Categories
Artikkelit

Vuorovaikutteinen taide levittäytyy Imatralle

Keväällä uutta ilmettä saavat muun muassa Imatran pääkirjasto ja kulttuurikeskus. Kesällä töitä tulee esille myös Lappeenrantaan ja Ruokolahdelle.

Teemu Saintula

IMATRA. Imatra saa parin viikon sisällä ensimmäiset interaktiiviset eli vuorovaikutteisen taiteen teokset julkisiin paikkoihin. Teoksia tulee kevään aikana esille seitsemän kappaletta.

– Olemme sopineet muun muassa Imatran pääkirjastosta ja kulttuurikeskuksesta. Vielä joistakin tiloista keskustellaan, kuten kaupungintalosta, kertoo Juha-Pekka Natunen Human Culture -hanketta vetävästä Raakaideasta.

Seitsemän teosta tulevat tipoittain esille.

– Kahden teoksen paikka on varmistumatta. Julkaisemme teosten tarkat ajat ja paikat ensi viikolla.

Human Culture -hanke käynnistyi virallisesti viime perjantaina avajaisilla Raakaidean tiloissa, jotka sijaitsevat Tainionkoskentiellä Imatrankoskella.

OMIA töitään Human Culture -hankkeeseen ovat tarjonneet enimmäkseen jo taiteilijan työllään elävät taitelijat. Seitsemän ensimmäistä ja toisistaan poikkeavaa vuorovaikutteista taideteosta valittiin kaikkiaan 11 teoksesta.

– Emme halunneet rajata teosten tyyliä, koska halusimme saada nimenomaan monipuolisia teoksia.

Vuoden lopussa töitä on ympäri Imatraa 40-50 kappaletta. Tällä hetkellä Raakaidea hakee kesäksi 20-30 teosta.

– Kesällä töitä tulee esille myös Lappeenrantaan ja Ruokolahdelle muille lähialueille.

Raakaidea etsii sopivia paikkoja teoksille. Natunen myöntää, että molempien osapuolten pitää käydä tarkasti läpi, minkälainen teos sopii mihinkin tilaan, vaikkapa sairaalaan tai kouluille. Teosten vastaanottaminen ei maksa mitään.

Raakaidea hakee myöhemmin teoksia syksyä varten.

VIIME syksynä kaupunki ja Saimaan ammattikorkeakoulun ympäristötaiteen kurssin opiskelijoiden välille syntyi riita, kun kaupunki halusi katsoa teokset ennakkoon. Kaupunki ei halunnut laittaa töitä kaikkiin niihin paikkoihin, joihin opiskelijat niitä tahtoivat.

– Meillä ei ole ollut ongelmia. Olemme kaupungin kanssa alusta lähtien miettineet hyvässä yhteisymmärryksessä mihin teoksia laitetaan.

Raakaidean tiloissa avautui perjantaina myös taidenäyttely, joka on esillä helmikuun puoleenväliin saakka. Siellä on tarjolla Saimaan ammattikorkeakoulusta valmistuneiden taiteilijoiden teoksia.

BUDJETTI Human Culture -hankkeelle on noin 100 000 euroa. Etelä-Karjalan liitto maksaa siitä noin 70 000 euroa. Raakaidea ja Imatran Seudun Kehitysyhtiö kustantavat molemmat noin 15 000 euroa.

Human Culture -hankkeen tarkoitus on esitellä interaktiivisten taiteiden tunnettuutta ja osoittaa, miten liiketoimintaa voi tehdä taiteen omilla ehdoilla.

Imatrallakin voi kävellä punaisella matolla vielä kevään kuluessa.

Kirjoittaja:
Teemu Saintula