Myllymäen rinteet täyttyvät Rauhan imussa

Laskettelijoista yhä useampi tulee itärajan takaa. Asiakasvirtojen kasvaessa tarvitaan lisää hissejä ja suurempi ravintola.

LAPPEENRANTA. Lihavat vuodet odottavat Myllymäen laskettelukeskusta Joutsenossa. Rauhan matkailukeskuksen toteutuminen saattaa kasvattaa kävijöiden määrää jopa parillakymmenellä tuhannella.

Huonoina sesonkeina keskuksessa on käynyt 30 000 ihmistä. Ennätys, yli 40 000 kävijää, tuli viime talvena.

– Rauhan valmistuttua täällä tullaan näkemään ennennäkemättömän paljon kävijöitä, sanoo Antti Koivisto, joka toimii viimeistä kauttaan Myllymäen rinneyrittäjänä.

– Määrä nousee helposti 60 000:een, Koivisto ennustaa.

Laskettelukeskuksen omistaa Lappeenrannan Yritystila Oy. Toimitusjohtaja Markku Muhonen sanoo, ettei keskuksen nykyisillä palveluilla pystytä palvelemaan kasvavia asiakasvirtoja.

– Tarvitaan lisää hissejä ja myös ravintolaa on laajennettava, Muhonen katsoo.

Myllymäen laskettelukeskuksessa käyvät erityisesti eteläkarjalaiset. Rinne on ollut myös ulkopaikkakuntalaisten suosiossa. Näillä paukkupakkasilla rinteissä on ollut kuitenkin kovin hiljaista.

Myllymäen laskettelukeskukseen tullaan yhä useammin myös itärajan takaa. Rinneyrittäjä Antti Koivisto kertoo, että venäläisten osuus on kasvanut vuosi vuodelta.

– Heitä on ollut paljon. Voi vain kuvitella, mikä venäläisten osuus onkaan Rauhan valmistuttua.

Koiviston mukaan laskettelukeskuksen nykyiset palvelut toimivat vielä kohtalaisen hyvin, jos kävijämäärä on vuodessa 40 000. 10 000 uutta kävijää ei tunnu vielä missään. Mutta kaikki, mikä tulee sen päälle, on jo liikaa. Rinteissä alkaa olla ahdasta.

– Jos täällä on 60 000 kävijää, hissikapasiteettia on pakko lisätä. Myös ravintola kaipaa enemmän tilaa.

Antti Koivisto aloitti rinneyrittäjänä Myllymäessä vuonna 1996. Menossa on nyt viimeinen kausi. Ensi syksynä hän siirtyy eläkkeelle. Uusi rinneyrittäjä on haussa.

– Toivon, että keskusta kehitetään heti, kun se on mahdollista. Keskus tarvitsisi muun muassa sompahissin.

Koivisto on huolestunut myös siitä, ettei keskuksen rinteitä kyetä lumettamaan riittävän tehokkaasti. Kausi pitäisi saada käyntiin hyvissä ajoin. Vettä ei ole kuitenkaan aina riittänyt lumitykkien ruoaksi.

– Veden hankkiminen pitäisi saada kuntoon ensimmäiseksi, Lappeenrannan Yritystila Oy:n toimitusjohtaja Markku Muhonen myöntää.

KUVATEKSTI

MIKA STRANDÉN

Myllymäen rinteet ovat loistavassa kunnossa, mutta laskettelukansa kituu paukkupakkasissa.

Toivon, että keskusta kehitetään heti,

kun se on mahdollista.

Antti Koivisto

Myllymäen laskettelukeskus

Keskuksessa on kuusi valaistua rinnettä, neljä hissiä ja lastenhissi.

Rinteiden korkeusero on 70 metriä ja pituus 300-600 metriä.

Viisi kilometriä valaistua latua.

Muita palveluja ovat muun muassa hiihtokoulu, suksihuolto, välinevuokraus ja -säilytys, asuntovaunupaikat.

Kirjoittaja:
Heikki Sairanen