Kaikki hoito yhteen piiriin

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri hoitaa lähes koko maakunnan perusterveydenhuollon,

Etelä-Saimaan lukijoita askarruttavat piirin toiminnassa muun muassa terveysasemien palvelut,

päivystys, toimeentulotuki, budjetti, Imatran palvelut ja parkkitalo.

Piirin 11 asiantuntijaa vastasivat lukijoiden esittämiin kysymyksiin.

Voiko asioida toisen kunnan terveyskeskuksessa, esimerkiksi rautjärveläisenä Ruokolahdella? Voiko taipalsaarelainen käydä hammaslääkärillä muissa jäsenkunnissa?

Toivottavaa on, että asiakkaat käyttävät oman terveysaseman palveluja. Jos asiointi toisella terveysasemalla on käytännöllisempää esimerkiksi työpaikan takia, voi ilmoittautua kyseisen terveysaseman asiakkaaksi. Päivystysluonteisissa asioissa palveluja saa lähimmältä terveysasemalta.

Hammaslääkäripulasta johtuen asiakkaiden toivotaan käyttävän oman kuntansa hammashoidon palveluja. Taipalsaarella, Lemillä ja Savitaipaleella on aiemmin ollut sopimukset tiettyjen kyläkuntien asukkaiden hammashoidosta naapurikuntien terveysasemilla. Tätä käytäntöä on tarkoitus jatkaa edelleenkin.

Miten käy Korvenkylän lääkärivas-taanoton ja korvenkyläläisten päivystysvastaanoton Imatralla?

Korvenkylän lääkärivastaanotto loppuu. Lähin vastaanotto on siten Joutsenon terveysasemalla. Myös korvenkyläläisten päivystysvastaanotto Imatralla loppuu. Lappeenrannan kaupungin tekemään palvelusopimukseen ei kuulu lisäostoja Korvenkylän asukkaille, vaan piiri järjestää avoterveydenhuollon yhtäläisesti kaikille lappeenrantalaisille.

TILAISIN

AJAN…

Mitä palveluja jää kuntien terveyskeskuksiin?

Terveyskeskuksista muodostetaan yhteinen Etelä-Karjalan terveyskeskus, johon kuuluvat kuntien terveysasemat. Terveysasemilla tarjotaan varsin samankaltaisia palveluja kuin tähänkin asti: lääkäri- ja sairaanhoitajien vastaanotot, päiväpäivystystä, hammashoitoa ja neuvolapalveluja.

Mistä tilataan ajat terveyskeskukseen?

Ajan varaaminen terveysasemille tapahtuu entisen käytännön mukaan suoraan terveysasemilta. Vuoden vaihteessa terveysasemien puhelinnumerot muuttuvat, mutta vanhat numerot toimivat vielä vuoden alussa.

Lappeenrannan alueella ajat varataan vuoden alussa keskitetysti Armilan terveysasemalta. Kun uusi puhelinjärjestelmä saadaan valmiiksi, Lappeenrannassakin jokainen terveysasema hoitaa oman ajanvarauksensa.

Mistä löytyy päivystävän lääkärin vastaanotto?

Päivystysvastaanotto järjestetään Lappeenrannan kaupungin alueella Armilan ja Joutsenon terveysasemilla. Kuntien terveysasemilla on myös päivystysvastaanotto arkipäivisin. Ilta-, yö- ja viikonloppupäivystys on keskitetty Etelä-Karjalan keskussairaalan ensiapupoliklinikalle ja maakunnan pohjoisosassa Parikkalan terveysasemalle

Voitaisiinko joka talouteen laittaa selvitys kunnan terveyspalveluista?

Piiri tiedottaa palveluista vuoden alussa ilmestyvässä Miikkulainen Plus -asiakaslehdessä, joka lähetetään jokaiseen talouteen. Uudet internet-sivut ilmestyvät vuoden vaihteessa.

Kuinka Taipalsaari aikoo järjestää lastenneuvolassa lääkäri-neuvola-vastaanottoajat inhimillisemmiksi? Neuvolakäyntejä järjestetään pienille vauvoillekin klo 16–20 välillä.

Taipalsaaren neuvola kuuluu vuodenvaihteen jälkeen sote-piirin ja Lappeenrannan neuvolan yhteyteen, jonka jälkeen yhteisistä käytännöistä aletaan neuvotella. Lappeenrannassa neuvola-ajat ovat pääsääntöisesti päiväsaikaan. Lisäksi on järjestetty iltavastaanottoa klo 16–18 vanhempien toivomuksesta. Viime kesänä voimaan tullut neuvola-asetus määrittelee neuvolan toiminnalle ja henkilöstölle normit, joita myös piiri noudattaa.

MRSA!

Missä hoidetaan jatkossa laitoshoidossa olevat MRSA-potilaat?

MRSA-bakteerin kantajien hoitoa vuodeosastolla on pyrkimys jonkin verran keskittää, jotta jokaisella osastolla ei tarvitsisi olla erillistä henkilökuntaa. Potilassiirtoja tehdään vain tarkan harkinnan jälkeen, kun ensin on keskusteltu potilaan ja omaisten kanssa.

Vanhainkotien asukkaita ei lähdetä siirtämään, vaan hoito sujuu kuten tähänkin asti.

Mikä on sote-piirin suhtautuminen diabeetikkojen käypähoitosuosituksiin?

Piirissä annetaan pääsääntöisesti käypähoitosuositusten mukaista hoitoa.

Piiri on kehittämässä kroonisten sairauksien kuten diabeteksen suunnitelmallista hoitojärjestelmää ja yhteisiä hoitoketjuja erikoissairaanhoidon kanssa.

Miten piiri ottaa toiminnassaan huomioon omaishoitajat?

Lappeenrannassa toimivaan omaishoidon tukikeskukseen kootaan keskitetysti tietoa omaishoitajien tueksi. Sieltä voi kysyä myös omaishoidettavalle lyhtyaikaista päiväpaikkaa esimerkiksi Lappeenrannassa asioinnin ajaksi. Jokaisessa kunnassa jatkavat myös omaishoidon yhdyshenkilöt.

Vuorohoitopaikat säilyvät nykyisellään. Vuorohoitoa on tarjolla eri kuntien terveysasemien vuodeosastolla, vanhainkodeissa, palvelukodeissa, päivätoiminnassa sekä palveluseteleillä eri tavoin järjestettyinä.

Miten toimii kehitysvammapoliklinikka ja muut avohuollon palvelut?

Kehitysvammapoliklinikka tarjoaa vammaisille ja heidän perheilleen asiantuntemusta, ohjausta ja neuvontaa, tekee erityistutkimuksia, suunnittelee kuntoutusta ja järjestää hoitoa yhdessä perusterveydenhuollon, erikoissairaanhoidon ja sosiaalipalveluiden kanssa.

Kehitysvammapoliklinikan henkilökuntaan kuuluvat lääkäri, erityishuollonohjaaja, toimintaterapeutti, puheterapeutti ja tarvittaessa sosiaalityöntekijä, fysioterapeutti ja psykologi.

Miten sote-piirissä turvataan sotaveteraanien kuntoutuksen järjestäminen?

Jokainen sotaveteraani saa rahaa samalla tavalla kuin tähänkin asti. Lappeenranta ja jotkut muut kunnat ovat satsanneet lisäksi omaa rahaa kuntoutukseen. Kunnan lisäsatsaukset menevät kunkin kunnan omille veteraaneille.

Hidastuuko toimeentulotuen saaminen?

Toimeentulotuki maksetaan pankkitilille palvelutakuun määrittelemän ajan sisällä. Kaikissa kunnissa on yhteinen asiakastietojärjestelmä, ja päätökset tehdään sähköisesti. Joissakin kunnissa mahdollisesti käytössä olleet käteismaksumenettelyt poistuvat. Etenkin pienissä kunnissa aikamääreet varmasti täyttyvät ja Lappeenrannassakin niihin on pääsääntöisesti päästy.

PARKKI-

PIRKKONA!

