Categories
Artikkelit

Venäläisille ennätysmäärä viisumeja

HANNU OJALAPietarin pääkonsulaatissa kirjoitetaan joulukuussa venäläisille Suomeen tuleville matkailijoille ennätykselliset 66 000 viisumia. Viisumien kysyntä lähti uudelleen jyrkkään nousuun syykauden aikana, ja tämän vuoden aikana pääkonsulaatista myönnetään 550 000 matkustusasiakirjaa. Viime vuonna viisumeita kirjoitettiin 525 000.- Aiempiin vuosiin verrattuna kuukausittaiset vaihtelut ovat olleet melko suuria. Esimerkiksi marraskuussa käsiteltiin lähes 10 000 hakemusta enemmän kuin vuosi sitten, kertoo Harri Heikkinen konsulaatin viisumiosastolta.Kahden kuukauden aikana viisumin on hankkinut 130 000 henkilöä.Loppuvuoteen ajoittuva kova kysyntä ei Heikkisen mukaan ole kuitenkaan aiheuttanut pahempia ruuhkia. Konsulaattia arvioi pysyneensä koko vuoden kymmenen päivän toimitusaikataulussa.- Suurin osa vuodenvaihteessa matkalle lähtevistä on ilmeisesti hakenut viisuminsa ajoissa, ja toisaalta tilanteeseen vaikuttaa vähitellen pidempien monikertaviisumien määrän lisääntyminen.Venäläisten matkailu Suomeen on tänä vuonna muuttunut entistä enemmän pietarilaisten lähialuematkailuksi. Viisumien määrät ovat jatkaneet kasvuaan Pietarissa, kun sen sijaan jo vuoden ensimmäisellä puoliskolla moskovalaisten Suomi-into oli tasaantunut.Suomeen tuleva rajaliikenne alkoi vilkastua kaikilla Kaakkois-Suomen rajanylityspaikoilla maanantaina. Ja liikenteen uskotaan jatkuvan vilkkaana koko loppuvuoden ajan.Kaakkois-Suomen rajavartiosto arvioi pahimpien ruuhkien ajoittuvan ensi viikon maanantaille ja tiistaille, kun raja-asemilla on samanaikaisesti vilkasta tulo- ja paluuliikennettä kaksiviikkoisen joulusesongin puolivälissä.

Hannu Ojala

Kirjoittaja: