Ylämaan virallinen Kuntatiedote ja sen toimittaja siirtyvät arkistoon

Kaupunginosan tiedonkulusta ottaa vastuuta kotiseutuyhdistys. Kuntatiedotteen toimittaja Päivi Husu ryhtyy arkistoimaan. Kuntatiedote saa uuden nimen ja toimittajan.

YLÄMAA. Päivi Husu on saanut valmiiksi Ylämaan kunnan viimeisen virallisen kuntatiedotteen. Instituutioksi 30 vuodessa muodostunut monistelehtinen jatkaa elämäänsä, mutta moni asia muuttuu.

Jatkossa nimi on Ylämaa-tiedote ja julkaisija Ylämaan kotiseutuyhdistys. Uusi yhdistys ottaa kunnan kadotessa roolia Lappeenrannan eteläisen kaupunginosan äänitorvena. Husu toimittaa vielä yhden tai kaksi epävirallista Ylämaa-tiedotetta ennen kuin perusteilla oleva kotiseutuyhdistys saa toimituksensa ja työtapansa kuntoon.

Entisen kunnanjohtajan Esko Hämäläisen ideoima ja Husun toimittama Kuntsikka on ollut Husun lempihommia muutaman päivän kuukaudessa.

– Se on ollut tosi kivaa työtä.

Kunnan keskushallinnon kanslisti on päässyt tekemään ammattikunnalle harvinaisia luoviakin töitä. Hän on esimerkiksi laatinut ilmoituksia kuvineen.

Kun Husu katsoo 30 vuotta toimittamaansa tiedotetta, hän ei näe ylämaalaisessa elämässä suuria muutoksia. Materiaalissa vilisevät yhä tyypilliset maalaiskunnan toimijat, martat, nuorisoseura, veteraanit ja urheiluseura.

– Yhdistykset ovat pysyneet samoina, ihmiset vain ovat vaihtuneet.

Kuntatiedotteen tekeminen on mennyt uuteen uskoon.

– Alussa ei ollut tietokoneista tietoakaan, ainakaan täällä meillä.

Husu ei ole mustasukkainen Kuntatiedotteen siirtymisestä uusiin käsiin eikä pistäisi pahakseen sen uudistumista.

– Tärkeintä on, että asiat tulee tiedotetuksi. Olisi mukavaa, että on muutakin kuin kuivaa asiaa.

Ylämaalaiset ovat lukeneet ahkerasti koteihin jaettavaa lehteään. Kuntatiedote on ollut myös kunnan virallinen tiedotuskanava, jonka ansiosta on toisaalta säästetty lehti-ilmoittelussa ja toisaalta voitu kertoa myös epävirallisempia asioita.

Husu kertoo kuulleensa, että kuntaliitoksessa kuntalaisia on huolettanut kaksi asiaa, terveyskeskuksen ja Kuntatiedotteen kohtalot. Tällä tietoa molemmat saavat jatkaa.

Husu jää vielä hetkeksi työskentelemään kunnantoimistoon, ensi vuonna Ylämaa-taloon, joka toimii Lappeenrannan kaupungin palvelupisteenä. Hänellä on kaksi työkaveria, ja lisäksi henkilökuntaa voi tulla Lappeenrannasta tarpeen mukaan. Ylämaan teknisen toimen rakennus tyhjenee kokonaan.

Kunnan työporukka hajoaa eri työnantajille ja organisaatioihin, pääasiassa Lappeenrannan kaupungille ja sosiaali- ja terveyspiiriin. Työyhteisö on kutistunut jo aiemmin. Husullakin oli keskushallinnossa ennen kollegoita, mutta viime vuodet hän on tehnyt työtä yksin. Puhelinvaihdekin on ulkoistettu.

Husun päätehtäväksi muuttuu vuodenvaihteessa arkistointi. Hän setvii kunnan paperista jäämistöä sekä sähköisiä tietoja ja jakaa niitä Lappeenrannan arkistoon taltioitaviin ja hävitettäviin. Silputtavaa ja poltettavaa riittää paljon. Kesään mennessä urakan pitäisi olla valmis, ja Husu voi lähteä töihin Lappeenrantaan.

Kunnanvaltuuston ja -hallituksen sihteerin tehtävät ja asiakaspalvelu vaihtuvat Lappeenrannan keskusarkistoon. Työmatka pitenee 11 kilometristä 45 kilometriin.

– Monet käyvät vielä pitemmällä, Husu kuittaa ajelemisen.

Hän ei tunne arkistoalaa vielä ihan omakseen, sillä tähän mennessä se on ollut vain pieni kaistale kunnantoimiston jokapaikanhöylän tonttia.

– Vastenmieliseen työhön ei kuitenkaan tarvitse mennä.

Husu ehti olla Ylämaan kunnantoimiston työntekijä kuukautta vaille 35 vuotta. Hän tuli taloon harjoittelijaksi heti Ylämaalle muutettuaan. Lappeen Vainikkalassa syntynyt Husu päätyi Ylämaalle miehen matkassa Lappeenrannan kautta.

Vuodet kunnantoimistossa ovat tehneet tavat ja ihmiset hyvin tutuiksi. Apua on pyydetty eriskummallisissakin asioissa, ja aina sitä on annettu.

KUVATEKSTI

TUULI TRUHPONEN

Ylämaan kunnantoimisto tyhjenee vauhdilla ihmisistä ja tavaroista, ja Päivi Husulla riittää syötettävää isoihin silppurisäiliöihin. Toimiston uusi kyltti odottaa vuoden vaihtumista.

Kirjoittaja:
Etti Kantola