Sote-piiri vuokraa Saimaan ammattikorkeakoululta tyhjilleen jäävät Kahilanniemen tilat. Mihin piiri tarvitsee niin paljon uusia tiloja?

Kahilanniemen tiloihin tulevat piirin keskushallinnon lisäksi Medi-It Oy, Saita Oy, Saimaan tukipalvelut Oy:n keskushallinto, keskussairaalan hallintoa sekä mahdollisesti joitakin polikliinisiä toimintoja. Vastaavasti muista vuokratiloista ympäri kaupunkia luovutaan. Tällä tavoin voidaan vapauttaa keskussairaalan alueelta piirin omistuksessa olevat pari rivitaloa ja ehkä joku toimistokerrostaloistakin myytäväksi.

Onko sote-piirin ensisijainen tarkoitus muodostaa parkkiyhtiö ja ryhtyä rakentamaan paikoitushallia keskussairaalan alueelle?

On tärkeää turvata asiakkaiden pääsy hoitoon ja mahdollisuus saada auto parkkiin. Pysäköinti on erittäin suuri ongelma henkilökunnan, asiakkaiden ja vierailevien omaisten kannalta. Parkkiyhtiö rakennuttaa parkkitalon, ja Lappeenrannan kaupungin Williparkki Oy tulee operaattoriksi pyörittämään hallin toimintaa. Parkkiyhtiö kuolettaa investointia parkkimaksuilla. Samaan yhteyteen tulee tiloja ambulansseille.

PAREMPIA

POMOJA?

Millaista henkilöstöpolitiikkaa piiri tekee? Noudattaako sote-piiri Lappeenranta-sopimusta?

Luottamushenkilöistä koostuva henkilöstöjaosto tekee vuodenvaihteen jälkeen linjaukset siitä, millaista henkilöstöpolitiikkaa piiri lähtee noudattamaan. Lappeenranta-sopimus on sinänsä hyvä kuvaus ja yhteenveto siitä, miten asioita pitää hoitaa. Piirin sopimus ei kuitenkaan voi olla samanlainen kuin Lappeenrannassa tai Parikkalassa noudatettu. Uuteen organisaatioon haetaan uutta, juuri sote-piirin toimintaan sopivaa henkilöstöpolitiikkaa.

Millainen on uuden organisaation luottamusmiesjärjestelmä?

Käytössä on väliaikainen järjestely, jossa järjestöjen nimeämät edustajat ovat tehneet paikallisia sopimuksia siirtyvän henkilöstön puolesta. Piirin käynnistyessä pääluottamusmiehiä on yhdeksän, joista viisi päätoimista. Valmisteluvaiheen luottamusmiesorganisaatio on laajempi, kuin mitä virka- ja työehtosopimus edellyttäisi.

Miten etenee sote-piirin mittava ja vaikuttava henkilöstön muutosvalmennuskoulutus?

Ensimmäinen vaihe on kaikilta työryhmiltä takana. Koulutus koostuu kolmesta moduulista, ja toinen niistä tulee tammi-helmikuun vaihteessa. Kaikki esimiehet koulutetaan, mutta koulutuksen edetessä myös koko henkilöstö on mukana. Koulutuksessa halutaan konkretisoida arvot. Esimerkiksi avoimuuden pitää toteutua piirin toiminnassa. Koulutuksen toteuttaa Johtamistaidon opisto.

Mistä uusia johtamisoppeja piiriin?

Johtamista on tarkasteltu koulutuksessa. Esimiesten vahvuuksia sekä kehittämisen kohteita on arvioitu työyhteisön palautteen mukaan. Esimiehiä tulee paljon erilaisista organisaatioista ja organisaatiokulttuureista. Esimiehiltä edellytetään piirin arvoihin liittyviä tekoja ja henkilöstö on oikeutettu vaatimaan tekoja esimiehiltään.

IMATRA IHAN

PIHALLA?

Milloin sopimuksenvastaisessa tilassa oleva äänivaltakysymys ratkaistaan?

