karjalan Lintutieteellisestä Yhdistyksestä oli mukana suunnittelemassa lintutornin paikkaa.

– Lintutorni olisi pitänyt rakentaa enemmän luhdan puolelle. Kasinniemen kärki on kuitenkin se paikka, mihin neuvotteluissa päädyttiin.

Kontiokorven mielestä torni olisi saanut olla myös pienempi.

– Avoluhtaan rakentaminen on kallista ja ruman näköistä. Lisäksi avoluhdalla torni häiritsisi enemmän lintuja, puolustelee Pyykönen.

Laatokan-Karjalan Luonnonystävien puheenjohtaja Rainer Rajakallio paheksuu Metsähallituksen toimia.

– Lintutornia ei olisi pitänyt rakentaa haapalehtoon, joka on valkoselkätikan ruokailualuetta. Lisäksi tornilta ei näe eteenpäin, kuin 45 astetta. Ja entä sitten, kun tulee lehti puihin.

Rajakallion mielestä eläinten etusija pitää olla ihmisten etuja edellä.

Lintuharrastajia on ihmetyttänyt myös Metsähallituksen turhan rajut metsä- ja pusikkoraivaukset, joita on tehty uuden ja vanhan lintutornin vierestä sekä piilokojun polun varrelta.

– Puita jouduttiin kaatamaan uuden lintutornin tieltä. Pusikkoa raivataan, jotta tornien alatasanteelta näkyisi paremmin. Raivauksia tarvitaan muutenkin aina parin kolmen vuoden välein, Pyykönen sanoo.

Pyykönen toteaa, että isoja runkopuita ei enää kaadeta, vaan ainoastaan pusikkoa raivataan tarpeen mukaan.

Piilokojulla raivausta on tehty, koska pitkospuiden varteen tulee uusi näköeste laudoista. Vanhalla lintutornilla uusitaan keväällä lattia ja kaiteita.

Metsähallituksen toimet Siikalahdella eivät ole saaneet lintuharrastajilta viime vuosina juuri kiitosta.

– Ristiriitaista, että säästölinjalla olevalla metsähallituksella on varaa tehdä remontteja, mutta samalla se lopettaa säännölliset opastukset Siikalahdella, sanoo Rajakallio.

Kontiokorpi kaipaa myös linnustonseurannan jatkoa, joka on jäänyt viiden vuoden takaisten hoitotoimien jälkeen tekemättä.

Siikalahti on Sisä-Suomen lajirikkain lintukosteikko. Se sijaitsee muutaman kilometrin päässä Parikkalan keskustasta.

Anssi Kemppinen

Saimaan Vesityön Kalle Pulkkinen ja Tomi Auvinen pystyttävät näköesteen paaluja piilokojulle vievien pitkospuiden varteen.

Siikalahden uusi lintutorni seisoo Kasinniemessä lähellä lintukosteikon opastuskeskusta.

Kirjoittaja:
Anssi Kemppinen