Nuorten työttömyys kasvaa muita ikäryhmiä nopeammin

Miehiä tippuu töistä naisia enemmän. Kaakkois-Suomessa työpaikat ovat vähentyneet eniten paperiteollisuudessa.

KAISA JUNTUNEN

Lama koettelee kovalla kädellä nuoria. Nuorten työttömyys kasvaa jyrkemmin kuin muiden ryhmien. Opiskelunsa päättävät nuoret sijoittuvat työelämään selvästi aiempaa huonommin.

Lähes 2 800 kaakkoissuomalaista nuorta oli työttömänä joulukuun lopussa. Se oli lähes 40 prosenttia enemmän kuin vuotta aikaisemmin. Kaikkien työttömien määrä on lisääntynyt vuoden takaisesta 22,3 prosenttia.

Työttömyys kasvoi viime vuonna nopeasti koko maassa. Tilastokeskuksen tiistaina julkistamien tietojen mukaan koko maassa menetettiin 74 000 työpaikkaa. Työttömiä oli joulukuussa 206 000.

Kaakkois-Suomessa on tällä hetkellä lähes 21 000 työttömänä olevaa työnhakijaa. Se on 14 prosenttia työvoimasta. Koko maan työttömyysaste on keskimäärin 8,2 prosenttia.

Työpaikka oli joulukuussa 2,4 miljoonalla suomalaisella. Työllisyysaste laski koko viime vuonna 68,3 prosenttiin, kun se vuotta aiemmin oli 70,6 prosenttia.

Tilasto eri alojen muutoksista ei yllätyksiä tarjoa. Kaakkois-Suomessa on kadonnut eniten työpaikkoja paperiteollisuudesta.

Huomattavaa vähenemistä on tapahtunut myös puutavarateollisuudessa sekä energia- ja vesihuollossa.

Lisää työpaikkoja on syntynyt etenkin terveydenhuollossa ja sosiaalipalveluissa. Niiden lisäksi työtä on ollut tarjolla entistä enemmän koulutuksessa, julkisessa hallinnossa ja maanpuolustuksessa.

Miesten työttömyys lisääntyy naisia nopeammin. Työttömistä työnhakijoista 60 prosenttia oli miehiä Kaakkois-Suomessa viime vuonna.

Miesten työttömyys lisääntyi viime vuonna 52 prosenttia, naisten puolestaan 12 prosenttia. Työttömiä miehiä oli viime vuonna Kaakkois-Suomessa lähes 10 800, ja työttömiä naisia 8 100.

Lomautusten suuri määrä selittää osaltaan työttömyyden jyrkkää kasvua. Myös pitkäaikaistyöttömyys on kääntynyt pitkään jatkuneen laskuvaiheen jälkeen kasvuun.

Kaakkois-Suomen tulevaisuus ei näytä ruusuiselta. Elinkeinoelämän Tutkimuslaitos arvioi, että Kaakkois-Suomessa on kolmen vuoden päästä tarjolla yli 9 000 työpaikkaa vähemmän kuin viime vuonna. Huonoa kehitystä selittää eniten se, kun sosiaali- ja terveysalalle sekä koulutukseen ei tarvita enää yhtä paljon väkeä.

Lähitulevaisuudessa työpaikat vähenevät huomattavasti myös koneteollisuudessa, talonrakentamisessa, kaupassa, kuljetuksessa ja varastoinnissa.

Maakunnan toivo on matkailussa, josta odotetaan uutta kasvavaa toimialaa. Lisää työpaikkoja on luvassa liike-elämään sekä henkilökohtaisiin palveluihin.

KUVATEKSTI

LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA

Nuori mies surffaa internetissä työpaikkailmoituksia Kampin työ- ja elinkeinotoimistossa Helsingissä.

Työttömyysprosentit Etelä-Karjalassa

Suomenniemi 17,4 %

Imatra 16,9 %

Lappeenranta 14,2 %

Savitaipale 13,8 %

Parikkala 13,7 %

Ylämaa 13,7 %

Luumäki 13,4 %

Rautjärvi 13,3 %

Ruokolahti 12,7 %

Lemi 11,0 %

Taipalsaari 9,4 %

Kirjoittaja:
Kaisa Juntunen