Lappeenrannalla on valtuustossa yksinkertainen enemmistö, vaikka piirin perustamissuunnitelmassa toisin sovittiin. Valtuusto kuitenkin hyväksyi perussopimuksen, jossa määrätään jäsenkuntien äänivalta ja äänivallan leikkaaminen valtuustossa. Perussopimus tuo Lappeenrannan kaupungille puolella äänellä yksinkertaisen enemmistön.

Miksi Imatra ei ole mukana? Miten Imatra aikoo huolehtia piirille kuuluvista asioista?

Imatra päätti itse jäädä pois piiristä. Imatran kaupungilla on lakisääteinen velvollisuus huolehtia kaupunkilaisten sosiaali- ja terveyspalveluista. Erikoissairaanhoidon Imatra ostaa sote-piiriltä.

Miksi sote-piiri halua kuntien opetustoimen henkilökunnasta koulukuraattorit sote-piiriin?

Kuraattorit ovat osa sosiaalihuoltoa ja siten osa sote-piiriä. Kuraattorin työpaikka säilyy edelleen koululla, mutta ammatillinen johto ja osaamisen kehittäminen ovat yhteisen sosiaalijohdon alla. Yhteys oppilashuoltoon ja lastensuojeluun, jotka myös ovat piirin toimintaa, säilyy. Taipalsaarella asiaa pitää vielä selvittää, muiden kuntien osalta se on pääosin sovittu.

Ryhtyykö piirin ja Lappeenrannan kaupungin yhteinen työterveyshuoltoyhtiö Työkuntokeskus Oy tarjoamaan palveluita yksityisille yrityksille?

Jos se näin tekee, se on poikkeustapaus. Työkuntokeskus järjestää kansanterveyslain mukaisen työterveyshuollon, jonka piirissä ovat pienyrittäjät ja maanviljelijät. Lisäksi se vastaa piirin ja Lappeenrannan kaupungin työntekijöiden työterveyshuollosta.

370 000 000 €

Miten on mahdollista, että sote-piirin budjetin laskeminen on niin vaikeaa?

Sote-piiri ei voinut tehdä tämän vuoden talousarviota, ennen kuin kunnista saatiin tarkat tiedot. Kunnissa sosiaali- ja terveydenhuollon menoja kaiveltiin esimerkiksi kasvatus- ja opetustoimesta, teknisestä toimesta ja keskushallinnon menokohdista.

Mitä järkeä on tehdä heti alussa neljä miljoonaa euroa alijäämäinen budjetti?

Perustamisen yhteydessä sovittiin periaatteesta, että hankkeiden kuntarahoitusosuuksia lainoitetaan, jotta kunnille ei tulisi raskaaksi rahoittaa ensimmäistä vuotta. Oletus on, että toiminnan tehostuessa alijäämät pystytään hoitamaan.

Valtiolta piti tulla miljoonien eurojen avustuksia piirin toiminnan käynnistämiseen ja kehittämiseen. Tuliko, ja mihin meni?

Kaste-ohjelmasta piiri sai muutamia satoja tuhansia euroja, Tekesiltä on tulossa noin 400 000 euroa ja Kasteen jatkosta muutamia satoja tuhansia. EU-hankkeesta on tulossa 600 000 euroa. Ensi vuonna piiri hakee lisää.

Päivi Virta-salo

Asiantuntijoina ovat olleet Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin toimitusjohtaja Pentti Itkonen, vanhusten palvelujen johtaja Marja Tepponen, toimitila- ja tukipalvelujohtaja Jouko Partanen, perhe- ja sosiaalipalvelujen johtaja Marja Kosonen, hallintojohtaja Virpi Kölhi, henkilöstöjohtaja Keijo Siiskonen, Etelä-Karjalan terveyskeskuksen johtava lääkäri Ritva Simpanen, johtava lääkäri Pekka Keränen, vanhusten laitoshoidon päällikkö Tuula Karhula, avohoidon ylilääkäri Leena Suomalainen ja Tirikan päiväkodin neuvolakeskuksen vastaava lääkäri Ritva Virransalo.

Kirjoittaja:
Mari Pajari, Helena Rissanen