Uukuniemellä suunnataan Kesälahdelle koulupäätöksestä huolimatta

Moni Uukuniemen lasten vanhempi pitää Parikkalan kunnanvaltuuston koulupäätöstä poliittisena pelinä. Kunnassa ei ole laskettu oppilaiden Kesälahdelle lähdön taloudellisia vaikutuksia.

ANSSI KEMPPINEN

PARIKKALA. Parikkalan kunnanvaltuuston koulupäätös ei muuttanut uukuniemeläisten lapsiperheiden suunnitelmia. Monen lapsen vanhemman päätös siirtää ala- ja yläkoululaiset kouluun Kesälahdelle pitää edelleen.

– Kesälahdelle lähtöä ja koulukuljetuksia selvitetään. Moni muukin on sitä mieltä, että vaihtoehtoja ei ole, sanoo kolmen koululapsen isä Allan Saarinen.

Parikkalan kunnanvaltuusto päätti viime torstaina sulkea Kummun alakoulun ensi syksynä sekä selvittää esi-, ykkös- ja kakkosluokkien jatkoa.

Uukuniemeläiset olisivat toivoneet koko alakoulun jatkoa. Lisäksi heitä on kismittänyt yläkoululaisten pitkät koulumatkat Kirjolan kouluun Parikkalan keskustaan.

Saarinen toteaa, että valtuuston päätös oli huono asia kunnalle, mutta hyvä päätös yläkoululaisille.

– Se oli periaatepäätös, eikä sillä ollut mitään tekemistä säästöjen kanssa. Keskusta ja demarit halusivat jyrätä päätöksen läpi, sanoo Saarinen.

Mika Bergin mielestä selvityksen teko oli sinänsä hyvä idea, mutta päätös haiskahti poliittisten pisteiden kalastelulta

– Olisivat sitten tehneet sellaisen päätöksen, että 1- ja 2-luokat säilyvät ja vielä Kummun koulussa, Berg sanoo.

Bergin mukaan kahden alaluokan tulo Niukkalaan neuvolan tiloihin ei toteudu ainakaan ensi syksynä.

– Ei tässä jäädä odottamaan selvityksen tuloksia, vaan näillä näkymin lapset lähetetään Kesälahden kouluihin, sanoo kahden alle kouluikäisen tytön isä.

Myöskään Katja Palmun mielipide ei ole muuttunut, vaan lapset suuntaavat Kesälahdelle opinahjoon. Palmun mielestä Parikkalan kunta on varakas, kun teki tällaisen päätöksen.

– En ole kuullut, että rivit olisi täällä rakoilleet, sanoo kolmen lapsen äiti Palmu.

Uukuniemeläisille lapsiperheille tehdyn kyselyn mukaan 80 prosenttia on laittamassa ala- ja yläkouluikäiset lapset Kesälahdelle kouluun.

Parikkalan sivistystoimenjohtaja Irja Tuunanen ei osaa vielä sanoa nettovaikutuksia, mikäli 40 lasta siirtyy Kesälahdelle kouluun. Myös valtionosuusjärjestelmään on tulossa ensi vuonna muutoksia.

– Suurin kysymys tässä on, suostuuko Kesälahti maksamaan koulukuljetukset. Me emme ole olleet yhteydessä Kesälahteen, vaan aktiivisuus on nyt muualla.

Tuunanen toteaa, että koulupäätökset ovat isoja asioita niin vanhemmille kuin päättäjillekin.

– Virkamiehen täytyy toteuttaa niitä päätöksiä, joita valtuutetut tekevät. Meidän ensisijainen tehtävä on järjestää kuntalaisille kouluopetusta.

Parikkalan kunnanjohtaja Hans Olander toteaa, että Parikkalan kunta järjestää jokaiselle koululaiselle puitteet kouluun ja koulukuljetuksiin.

Taloudellisia menetyksiä Olanderin mukaan on vaikea arvioida, jos 40 oppilasta siirtyisi Kesälahden puolelle. Hänen mielestään taloudellinen lopputulos riippuisi valtionosuuksien lisäksi siitä, miten esimerkiksi ryhmäkokoja järjesteltäisiin muissa kouluissa.

Olander ei myöskään näe koululaisten mahdollista siirtymistä Kesälahdelle arvotappiona.

– Ei ole tarvetta käydä Kesälahden kanssa neuvotteluja, sillä emme ole hankkimassa sieltä palveluita, sanoo Olander.

Uukuniemen ykkös- ja kakkosluokkien sekä esikoulun selvitys tehdään ensi vuoden puolella.

Kirjoittaja:
Anssi Kemppinen