LTY tarjoaa mikrovoimalaa rahoituksineen valmistajalle

Kolmen vuosikymmenen vaiheikas kehitystyö on päätynyt aina talokohtaiseen mikrovoimalaan. Oikeastaan vain mielikuvitus asettaa sen käytölle rajoja.

ESA VILENIUS

LAPPEENRANTA. Sähköä tuottavan dieselmoottorin hyötysuhde nousee huomattavasti. Puukeskuslämmityksestä saadaan myös rakennuksen tarvitsema sähkö. Sikalan sivutuotteena voi olla sähkö.

Lappeenrannan teknillisessä yliopistossa kehitetty mikrovoimala on nyt siinä vaiheessa, että siitä on valmistettavissa kolmen kilowatin laitos. ORC-voimalasta on tehty jo 25 kilowatin laitos. Kaupallisessa valmistuksessa oleva laitteisto on nyt 160 kW.

Juuri laitteistojen riittävä pienuus on hajautetun sähköntuotannon suuri ongelma. Tavanomaisen vesihöyryturbiinin pienin järkevä koko on noin kolmen megawatin luokkaa.

ORC-voimala sen sijaan toimii hyvinkin pienillä energiamäärillä. Laitteisto vie tilaa pienimmillään vain hieman enemmän kuin jääkaappipakastin.

VOIMALAN kehittelyä alusta pitäen vetänyt professori Jaakko Larjola haluaisi nyt, että myös joku kotimainen valmistaja tarttuisi tarjolla olevaan tekniikkaan.

– Rahoituskin on periaatteessa Tekesillä valmiina.

Lamavuosien jälkeen tekniikka myytiin Hollantiin, jossa on nyt useita tällaisia kaupallisia voimaloita. Niitä valmistava Tri-O-Gen yhtiö uumoilee useita tilauksia lisää, sillä tekniikka on osoittautunut varmaksi ja helppohuoltoiseksi. Suurin osa laitoksista toimii jatkuvasti.

TAVALLAAN ORC-voimalassa on kysymys toisinpäin käännetystä jääkaapista.

Koneiston ydin on suurinopeuksinen mikroturbiini, joka pyörittää sähköä tuottavaa generaattoria. Turbiini pyörii jopa 30 000 kierrosta minuutissa.

Vauhtia turbiini saa suljetussa kierrossa tolueenihöyrystä. Vaihtoehtoisiakin käyttöaineita on, mutta tolueeni on turvallista ja halpaa. Toisin kuin vesiturbiini, se toimii myös pienillä energiamäärillä. Lyhenne ORC (Organic Rankine Cycle) viittaa juuri turbiinien käyttöaineeseen.

Oikeastaan mikä tahansa yli 300 asteinen lämmönlähde kelpaa. Se voi olla (diesel-)moottorin pakokaasuvirta tai minkä tahansa materiaalin, vaikkapa karjanlannasta tuotetun metaanin polttaminen.

Auringollakin saadaan helposti tarvittava lämpötila aikaan.

ESIMERKIKSI dieselsähköiselle veturille voisi laitteella ajatella syntyvän tuntuvaa lisätehoa. Tai se voisi toimia isossa veneessä generaattorina ilman polttoainekustannuksia.

Larjolan mukaan ORC-voimaloiden rakentaminen ei ole mikään henkimaailman asia. Periaatteessa kyse on koetellusta, suhteellisen tavanomaisesta mekaniikasta. Esimerkiksi turbiineja on valmistettu eteläkarjalaisessa konepajassa. Kaikkien Hollannin laitosten roottorit valmistetaan edelleen Suomessa.

Tällä hetkellä mikrovoimaloiden hinta energiayksikköä kohti on suunnilleen sama kuin tuulivoiman.

TRI-O-GEN

Hollannissa ORC-voimaloita on käytössä muun muassa maatiloilla. Teknikka on lähtöisin Lappeenrannasta.

Kirjoittaja:
Esa Vilenius