Rautjärvi haastaa yksin Imatran ja Lappeenrannan

Pakkasrajojen paukkuminen uhkaa vielä Etelä-Karjalan maakuntaviestin järjestämistä. Poissaolollaan loistavat pienet kunnat halutaan jatkossa viestiin takaisin mukaan kilpailusääntöjä ja ajankohtaa rukkaamalla.

ANSSI SILVENNOINEN

Yli 170 eteläkarjalaista hiihtää tänään numerolappu rinnassaan omiensa puolesta maakuntaviestissä. Ruokolahden urheilukeskuksen lähimaastojen reitit ovat saaneet viime viikkoina ylleen paksun lumikuorrutuksen, joten ladut odottavat kisaajia huippukunnossa.

Lumensyvyysmittarien sijaan kilpailun johtaja Kari Lampinen tuijottaa herkeämättä lämpömittaria. Lasten minimaakuntaviesti jää järjestämättä, jos pakkanen painuu 15 asteeseen.

– Näyttää siltä, että vain minimaakuntaviesti voi jäädä hiihtämättä. Viimeisimpien ennusteiden mukaan pakkanen on iltapäivällä 13-15 asteessa. Aikuisten sarjat voidaan kyllä hiihtää vähän kylmemmässä varsinkin, jos on tyyntä, Lampinen kertoi kisojen aattona.

– Kaikki on järjestelyjen suhteen kunnossa. Rokkapadat odottavat ihmisiä ja lähes 50 talkoolaista on valmiina hommiin.

Mojovasta osallistujamäärästä huolimatta Etelä-Karjalan maakuntaviesti on muutosten edessä. Varsinaisessa maakuntaviestissä on pienistä kunnista mukana enää Harri Kirvesniemen tähdittämä Rautjärvi.

– Viime vuosien alkutalvien huono lumitilanne on pienentänyt juniorimääriä, mikä on hankaloittanut joukkueiden kasaamista pienissä kunnissa. Aikuishiihtäjiä kyllä riittää, Ruokolahden Rajun hiihtojaoston puheenjohtajanakin toimiva Kari Lampinen kertoo.

Maakuntaviestin uudistusideat on jo pureskeltu toteutuskuntoon. Pääehdotukset ovat ajankohdan siirto keväthangille ja pienten kuntien yhdistelmäjoukkueiden salliminen.

– Lähtökohdat joukkueiden kasaamiselle ovat aika erilaiset, kun Lappeenrannassa on 80 000 asukasta ja jossain muualla viisi kuusi tuhatta. Muutama joukkue saataisiin varmasti lisää, jos esimerkiksi pohjois- ja eteläpäiden pienet kunnat saisivat yhdistelmäryhmät, Lampinen sanoo.

Jos pakkanen puree tänään liian julmasti, Etelä-Karjalan maakuntaviesti järjestetään varapäivänä 20. maaliskuuta. Maaliskuu olisi Lampisen mukaan maakuntaviestille muutenkin loppiaista parempi ajankohta.

– Harrastesarjassakin olisi silloin varmasti enemmän joukkueita. Ihmisillä on kaikenlaiset laturetket käytynä, eivätkä kaikki työpaikkaporukat Lappiin lähde. Ajankohdan siirto vaatii kuitenkin Hiihtoliitolta valtakunnallisen päätöksen. Kilpailukalenterin vuoksi se ei onnistu, että yksittäinen piiri lähtee sitä muuttamaan.

– Kyllä maakuntaviestillä tulevaisuutta on. Pitkiä perinteitä on vaalittu hienosti tähänkin asti. Pitää vain miettiä, että mikä on järkevin tapa vaalia niitä jatkossakin.

KUVATEKSTI

ES-ARKISTO/PEKKA HÖLKKI

Imatra on vienyt maakuntaviestin voiton jo kymmenen kertaa peräkkäin. Voittojoukkueen luottomiehenä Lemillä paineli Imatran Urheilijoiden Olli Jarva (edessä)

Maakuntaviestin joukkuemäärien kehitys

Luvut järjestyksessä maakuntaviesti, minimaakuntaviesti, harrastesarja, valtuustosarja

2010: 7 (kolme kuntaa), 7, 8, 4

2009: 10 (viisi kuntaa), 8, 10, 4

2004: 12 (yhdeksän kuntaa), 10, 10, 8

1999 (50:s Etelä-Karjalan maakuntaviesti, vanha kilpailumuoto): Maakuntaviestin kahdessa sarjassa yhteensä 15 joukkuetta ja kymmenen kuntaa, harrastesarjassa 11 joukkuetta

Kirjoittaja:
Anssi Silvennoinen