Iskote-talon kaupasta päätös helmikuussa

Imatran kaupunki valmistelee myös Mansikkalan Yritystalosta luopumista. Vaihtoehdot ovat yhtiöittäminen tai myynti.

MATTI VEIJALAINEN

IMATRA. Iskote-talon myynti Imatran kaupungilta Suomen Kerta Oy:lle on varmistumassa. Ostajayhtiön toimitusjohtaja Kalle Huikko ja kaupungin tilahallintapäällikkö Markku Salo kertovat, että tavoitteena on kirjata kauppa kaupunginvaltuuston helmikuun kokouksessa.

– Näin on tarkoitus mennä, kun tietyt palaset vielä loksahtavat kohdalleen, Salo sanoo.

Salon mukaan joitakin asioita pitää täsmentää. Ostaja puolestaan odottelee rahoittajiltaan lopullisia päätöksiä.

– Vihreää on pankista näytetty, Huikko kertoo.

HUIKKO kertoo tarjonneensa kaupungille sen 25 miljoonalla markalla ostamasta entisestä Valcon tehtaasta kolme miljoonaa euroa.

– Kaupunki hilasi hintaa lähemmäs neljää. Siitä välistä neuvotteluhaarukka löytyi.

Markku Salon mukaan Iskoten arvo viisti kaupungin taseissa ennen viimeisiä poistoja 4-5 miljoonan euron välissä. Energiamaksuineen talon vuokratuotto on viime vuosina ollut noin 1,4 miljoonaa euroa.

– Kiinteistön käyttöaste on ollut hyvä ja hoitokatetta on syntynyt kohtuullisesti, Salo kertoo kauppatavarastaan.

SUOMEN KERTA on ollut Iskoten suurin vuokralainen. Helmikuussa yhtiö aloittaa kolme jalostuskonetta käsittävän uuden tuotantolinjan asennukset. Kalle Huikon mukaan tavoite on aloittaa linjalla täysin kierrätettävien puukuituisten lyhytkäyttölautasten tuotanto maaliskuussa.

– Lomautukset Imatralla lopetetaan asteittain alkuvuoden aikana. Uusia ei näköpiirissä ole. Jo viime vuosi oli meille tulokseltaan selvästi edellistä parempi, nousun jatkumiseen luottava Huikko sanoo.

Suomen Kerran henkilöstömäärä on Imatralla noin 70. Imatralla yritys tekee kerta-astioita. Kotkan ja Viipurin yksiköt tuottavat servettejä. Riihimäellä valmistetaan Havin kynttilöitä.

IMATRAN kaupunki aikoo luopua myös Mansikkalan Yritystalosta, joka on Iskoten jälkeen kaupungin omistamista yritystiloista toiseksi suurin. Markku Salon mukaan yritystalon, eli entisen Tradekan jakelukeskuksen yhtiöittämistä valmistellaan.

– Lähtökohta on yhtiöittää talo yritystilayhtiön hallintaan tämän vuoden aikana. Toinen vaihtoehto on myynti, jos hyvä ostaja löytyy.

Iskotessa oli suunnitteilla yhtiöittäminen, kunnes Suomen Kerran ostotarjous muutti aikeita. Talossa on noin 30 vuokralaista, jotka saavat omistajanvaihdoksen jälkeen jatkaa uuden isännän vuokralaisina.

Kirjoittaja:
Matti Veijalainen